Хвороби щитовидки провокують безпліддя і зниження потенції

Хвороби щитовидки провокують безпліддя і зниження потенції
Проблеми із функціонуванням щитоподібної залози можуть призвести до «збою» в роботі всього організму.

Лікарі стверджують, що ендокринна система – як оркестр, де кожна клітина продукує різні гормони. Як втрата будь-якого інструменту викликає спотворення звучання симфонії, так само і випадіння однієї з функцій щитоподібної залози може спровокувати розлад багатьох інших систем. Через нестачу йоду, яка є основних компонентом гормонів щитовидки,  у нашому місті щороку збільшується кількість хворих.

Тремтіли руки та мерзли кінцівки

Уперше огляд ендокринолога тернополянка Ольга Крус проходила, коли була вагітною.

Відео дня
style="margin-left:36.0pt;"> -       Здається, на дванадцятому тижні вагітності спеціаліст призначив мені препарати йоду, - додає вона. – Лікарю не сподобалася моя щитовидка, і він мене направив на УЗД. На щастя, ніяких серйозних порушень там не виявили. Хоча за дев’ять місяців я декілька разів ходила на повторний огляд до ендокринолога. Як з’ясувалося, у вагітних щитоподібна залоза збільшується в розмірах. Погіршення її функціональності може призвести навіть до переривання вагітності та неправильного розвитку плоду.

У молодому віці тернополянин Леонід Стефановський переніс аж дві операції на щитоподібній залозі.

-       У мене тремтіли руки, я раптово схуднув аж на п'ятнадцять кілограм, - говорить чоловік. - До цих симптомів додалися ще й пітливість, відчуття втоми, втрата апетиту. Тернопільські лікарі направили мене в Київ, де, зрештою, і зробили операції із видалення частини залози.

Після хірургічного втручання пан Стефановський упродовж усього життя приймає гормон щитоподібної залози - тироксин. Щороку він обов'язково відвідує ендокринолога та проходить необхідні лабораторні обстеження.

Йод впливає на інтелект

Повноцінна робота ендокринної системи – дуже важлива як для дітей, так і дорослих, пояснює лікар-ендокринолог Павло Старичков.

- Тиреоїдні гормони, які продукуються щитоподібною залозою, необхідні для нормального функціонування всіх органів та систем нашого організму, зауважує медик. -  Вони регулюють розвиток, дозрівання, оновлення практично всіх тканин та органів. Ці гормони мають надзвичайно важливе значення для закладки, розвитку головного мозку плода, формування інтелекту дитини, росту скелету, дозрівання статевої системи, менструальну функцію та фертильність (здатність завагітніти, виносити та народити дитину). Окрім того, тиреоїдні гормони контролюють теплопродукцію, підвищують споживання кисню, регулюють обмін речовин, впливають на психічний і неврологічний стан організму та його опірність до несприятливих факторів довкілля тощо.

Продовжуючи, ендокринолог розповідає про основні недуги щитоподібної залози та їхні симптоми. Так, підвищення функцій залози призводить до  стану тиреотоксикозу. Однією з ранніх ознак цього захворювання є збільшення щитовидки. У хворих спостерігається порушення серцевого ритму, втрата маси тіла при підвищеному апетиті, тремтіння кінцівок, пітливість, роздратування, іноді часті рідкі випорожнення. У жінок часто порушується менструальний цикл, а в чоловіків – потенція.

Зниження функції щитоподібної залози – гіпотиреоз. Характерними симптомами для цього захворювання є млявість, сонливість, мерзлякуватість, зниження пам’яті, уповільнення мови, рухів, болі в суглобах, набряклість обличчя та гомілок. При цьому шкіра може бути сухою, блідою з жовтуватим відтінком, волосся стає ламким, більше випадає.

Крім цих двох захворювань, досить поширеною недугою серед тернополян, за розповіддю ендокринолога, є ендемічний зоб.

- Хвороба частіше зустрічається серед жителів йододефіцитних регіонів, - пояснює пан Старичков. - Її розвитку також сприяє нераціональне харчування. У раціоні хворих - здебільшого їжа, бідна вітамінами та мікроелементами, зокрема, йодом, а також цинком, хромом тощо. Провокує виникнення зобу також надмірне вживання білокачанної капусти, ріпи, сої, турнепсу тощо.

Профілактика  - з утроби

Щоб уникнути порушення функцій щитоподібної залози, ендокринолог радить тернополянам вживати достатню кількість йоду з продуктами харчування. Велика кількість цього мікроелементу міститься в морепродуктах, грецьких горіхах. Для профілактики можна також додавати до раціону препарати Калію Йодид, що містять йод. Дуже важлива профілактика дефіциту цього мікроелементу для дітей, вагітних жінок та людей, які мають великі нервово-психічні навантаження. Профілактичне дозування Калію Йодид має становити 100 мкг на добу, для лікування захворювань добова норма збільшується вдвічі.

-       Окрім того, люди мають подбати про обов'язкове введення в раціон йодованої солі, - акцентує лікар. - У будь-якому випадку діагноз має поставити медик, тому необхідно періодично відвідувати ендокринолога. Оглянувши пацієнта, фахівець назначить необхідні обстеження та курс лікування.

Вкрай важливо виявити порушення функцій щитоподібної залози на ранній стадії, наголошує спеціаліст. Якщо процес “затягнути”, це може серйозно позначитися на здоров'ї людини. Так, нестача йоду може викликати наступні важкі ускладнення: порушення обмінних процесів в організмі, погіршення розумової діяльності, безпліддя тощо. 

 

Наталія БУРЛАКУ

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up