The Guardian: Снаряд влучив у літак Malaysia Airlines над Україною і вбив 298 людей

The Guardian: Снаряд влучив у літак Malaysia Airlines над Україною і вбив 298 людей
Проросійських повстанців підозрюють у падінні лайнера. Президент України засуджує "терористичний акт". Світові лідери реагують шоком та відразою. Передають Шон Волкер з Києва, Гарріет Салем з Грабово та Алек Лун з Москви.

Президент України звинуватив проросійських повстанців на сході країни в підбитті літака Malaysia Airlines ракетою земля-повітря, в убивстві усіх 298 людей на борту, коли лайнер вибухнув і розсипався палаючими шматками над українським селом, - пише The Guardian.
 Величезні жертви загрожують широкомасштабними та непередбачуваними наслідки, які прийдуть одразу введення США додаткових санкцій щодо Росії, яка продовжує постачати зброю повстанцям. Експерти із безпеки та оборони заявляють, що вироблений у Росії "Бук" - комплекс земля-повітря, як відомо, є у руках проросійських бойовикыв в Україні, і, швидше за все, стріляв саме він.
 - Це не інцидент, не катастрофа, а терористичний акт, - сказав президент України Петро Порошенко.
 Віце-президент США Джо Байден зазначив, що літак, здавалось "розірвало в небі". У той же час українські спецслужби опублікували аудіозапис, у якому, як ствержджують, повстанці говорять, що відповідальність несуть їхні сили.

Уранці у п’ятницю був частково оприлюднений перелік національностей загиблих: 154 - громадяни Нідерландів, 43 - Малайзії (серед них 15 членів екіпажу), 27 - Австралії. Є повідомлення про 9 пасажирів з Великобританії, по чотири з Німеччини і Бельгії, трьох з Філіппінів, одного канадця та 41 поки невстановлених. Група міжнародних експертів з ВІЛ\СНІД, яка летіла до Мельбурна, серед убитих.
 Літак, який летів з Амстердама в Куала-Лумпур, упав біля села Грабово - у районі, контрольованому проросійськими сепаратистами, в четвер. Він летів на 1000 футів (понад 300 метрів) вище над обмеженим простором, відповідно Європейського управління повітряним рухом. Євроконтроль зазначає, що українська влада заборонила літака літати нижче 32000 футів (приблизно 9600 м) і що приречений літак летів на висоті 33000 футів, однак, це залишило його в зоні дії сучасного озброєння земля-повітря, яке проросійські сили недавно використовували в українському конфлікті. Усі цивільні польоти наразі усунені з території сходу України.
 Прем’єр-міністр Малайзії Наджіб Разак зазначив: "Якщо з’ясується, що літак був збитий, ми наполягаємо, щоб злочинців негайно притягнули до відповідальності". Його країна відправила в Україну команду для реагування і допомогу.
 Австралійський прем’єр-мініст Тонні Еббот сказав, що світ має бути "сповнений відрази" до руйнування літака і "російські симпатики, які використовували поставлене Росією обладнання", можливо, у цьому винні. Міністр закордонних справ Австралії Джулі Бішоп наголосила, що треба дозволити провести повне міжнародне розслідування. Вона сказала, що проросійські бойовики, які витягли чорну скриньку з літака, мають передати знахідку владі.

У короткому виступі президент США згадав про "страшну трагедію" і сказав, що намагаються визначити, чи були серед вбитих американці. "Світ спостерігає, - сказав Барак Обама. - США пропонує будь-яку допомогу, яку ми можему надати, щоб визначити, що таки сталось і чому". Держсекретар Джон Керрі висловив співчуття і закликав провести "авторитетне міжнародне розслідування".
 Міністр закордонних справ Великобританії Філіп Хеммонд зазначив: "Ми вважаємо, що на борту були громадяни Великобританії. Ми працюємо з даними про пасажирів, проводимо перехресну перевірку, щоб точно встановити, кількість та особи цих громадян".
 Поле біля невеличкого села перетворилась в картину обвугленої землі та понівеченого металу, це шокувало місцевих жителів. Частини тіл, що належать 298 особам, розкидані навколо. Тіло, здається, молодої жінки відкинуло на 500 метрів від центру аварії.
 Урядовці США підтвердили ЗМІ, що саме ракета земля-повітря збила літак. Американська розвідка, як повідомляють, працює, щоб визначити точне місце, звідки випустили ракету, і чи було це з російського чи українського боку кордону.
 Бойовики самопроголошених Донецької та Луганської республік підбили кілька українських літаків та ветрольотів за останні тижні. Та вони наполягають, що не мають жодного стосунку до підбитого MH17, та стверджують, що це зробили українські війська.
 Українська СБУ опублікувала запис, який не можна негайно перевірити, у якому начебто повстанські командири кажуть, що вони збили літак, а потом з жахом дізнаються, що він був пасажирським.  
 У Грабово у повітрі висів сильний запах авіаційного палива і паленої гуми, коли десятки проросійських бойовиків патрулюють довкола, щоб контролювати доступ до території, на якій працівники аварійних служб розбирають уламки. На місці було десятки пожежних машин.
 Один із місцевих жителів Олександр працював у полі за кілька сотень метрів від місця катастрофи. Він розповів, що боявся, що літак впаде просто на нього. Інший селянин сказав, що був у своєму тракторі, коли почув голосний вибух. "А потім я побачив, як літак вдарився об землю і розколовся на дві частини. Пішов густий чорний дим", - сказав він.

В конфлікті, якому не бракувало несподіваних переворотів, стався найбільш шокуючий та жахливий. У 298 людей на борту MH17 не було жодного зв’язку з боями, крім того, що їхній міжконтинентальний рейс пролягав у повітряному просторі вище зони бойових дій.
 Підняли питання, чому Malaysia Airlines продовжує літати над таким неспокійним регіоном, де, як відомо, сепаратисти стріляють по літаках. Австралійський перевізник Qantas зазначив, що оминає цю територію на 400 миль уже упродовж кількох місяців. Malaysia Airlines після катастрофи зазначили, що змінили траекторії польотів, інші авіакомпанії або ж зробили так само, або підкреслили, що вже обирають альтернативні маршрути.
 "Від цього моменту всі європейські рейси, які виконує Malaysia Airlines будуть пролягати альтернативними маршрутами, уникаючи звичайного, - йдеться в заяві авіакомпанії. - Звичайний маргрут був раніше затверджений Міжнародною організацією цивільної авіації. Міжнародна асоціація повітряного транспорту заявила, що повтряний прострій, який перетинає літак не є об’єктом обмежень".
 Упродовж усього конфлікту версії інцидентів з застосуванням насильства, які надавав Київ, що донецькі повстанці дико розійшлись, з кожного боку лунали звинувачення щодо загибелі людей та обстрілу житлових районів.
 Тепер з такою величезною та несподівною загибеллю людей ставки стали незрівнянно вищими и обидві сторони знову поспішили заявити, що це вина іншої.
 Ті, хто звинувачує проросійських бойовиків у нападі, вказують на пост у соціальних мережах, де один із головних лідерів сепаратистів стверджує, що збили український транспортний літак приблизно у той самий час, коли надійшли перші повідомлення про зникнення MH17 з радарів. Пізніше пост був видалений.
 США та ЄС звинувачують Росію у постачанні сепаратистам в Східній Україні технічної та військової підтримку, що призвело до нової низки санкцій від Білого дому проти російських компанії, риторика переговорів Вашингтона і Москви призвела до нової холодної війни. Прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков сказав Guardian, що будь-які твердження про причетність Росії до трагедії - "дурість".
 Він сказав, що Кремль не буде робити ще одну заяву, тому що "ніхто не знає", хто винен. Відповідаючи на питання про можливість подальших санкцій з боку США, Пєсков сказав, що не виключає таку можливість "США останнім часом проводять дуже неконструктивну політику, і їхні дії дуже непередбачувані".
 Сам Путін, який в четвер вернувся з саміту країн БРІК у Бразилії, повідомив Бараку Обамі про інцидент.

- Російський лідер проінформував президента США про доповідь від авіадиспетчерів, що малазійський літак розбився на території України, ця доповідь прибула безпосередньо перед телефонним дзвінком, - йдеться у заяві, поширеній Кремлем.
 Згідно з заявою, політики провели більшу частину розмови обговорюючи погіршення американо-російських відносин, і Путін висловив своє "глибоке розчарування" з приводу останнього раунду санкцій США проти російських компаній.
 Пізніше Путін провів нараду з питань російської економіки, яка почалась з хвилини мовчання, і поклав провину за авіакатастрофу на Україну. "Нема сумнів, що нація, над повітряним простором якої це сталось, несе відповідальність за страшну трагедію", - сказав він.

Обама сказав, що падіння літака це "жахлива трагедія".
 Британський прем’єр Девід Кемерон у твітері написав: "Я шокований та засмучений малайзійською авіакатастрофою. Посадовці усього Уайтхоллу зібрались, щоб встановити факти".
 Пізніше Путін телефоном говорив з прем’єр-міністром Малайзії Наджібом Разаком, щоб висловити свої "найщиріші співчуття" родинам загиблих.
 Аварія сталась через чотири місяці після того, як літак Malaysia Airlines MH370 зник під час польоту з Куала-Лумпура до Пекіна з 239 людьми на борту, дві третіх з яких були громадянами Китаю. Його й досі не знайшли, незважаючи на масштабні пошуки.
 Першими чутками про неймовірну трагедію стало відео з навколишніх сіл, яке показувало величезні стовпи диму у повітрі, і авіаційні джерела повідомили, що було збито літак.
 Перше офіційне підтвердження надійшло від радника міністра внутрішніх справ України Антона Геращенка, який написав на своїй сторінці у Фейсбуці, що літак дійсно впав на території України і що його вдарила ракета з пускової установки "Бук".
 Malaysia Airlines скоро підтвердили найгірші побоювання, ззазначивши в Твіттері: "Malaysia Airlines втратила контакт з MH17 з Амстердама. Останнє відоме розташування літака у повітряному просторі України".
 Ігор Сутягін російський військовий фахівець у Лондонському королівському інституті об’єднаних сил, погодився, що літак майже напевно постраждав через "Бук", ракетної системи, встановленої на транспортних засобах, яку розробили в радянський час. Малайзійський літак був поза діапазоном переносних зенітно-ракетних комплексів. Прихильники Росії в України з калашниковими не мали б досвіду стріляти з нього, і їй дійсно знадобились би спеціалісти, які "добровільно надали" свої послуги з Росії, або ж місцеві завербовані спеціалісти, сказав він, але зазначив, що саме бойовики стріляли по український літаках за останній тиждень.
 Associated Press передає, що один із їхніх журналістів бачив схожу військову установку біля міста Сніжне у четвер дещо раніше.
 Державний російський "Первый канал" уникав спекуляцій щодо того, хто міг стояти за авіакатастрофою у своїх перших повідомленнях з цього питанням, у той же час як дружні Кремлю Life News, чиї журналісти були першими на місці події, зазначили, що це швидше за все український вогонь, стверджуючи, що у повстанців немає жодних ракетних установок, щоб збити літак на такій висоті.
 Проте, повідомлення на сайті російського державного телебачення з кінця червня описує, як повстанці у Донецьку взяли під контроль український об’єкт ПРО, який обладнаний системами Бук. У повідомленні сказано, що повстанці планують "захищати небо над Донецьком" протиракетною системою.
 Вдень у четвер у соцмережах на сторінці, яку приписують Ігорю Стрєлкову, громадянину Росії, який з’явився у якості командира повстанців у Донецьку, заявив, що бойовик підбили український транспортний літак АН-26, а також, що є "інформація про другий літак". Пізніше пост був вилучений.

Відео дня

Він - цивільний
 У четвер ввечері аудіозапис, який поширювали у соцмережах, очевидно, опублікований українськими спецслужбами з нібито перехопленною розмовою проросійських заколотників, які підтведжують, що збили цивільний літак.
 Розмова між керівником групи і його начальником, які говорять про те, що спочатку думали, що збили військовий літак, а потім зрозуміли свою помилку.
 Лідер групи "Демон" каже своєму босу:
 - Літак тільки-но збили. Це була шахтарська група. Він впав за Єнакієво. Наші люди вирішили на пошуки і сфотографувати його. Ще тліє.
 Після того, як його люди оглянули місце аварії, Демон звітує:
 - Казаки з КПП Чернухіно підбили літак. Літак розпався в повітрі... Вони знайшли перше тіло. Цивільний, - він продовжує. - Я маю на увазі. Це точно цивільний літак.
 Його начальник з прізвиськом "Грек" запитує:
 - Там було багато людей?
 - Дочорта, - відповідає Демон. - Уламки розсипались просто на подвір’я.
 Грек питає:
 - Який літа?
 - Я ще не з’ясував. Не досяг до основної секції. Я просто подивився, де тіла почали падати. Є залишки кріплень крісел, крісла, тіла...
 Грек питає:
 - А зброя?
 Демон відповідає:
 - Жодної. Цивільні речі, медичне спорядження, рушники, туалетний папір.
 - Документи? - питає Грек.
 І Демон, очевидно, розуміючи, що ж сталось:
 - Так, індонезійського студента з [американського] університету.

Додаткова інформація від Тані Браніган в Пекіні, Юена МакАскіла з Лондона та Пола Льюса з Вашингтона.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up