Приватбанк: чи в безпеці наші гроші?

Приватбанк: чи в безпеці наші гроші?
Чутки і правда. Відокремити одне від іншого пересічним користувачам банківських послуг непросто. Тривожні чутки про введення тимчасової адміністрації та майбутньої націоналізації „ПриватБанку” викликали паніку в українців. Державні чинники та посадовці банку стверджують: підстав для паніки немає. Експерти та аналітики погоджуються, хоча і звертають увагу на деякі тривожні моменти

Розпалювання тривожних настроїв почалось із Центрально-Східної частини країни. Чимало українців на Харківщині, Полтавщині, Київщині, Дніпропетровщині отримали sms-повідомлення такого змісту: «У «ПриватБанк» візит тимчасової адміністрації запланований на вечір п’ятниці (6 листопада – прим. ред.). Якщо там є у кого які гроші, забирайте терміново!". Найкумедніше, що таке повідомлення надійшло навіть на мобільний голови "ПриватБанку" Олександра Дубілета. Одні сприйняли повідомлення за правду і кинулись до банкоматів, інші почали шукати інформацію. "ПриватБанк" віджартувався, звівши повідомлення до абсурду й оголошуючи конкурси на кращий жарт про націоналізацію банку, а згодом звернувся до СБУ та МВС із запитом про пошук замовників інформаційної атаки на банк. Тимчасову адміністрацію не ввели й досі, однак питань залишилось чимало.

Банкопад зачепив і великі банки

- Дуже багато моїх знайомих мають справу з "ПриватБанком". У когось депозити, інші мають картку, на якій лежить, може, і не надто велика, але вагома для сімейного бюджету сума, треті регулярно здійснюють платежі через термінали банку, – каже тернополянка Ірина. – І хоч до Тернополя хвиля паніки дійшла вже на спаді, та й із певним запізненням, однак люди переживають. Обговорюємо з колегами, що робити, чи знімати гроші з рахунків, а чи це, може, зайва істерія.

Відео дня

Черг біля банкоматів у Тернополі наразі немає, але подібні питання лунають часто. Цікавляться у нас і тим, наскільки страшними є націоналізація банку та введення тимчасової адміністрації.

Тимчасову адміністрацію вводить Національний банк, і лише у ті банки, які визнали неплатоспроможними, тобто вони не можуть повертати вкладникам кошти і проводити грошові перекази своїх клієнтів. Таку процедуру застосовують лише до тих банків, які регулятор вирішив вивести з ринку, щоб ліквідувати їх або, у кращому випадку, перепродати новому власникові. Зазвичай введення тимчасової адміністрації не є раптовим. Приміром, у „Дельта банку” вкладники більш ніж півроку оббивали пороги перед тим, як регулятор зважився визнати установу неплатоспроможною.

Після банкопаду останнього періоду тимчасові адміністрації діють у 12 банках, у тому числі і колись великому "Фінанси і кредит", куди НБУ вливав чималі суми для його підтримки. За два роки в Україні зі 180 банків залишилось 126. І це ще не межа, кажуть експерти.

Націоналізація – перехід банку у власність держави. Таку практику під час попередньої кризи застосовували щодо „Укргазбанку”, банків «Київ» і «Родовід». Хоча держава повернула депозити вкладникам цих фінустанов, на їхню націоналізацію було витрачено забагато коштів – більше 25 мільярдів гривень. Крім того, сьогодні з усіх трьох банків працює лише “Укргазбанк” – решта так і не змогли налагодили роботу. Тому сам факт націоналізації зазнав нищівної критики.

Утім, є й інші причини, з яких гіпотетична націоналізація “ПриватБанку” виглядає нереально. По-перше, вона обійшлася б у значно більшу за 25 млрд суму, якої в держави зараз просто немає. По-друге, на націоналізацію фінустанови мають погодитися її акціонери. По-трете, підлягають націоналізації не всі банки, а лише ті, які пройшли спеціальну тривалу перевірку і довели, що їхня робота - бездоганна, без серйозних порушень. НБУ ще навіть не починав такої перевірки щодо “ПриватБанку”. І найголовніше – націоналізують лише неплатоспроможні фінустанови. „ПриватБанк” такого статусу зараз не має.

Паніка може завалити і найміцніший банк

Кому вигідна паніка довкола “Привату”, наразі сказати точно неможливо. Одні стверджують, що справа в неоголошеній війні між Порошенком та Коломойським, інші кивають на конкурентів у банківській сфері, треті називають політичних опонентів "УКРОПу". Є й ті, хто певний, що це справа зовнішніх ворогів, яким вигідний крах банківської системи України. Зрештою, напевно можна сказати лише те, що інформаційна атака – це дієвий метод.

Хорошим зразком є історія з “Промінвестбанком” у 2008 році, на початку фінансової кризи. Штучно створена паніка через публікації у пресі, розсилку панічних sms і чутки обвалила банк. За тиждень з нього винесли 5 млрд грн, заявляв голова Ради НБУ Петро Порошенко. Незабаром у банк ввели тимчасову адміністрацію. Згодом “Промінвестбанк” продали російському “Зовнішекономбанку”.

– Є гарний вислів: „Гроші люблять тишу”. Це твердження рівнозначно стосується і діяльності банків, – коментує доцент кафедри банківської справи ТНЕУ Богдан Адамик. – На жаль, будь-якому банку доволі складно втриматися у ситуації значного відпливу коштів вкладників. Тому однією з функцій Національного банку України є забезпечення стабільності банківської системи і недопущення паніки.

Експерт стверджує, що аналіз діяльності “ПриватБанку” за останні 1,5 року (період кризи банківської системи і банкрутств банків) покаже, що він майже без затримок виконував усі свої зобов'язання як щодо фізичних осіб, так і щодо юридичних. Першою ж ознакою реальних проблем банку є затримки платежів та розрахункових операцій.

– Реальних підстав для паніки немає у тому разі, якщо НБУ має на меті підтримувати найбільший банк, зважаючи на його значення для економіки, а не навпаки – утруднювати діяльність банку, чекаючи нагоди визнати його неплатоспроможним, – каже Богдан Адамик. – На жаль, відповідь на це питання дати складно. Я вважаю, що якщо “ПриватБанк” достойно пройшов випробування кризою і виконує усі зобов'язання, причин для паніки немає.

"Доля „Привату” залежить від політиків"

Офіційних коментарів щодо ситуації пролунало чимало. В офіційному коментарі керівник регіонального прес-офісу “ПриватБанку” у Тернопільській області Олександр Жильцов заявив: "Останнім часом ми усі стикаємось з величезною кількістю пліток щодо ситуації в “ПриватБанку”. І можу вас запевнити, що плітками вони й залишаються. На відміну від “висмоктаних з пальця” чуток про тимчасову адміністрацію та націоналізацію, ми готові навести конкретні факти та цифри, що найкраще характеризують роботу банку. Для прикладу, американський Global Finance оприлюднив результати щорічного рейтингу найкращих світових банків і лідерів банківського ринку в регіонах світу та окремих країнах. В Україні найкращим банком визнали “ПриватБанк”. Він виконує нормативи ліквідності, працює у звичайному режимі та безперебійно обслуговує клієнтів".

На захист "ПриватБанку" після кількох днів мовчання виступила голова НБУ Валерія Гонтарева: «ПриватБанк” виконує всі необхідні нормативи, зокрема норматив ліквідності: сьогодні в “ПриватБанку” найбільший за системою залишок у касах і банкоматах – близько 8 млрд грн. На корпоративному рахунку – близько 1,5 млрд грн».

Скептично до інформації про проблеми у "ПриватБанку"поставився і тернопільський економічний експерт Ігор Качмарський. Хоча додав, що доля “Привату” залежить не лише від об'єктивних фінансових факторів, а й від результату політичної гри.

– Ситуація в “ПриватБанку” нічим не краща чи гірша, ніж в інших банках, – каже експерт. – Держава надала йому десятки мільярдів гривень допомоги для підтримки ліквідності. Власники “Привату” тримають у заручниках клієнтів і всю фінансову систему. Це найбільший банк, з яким пов'язані мільйони українців. Чутки навколо нього пов'язані з політикою, зокрема із конфліктом між Коломойським та Порошенком. Майбутнє “Привату” залежить від того, чи зможуть вони помиритися.

“Приватбанк” – не без проблем

Утім, розмови про проблеми “Приватбанку” мають під собою певні підстави.

Ще до завершення стрес-тесту глава “ПриватБанку” заявив, що вважає завищеною названу Нацбанком суму докапіталізації резервів. НБУ рекомендує 8 млрд. Олександр Дубілет заявив, що сума завелика, вони з нею не згодні і ведуть переговори з НБУ щодо зміни цієї цифри.

Та й, зрештою, заяви в нашій країні не завжди є правдою та гарантією їх правдивості. Схожі слова чули колишні клієнти “Дельта Банку” і банку «Фінанси та Кредит». За місяць до введення тимчасової адміністрації в «Фінанси та Кредит» НБУ констатував виконання цією фінустановою плану капіталізації. А “Дельта Банк” Нацбанк визнавав системно важливим, що означало мало не 100-відсоткову гарантію націоналізації у разі появи проблем. Обидві установи збанкрутували: Костянтин Жеваго не продав частину активів для підтримки банку «Фінанси та Кредит», а Мінфін не захотів рятувати “Дельту”.

Однак майже одноголосно експерти стверджують, що наразі підстав для тривоги немає – надто вже “ПриватБанк” важливий для економіки і здоров'я банківської системи країни. Тож навіть якщо там і є проблеми, НБУ до останнього буде втримувати його на плаву. А завдяки рефінансуванню та підтримці держави, як доводить практика, на плаву можна роками втримувати навіть проблемний банк. “Приватбанк”, утім, регулярно і вчасно проводить платежі, видає вклади за першою ж вимогою.

Тож аналітики рекомендують не піддаватись паніці і бути впевненим у надійності найбільшого банку країни.

- “ПриватБанк” є найбільшим банком України. У ньому сконцентровано понад 30% депозитів громадян. Більшість підприємців та суб'єктів малого і середнього бізнесу здійснюють розрахунки через “ПриватБанк”. Важливість “Привату” для національної банківської системи не можна недооцінювати, – підсумовує Богдан Адамик.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Купчик Віталій

    Гроші потрібно класти не в банк, а у банку (скляну)!!! Будь який банк це афера...!!!
  • Решнюк Анатолій

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up