За двокімнатні квартири податку не буде

За двокімнатні квартири податку не буде
У Тернополі вирішили оподатковувати квартири площею більше 70 кв. м. За 2015 рік податок на житлову нерухомість потрібно буде сплачувати з 1 січня 2016 року

Кількість податків і зборів у 2015 році зменшилася вдвічі - із 22-х до 11-ти.
Та у деяких податкових зборах, що залишилися, є певні зміни.
Насамперед це військовий збір. Раніше планували, що цей податок збиратимуть до 1 січня 2015 року. Наприкінці грудня Верховна Рада продовжила військовий збір до завершення реформи Збройних сил. Але розмір податку незмінний - у 2015 році, як і у попередньому, військовий збір становитиме 1,5% з доходів фізичних осіб.

В одній із попередніх публікацій ми уже писали, що ставки податку на нерухомість встановлюватимуть місцеві ради. Отож 27лютого Тернопільська міська рада вирішила оподатковувати квартири площею більше 70 кв. м. Нагадаємо, Верховна Рада пропонувала оподатковувати квартири площею більше 60 кв. м. Збільшення пільгової площі у Тернополі дозволяє виключити з оподаткування двокімнатні квартири та частину трикімнатних. Для житлових будинків умова незмінна - оподатковують ті, що мають площу понад 120 кв. м. Причому в обох випадках - і за квартиру, і за будинок – треба буде сплачувати податок тільки за ті квадратні метри, які перевищують пільгову площу. Наприклад, якщо квартира площею 82 кв. м, то податок доведеться платити за 12 кв. м (82-70).

Ставка податку у Тернополі - 1%.  
Платитимуть податок на нерухомість лише раз на рік. Учасники АТО у Тернополі будуть звільнені від сплати податку на нерухомість.  
- За 2015 рік податок на житлову нерухомість потрібно буде сплачувати з 1 січня 2016 року, -  повідомив начальник головної Державної фіскальної служби у Тернопільській області Ігор Комендат.
Як повідомив пан Комендат, серед змін в оподаткуванні на 2015 рік - збільшення податку на пасивні доходи з 15% до 20% (депозити, дивіденди, акції підприємств тощо).

Важлива зміна для підприємців - зменшення єдиного соціального внеску (Пенсійний фонд) з 41% до 16,4%. Але його зменшення можливе лише за умови виконання ряду вимог - збільшення фонду заробітної плати у 2,5 раза, середня зарплата має збільшитися на 30% і не повинна бути меншою за три мінімальні зарплати. Також середній платіж за одну застраховану особу повинен становити не менше 700 грн на місяць.
Урядовці вважають, що зменшення єдиного соціального внеску сприятиме виведенню зарплат із тіні. Однак, очевидно, що навіть за бажання не кожен підприємець зможе виконати ті умови, які прописані для того, аби скористатися пільговими ставками.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    Сорі: Якщо в 90 кв проживає 10 чоловік , і якщо два - плата одна і та ж? В чому справедливість?
  • Анонім

    Якщо в 70 кв проживає 10 чоловік , і якщо два - плата одна і та ж? В чому справедливість?

    marijka reply Анонім

    Проживати може скільки завгодно, якщо вони тільки зареєстровані, але не мають права власності. Інше питання, якщо є квартира чи будинок, в якої декілька власників і є "зайва" площа, яка підлягає оподаткуванню, то як тоді?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up