Партнер рубрики Події

Особливим діткам в Україні сутужно

Особливим діткам в Україні сутужно
У Лондоні Павло займається та навчається за спеціально розробленою для нього програмою. Працівники школи щодня приїжджають за дитиною спеціалізованим автобусом, відвозять у заклад, а по закінченні – привозять додому

Безкоштовні ліки, інвалідні візки, спеціальні ліжечка і низку іншого отримують безкоштовно діти з особливими потребами за кордоном. В Україні допомога хоча і є, але порівняно з тим, що отримує дитина в інших країнах, тут вона нерідко є приреченою. 

Йдеться і про неспівмірну фінансову допомогу з догляду за дитиною-інвалідом, і про навчальну програму, і про реабілітацію. Про українські та закордонні реалії, які стосуються дітей з особливими потребами, розповідає тернополянка Олександра Свінціцька. Нині жінка проживає у Лондоні, проте невдовзі змушена повернутися в Україну і хвилюється, чи зможуть тут допомогти її малюку. 


- Я народила Павлика у Лондоні, - розповідає пані Олександра. –  Вагітність була нормальною, і причин для хвилювань не було. Не було їх і до шести місяців. Однак згодом почали закрадатись думки, що з дитиною щось не те. Лікарі заспокоювали, що я просто «накручую» себе. Але час ішов, синочку виповнився уже рік, але він не ходив, не сидів, нічого не брав у ручки. І тільки у два роки лікарі поставили діагноз: рідкісне генетичне захворювання – синдром Паллістера-Кілліана. 

Сьогодні Павлику уже вісім років. Він має сильну затримку у фізичному та психічному розвитку: не говорить, не ходить, не сидить самостійно, погано чує. Хлопчик має епілепсію. Тож прийом ліків для нього, як для здорової дитини – обід чи вечеря. Попри те, дитина навіть займається у школі за спеціально розробленою під нього програмою. Решту часу проводить з батьками. 
Мама щотижня отримує 139,75 фунтів персональної допомоги на дитину-інваліда. У місяць виходить 556 фунтів (орієнтовно 20 тис. 413 грн). 

- Навчання у Павлика триває з 9-ї до 15-ї години, - продовжує пані Олександра. – У школу його відвозять і привозять працівники навчального закладу спеціальним автобусом. У школі з ним працюють спеціалісти з розвитку мовлення, фізіотерапевти, вчать його їсти, пити, бо і з цим є проблеми. Раз на тиждень – заняття у басейні.

Оформлення – по-новому
Старання закордонних медиків, реабілітація та навчання вселяє у батьків надію, що здоров’я сина можна покращити і хоч трішки наблизити його життя до звичного. Втім, наразі перед ними постає необхідність повернутись в Україну.  Батьки розгублені. Вони цікавляться, що їхню дитину очікує тут.

Відео дня

- Нам дали спеціальний стілець для Павлика, бо він самостійно не сидить, а також візок, ліжко, - додає пані Олександра. – Навіть спеціальний розкладний душ привезли, облаштували. Якщо повернемось в Україну, звісно, все це треба буде повернути. А  чим нам можуть допомогти на Батьківщині? Чи є навчальні програми для таких діток? Коли я останнього разу приїжджала в Тернопіль і уявляла, як я з сином тут житиму, то мало не розплакалась – тут навіть пандуси є не всюди. Як же гуляти з дитиною? 


То що може дати такій дитинці Тернопільщина? Відповіддю на це питання не поспішають потішити і в Департаменті соціального захисту ТОДА, і в Департаменті охорони здоров’я.  Кажуть, що допомога дитині з особливими потребами передбачена, але є кілька «але».

-  Якщо дитина має оформлену за кордоном групу інвалідності, то не факт, що по приїзді в Україну батькам не доведеться заново оформляти групу, - каже головний спеціаліст відділу координації та контролю діяльності суб’єктів, що надають соцпослуги, управління організації надання соціальних послуг Департаменту соцзахисту населення ТОДА Уляна Ярощук. – Це залежить від того, чи укладено з країною, де надавали групу, міждержавну угоду. Якщо її нема, то доведеться проти весь шлях оформлення групи від початку.

 
Заняття – в інтернаті
За інформацією Департаменту охорони здоров’я, відразу по приїзді батькам слід звернутись до дільничного педіатра. Бажано мати усі документи, що стосуються хвороби і лікування. Плюсом у цій ситуації буде, якщо документи матимуть переклад на українську. Далі педіатр  скеровує чи до невролога, чи до генетика тощо. Після встановлення групи інвалідності родина може звертатися в управління соціальної міськради для отримання допомоги з догляду за дитиною та за отриманням технічних засобів реабілітації, визначених згідно з індивідуальною програмою реабілітації (візки, милиці та інше). Але розмір допомоги в Україні суттєво скромніший.


- Якщо мама чи опікун не працює, то отримуватиме допомогу з догляду за дитиною-інвалідом від 6 до 18 років у розмірі 2322 грн. Це якщо у дитини інвалідність підгрупи А, - додає пані Ярощук. – А якщо підгрупи Б, то 1556,50 грн на місяць.


Скромнішими є і можливості для навчання, кажуть у Департаменті соцзахисту. Так, приміром, якщо дитина має проблеми тільки з фізичним розвитком, то вона може навчатись  за індивідуальною програмою. Також може отримати індивідуальних вчителів. Якщо ж проблеми із психічним розвитком, то вихід один – інтернат. Сюди батькам доведеться самостійно привозити дитину на заняття і навчання та забирати після закінчення занять. Тож фактично увесь клопіт лягає на руки батьків.


Інші моменти, приміром щодо лікування, медпрепаратів, то відповідь на це батьки зможуть отримати, лише повернувшись додому і звернувшись до фахівців. 

 

Повернути дітей у школу допомогла Марина Порошенко  
Наше суспільство не готове до особливих дітей. Це несприйняття перекочувало ще з часів Радянського Союзу, коли таких дітей ізолювали в інтернатах, ховали від суспільства, вважає  мама двох дітей з особливими потребами Людмила Туркот. 


- Вважали, що їм не потрібна соціалізація, - каже вона. - І хоч тепер у нашій країні декларують інше ставлення, інклюзивну освіту, нічого не діє! Ми це сповна відчули, повернувшись з Іспанії. Тут ми зіткнулись із приниженням та байдужістю. Приміром, моїх діток «викинули» із державної спецшколи. Сказали, що їхній діагноз – протипоказ для навчання і що це суто мій хрест. І це при тому, що в Іспанії синочок ходив у звичайний садок. Для запису у дошкільний заклад ми проходили звичайну співбесіду. Там не робили різниці, питали, що дитина любить, як їсть і т.д. І не змушували проходити принизливу медико-психологічну комісію, як у нас.
За те, щоб її діти отримали можливість навчатись у спеціалізованій школі, пані Людмила боролась півтора року. Звільнилась з роботи. 


- Про мою ситуацію писали ЗМІ, робили сюжети телеканали, - каже жінка. - Але діти змогли повернутись у школу тільки після втручання дружини президента – Марини Порошенко.  То про яке ставлення до особливих дітей можна говорити?

читайте також: Спеціалісти є, а матеріально-технічного забезпечення нема

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (25)
  • Анонім

    Тут у цієї  дитини немає майбутнього. Навіть здорові люди тут у скрутному становищі . Навіть бійців АТО на реабілітацію відправляють закордон бо в Україна немає ніяких засобів.
  • Aleksandrovsky Maksim

    Вибачте, але в нашій країні для нормальних людей нормального життя нема, все включно медицину на рівні нижчому за рівень країн третього світу, а для людей з особливими потребами, взагалі умов нема. Нажаль, в нашій країні такі люди просто нікому не потрібні, вони приречені на смерть а бо повільну, бо з останніх сил своїх та близьких хапаються за життя, або швидку бо взагалі всі відвернулись. А про державу й говорити нічого
  • Irina Iakymenko

    3. В громадський транспорт візок потрібно заносити вручну, ніякого спеціального механізованого ліфта немає! Вдячна нашим вихованим мужчинам котрі завжди допомагали затягти візок в автобус.

    4. У високоповерхових будинках в ліфт поміщається лише візок, вже мамі немає місця навіть проштовхнутися. Не раз бачила як дівчата тягли на 9й поверх дитину на руках і візок за собою. Наші жінки неймовірні!

    5. Після прогулянки візок треба занести в квартиру, тобто витягти на 4й поверх, у мому випадку. А як людина в інвалідному візку повинна вийти чи потрапити назад в квартиру?! А нікого не цікавить. Тому інвалідів на вулицях і не видно, вони всі замкнені у своїх домівках.

    Ось такі пригоди ми отримали, але поїздки додому завжди приємні та довгоочікуванні і ніякі відсутні пандуси їх не зіпсують.



    Ще добавлю, як зазначили читачі в попередніх коментарях, суспільство також не готове до появи інвалідів на вулицях. В Америці дітки з обмеженнями окрім спеціальних шкіл, ще й вільно відвідують всі можливі гуртки. Батьки інших дітей, з малку вчать їх, сприймати та поважати діток-інвалідів як звичайних.

    Одже пані Олександро, намагайтеся якомога довше залишатися в Лондоні на благо вашій дитинці. Здоров'я Вашій родині та сил!
  • Irina Iakymenko

    Сервіс, що ви бачите на фото вище, нажаль, такого в Україні немає, і дай Бог щоб за років 10 був. На привеликий жаль, в нас немає умов навіть для дитячих візочків, не те що для інвалідних.

    Я тернополянка, але вже біля 10 років живу в США. Літом 2015го приїздила в Тернопіль із сином (котрому на той час виповнився 1рочок) Готувалася до поїздки ретельно, враховувала навіть стан доріг, тому із всіх наших візочків привезла з собою самий міцний "позашляховик". Відкатавши два місяці по тернопільським тротуарам ось з якими проблемами я зіштовхнулася:

    1. Спеціального заїзду на тротуар ніде немає. Тобто візком дитячим чи інвалідним потрібно вискочити на височенний бордюр самотужки.

    2. Всі магазини, аптеки і навіть кафе мають або декілька сходинок вверх або десять в низ в підвальне приміщення. Як мамі з дитячою коляскою чи інвалідним візком потрапити в заклади повсякденного користування?! Залишити візок біля входу неможна, бо є можливість залишитись без нього. Я знайшла одну єдину аптеку біля Швидкої, де був пандус. Але! Якщо інвалід підніметься по ньому, то в аптеку не потрапе, бо двері відчиняються на себе і потрібно їх обійти по сходам. Браво майстрам
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up