Партнер рубрики Події

Спеціалісти є, а матеріально-технічного забезпечення нема

Спеціалісти є, а матеріально-технічного забезпечення нема
Старання закордонних медиків, реабілітація та навчання вселяє у батьків надію, що здоров’я сина можна покращити і хоч трішки наблизити його життя до звичного.

Чи знайдеться місце для особливої дитини у Центрі реабілітації для дітей-інвалідів, чи зможуть тут їй допомогти — це питання чи не найбільше хвилює маму хлопчика з рідкісною генетичною хворобою Олександру Свінціцьку.   

 

Також жінку непокоїть ставлення та реакція оточуючих до такої дитини. Адже, спілкуючись з батьками інших особливих дітей з України, вона чула про не зовсім зрілу соціальну поведінку.
 

читайте також: Особливим діткам в Україні сутужно

- Якщо говорити про фахівців – психологів, соцпедагогів, які могли б працювати з такою дитиною, то вони у нас є, - каже директор КУТОР «Тернопільський обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів» Наталія Турецька. – Це фахівці, що проходили навчання за кордоном. Але якщо говорити про сучасне матеріально-технічне забезпечення, яке потрібне для занять, то всього того, чим тепер користуються в Європі, на жаль, поки що немає. 


У цьому плані, за словами пані Турецької, наші центри відстають від європейських, приміром тих, що в Англії чи Нідерландах, на років 70. 

- Обласний центр реабілітації створений лише півтора року тому, - додає фахівець. – Є низка проблем, які ми намагаємось вирішити. Так, нам дали вільні приміщення будинку «Малятко» на вул. Сахарова, 2, але вони не пристосовані для дітей-інвалідів. Навіть пандусів нема, не кажучи вже про ліфти чи інше. Завершуємо ремон одного корпусу, де плануємо відкрити амбулаторне відділення. На черзі - ремонт корпусу, в якому працюватимуть групи денного перебування. Тут займатимуться з дітками по шість годин на день.

Наразі ж працівники центру ходять додому до своїх вихованців — працює єдине в  Україні відділення реабілітації за місцем проживання. Працюють з ними різну кількість годин на день, одне заняття триває 50 хвилин. У приміщенні центру, яке сьогодні ще не відремонтоване, проводять майстер-класи для дітей та молоді, навчальні семінари для спеціалістів, зустрічі-консультації для батьків. Працювати у цьому приміщенні складно, каже Наталія Турецька, бо не працює централізоване водопостачання та водовідведення (каналізація).

Відео дня


- Наше законодавство дозволяє нам працювати з дитиною лише півроку, - додає співрозмовниця. – Чомусь законотворці вважають, що цього достатньо. Але діти потребують безперервного процесу реабілітації та соціалізації. Тож ми просимо батьків не припиняти роботу, працювати самостійно, звертатись у громадські організації та міський центр реабілітації. Щоправда, він працює тільки з міськими дітьми.

Що ж до ставлення суспільства до діток з особливими потребами, то воно різне. Приміром, здорові діти, які навчаються з особливими дітками в експериментальних інклюзивних групах у Центрі, ставляться доброзичливо. Але у цьому плані Центр є таким собі острівком. На вулиці ставлення може бути іншим — таких малюків можуть ігнорувати, ображати.


- Якщо у дорослих є упередження до діток з особливими потребами, то і їхні діти можуть наслідувати таку поведінку, - каже директор Центру. – Так, в Україні були випадки, що батьки писали колективні заяви про те, щоб особливу дитину перевели з їхнього класу. І нещодавній випадок - коли справа дійшла до судового розгляду – в Чорткові жителі будинку протестували проти того, що в одній з квартир збираються діти з особливостями розвитку. Такі випадки свідчать про незрілу соціальну поведінку. А точніше про те, що люди мають багато прихованих страхів, які формують психологічні і поведінкові комплекси. В результаті їхнього впливу порушується здатність приймати власні особливості, а це переноситься і на інших людей. 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:45 Понад 9 тисяч випускників зареєструвалося на Тернопільщині для участі в основній сесії мультитесту 21:00 Сходи зробили нові, а тротуар в суцільних вибоїнах: хто і за скільки проводить ремонт на Дружбі 20:00 Майстриня зі Збаража створює обереги для військових за традиціями січового стрілецтва та вояків УПА 19:20 9 травня в мікрорайоні «Березовиця» не буде води Від читача 14:48 «Клітини мозку» - дебютна персональна виставка Марії Панасюк 19:03 За майже місяць так і не знайшли чоловіків у формі, які побили тернополянина в супермаркеті 18:45 На Тернопільщині прогнозують заморозки 18:02 Унікальні ікони середини ХІХ століття отримав в подарунок музей на Тернопільщині photo_camera 17:00 Керівника однієї з амбулаторій сімейної медицини підозрюють у підробці документів 16:00 До Дня міста «Алея зірок» у Тернополі поповниться новою зіркою 15:31 Є дефіцит потужності — на Тернопільщині 8 травня обмежать споживання електрики для підприємств 15:00 У Тернополі зміниться тариф на паркування 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 8 травня 14:10 Тернопіль прощається з батьком трьох дітей Петром Воробцем, який загинув на фронті 4 травня 13:55 Рада проголосувала за продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні 13:30 Помер потерпілий у ДТП з молоковозом у Почаєві 13:02 Міську дитячу лікарню «розполовинили». Хто керуватиме і що буде з персоналом і малими пацієнтами? 12:25 8 травня можливі відключення електроенергії по всій Україні — Укренерго 11:40 На бульварі Шевченка матері загиблих воїнів висадять квіти у пам’ять про полеглих синів photo_camera 11:10 У Тернополі встановлять стелу пам’яті та меморіальну таблицю захиснику Андрію Теребію
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up