Партнер рубрики Події

Тернополяни збирають підписи, щоб відновити ратушу

Тернополяни збирають підписи, щоб відновити ратушу
Архітектори обласної спілки вважають недоцільним добудову вежі до будинку на Шевченка,21

Петиція із пропозицією відновлення ратуші у Центрі міста з’явилась 25 квітня для збору підписів на сайті міськради. Автор петиції запропонував відновити ратушу взамін колись зруйнованої та встановити двосторонній годинник. 


- На Театральному майдані проводиться громадське опитування щодо реконструкції будівлі за адресою бульварі. Т Шевченка ,21, - пише  ініціатор відновлення. - В опитуванні питали, чи тернополяни хочуть кафе з відкритою терасою, чи ратушу з двохстороннім годинником. Так як у  Тернополі під час війни у центрі міста була зруйнована ратуша, прошу владу сприяти у влаштуванні ратуші із двостороннім годинником.

Появі петиції такого змісту, як і опитуванню про доцільність облаштування «ратуші чи кафе», щиро здивовані у спілці архітекторів. Адже ні перше, ні друге – там недоцільне.  Будівлі з елементом вежі не варто будувати тому, бо йдеться про загальний вигляд Театрального майдану - на тлі реконструйованої  таким чином будівлі драмтеатр може «заховатись». Бо така масивна частина як вежа, відтягуватиме увагу на себе, кажуть архітектори. 

- Що таке ратуша? Адміністративна будівля, приміщення для органів місцевого самоврядування, - каже голова правління обласної організації  спілки архітекторів  України Олег Головчак. – Будинок на Шевченка,21 не може стати ратушею, бо на це нема соціального замовлення. Так, ратуша колись була у центрі міста, але ж не тут (ратуша була розташована приблизно на місці теперішнього пам’ятника Пушкіну, неподалік готелю «Україна» - прим. ред.). Для чого тоді на будівлю, де будуть  розташовані офіси, додавати вежу? Не потрібен там і годинник,  бо маємо уже – тристоронній на бульварі Шевченка, на Катедрі і т.д. 

Previous Next
Недоцільно там облаштовувати на добудованих поверхах і кафе чи ресторан, каже архітектор. Адже треба було б думати про те, як відвідувачі потраплятимуть  в такий заклад – як їх «витягнути» на четвертий поверх. Окрім того, заклад мав би мати і певну територію для обслуговування.


- Проекти реконструкції виносились  на містобудівну раду двічі, - каже пан Головчак. – У цій раді – кілька членів нашої спілки. Проекти  завертали, і зокрема через цей елемент – вежу. Тоді інвестор, який  отримав право від міськради на реконструкцію, звернувся в спілку. І ми  запропонували провести бліц-конкурс на кращий проект реконструкції. Було подано 12 робіт, з яких ми обрали п’ять. І уже у присутності авторів тих робіт обирали переможців. 


Містобудівні умови, за словами пана Головчака, інвестор отримав на реконструкцію будинку з добудовою двох поверхів під офісні приміщення. Відтак ні про який ресторан  не йдеться.

- Зрозуміло, що коли людину питають, чи хоче вона ресторан, чи ратушу, то людина відкидає перше, - додає він. - Бо там і так вистачає  таких закладів. Але і ратуші,  у прямому значенні слова, там ніхто не хоче будувати – будинок не стає автоматично  ратушею, якщо на ньому надбудувати вежу!  Тому, певною мірою, то чиясь маніпуляція. А саме питання в опитуванні, яке проводять на Театралці, некоректне.
У роботі, які набрала найбільше голосів, автор і справді пропонувала створити якийсь заклад харчування із відкритою терасою. Однак усі архітектори зійшлись на думці, що  це недоцільно. З цим погодилась і архітектор-переможиця.

- Автори кращих робіт отримали однакові премії, - додає пан Головчак. – Однак абсолютно усі роботи потребують ще доопрацювання. 

Відео дня

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анонім

    Гарно би було,якби ратушу встановили.
  • Анонім

    ратуша то головна проблема для Тернополя, без ратуші не можна жити.

    Piter Savka reply Анонім

    Ніяк. І годинник обовязково, жиби я знав яка година.
  • Анонім

    Двічі в одну річку не ввійдеш.....)

    Зроблять вам малинову ратушу із зеленковим дзиґарем.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:45 В аварії на Тернопільщині постраждав 12-річний хлопець 12:30 У Теребовлі стартував перший етап будівництва моста на місці аварійного play_circle_filled 11:45 У пункті пропуску «Рава-Руська – Гребенне» поновився рух вантажівок 11:25 У Тернопільському районі згорів автомобіль Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:00 У Тернополі планують відремонтувати дорожнє покриття ще на семи вулицях 10:25 Митрополит Василій освятив Плащаницю для Архикатедри Тернополя 09:30 На фронті загинув розвідник-сапер з Тернопільщини 09:01 У центрі Заліщиків встановили розкішні Великодні декорації. ФОТО photo_camera 08:01 Розпочався Страсний тиждень: особливості кожного дня від понеділка до неділі 20:01 Тернополянка замовила собаку потягом, а коли прийшла зустрічати — його там не було 19:01 З 1 травня в Україні на водіїв чекають зміни 18:01 Кошики, великодні свічки та вербу купували тернополяни на ярмарку, щоб допомогти ЗСУ photo_camera 17:03 «Дрони треба вже»: у Тернополі відбувся благодійний концерт на підтримку ЗСУ 16:01 «За тиждень — Великдень!»: тернополяни освятили вербу та діляться фото в соцмережах photo_camera 15:05 «Моє серце два роки в полоні»: матері та дружини благають звільнити військових 14:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up