Партнер рубрики Події

Розпочався Страсний тиждень: особливості кожного дня від понеділка до неділі

Розпочався Страсний тиждень: особливості кожного дня від понеділка до неділі

Протягом Страсного тижня вірні дотримуються найстрогішого посту і приділяють відвіданню храмів і молитві ще більше часу, ніж у всі дні Великого посту. Це час безпосередньої підготовки до головного церковного свята – світлого Христового Воскресіння (Великодня).

У Великий Понеділок згадується прокляття безплідної смоківниці, що росте на шляху до Єрусалимського Храму, а також Йосип Прекрасний, проданий братами в єгипетське рабство.

У Великий Вівторок — читається притча Христова про десять дів.

У Велику Середу — пригадується помазання блудницею миром ніг Ісуса Христа і зрада Юди.

Відео дня

Особливо важливими вважаються останні дні перед Великоднем – Великі четвер, п`ятниця і субота. У кожний з них у церквах читаються уривки з Євангелія, що розповідають про страждання Христа, здійснюються особливі обряди і молитви.

У Великий четвер віруючі згадують встановлення на Тайній вечері таїнства причащання Тіла і Крові Христових – Євхаристії (з грецької "подяка").

Велика п`ятниця – найскорботніший день церковного року, тому що саме у п`ятницю Ісус був розіп’ятий і помер на Хресті, спокутуючи людські гріхи. В цей день у храмах встановлюють для вшанування Плащаницю.

У Велику суботу, згідно з ученням Церкви, тіло Христа „перебувало в гробі”. Після уранішнього богослужіння в суботу віруючі освячують паски і яйця та іншу великодню поживу.

А увечері збираються в храмах на урочисте богослужіння, щоб зустріти 24 квітня Воскресіння Христове.

Нагадаємо, що цього року нічні богослужіння на Великдень заборонені, зважаючи на комендантську годину.

Що не можна робити в Страсний тиждень

Весь останній тиждень Великого посту дуже важливо не ігнорувати суворість та не вживати в їжу м'ясні, молочні страви, а також яйця і рибу.

Заборонено веселитися, святкувати, головно співати та розмовляти - краще провести всі дні до Світлого Господнього Воскресіння в молитві.

Плотські бажання і втіхи вважаються великим гріхом, а тому в Страсний тиждень потрібно стримувати пориви свого тіла та займатися очищенням душі.

Якщо вас попросили про допомогу, не дозволено відмовляти, адже віряни вважають, що в Страсний тиждень сам Бог звертається до людей з проханням.

В жодному разі не сваріться з близькими, рідними, друзями, також неприпустимими є лихослів'я, заздрість, агресія, брехня.

В храмах в Страсний тиждень не проводять вінчання та таїнства хрещення, не поминають мертвих і не святкують релігійні свята.

Що можна робити в Страсний тиждень за днями

Великий понеділок: цього дня під час богослужіння в церкві розповідають історію про те, як Христос прокляв безплідну смоковницю. В понеділок прийнято прибирати в оселі, фарбувати, білити, займатися дрібним ремонтом та молитися.

Великий вівторок: вважається, що саме цього дня Ісус викрив книжників і фарисеїв, також ввечері у вівторок він оповів апостолам притчу про десять дів, данину кесареві, таланти та воскресіння мертвих, про кінець світу та Страшний суд. Цього дня варто прибрати одяг, предмети побуту і речі, а також все попрати і попрасувати.

Велика середа: саме цього дня Іуда ухвалив рішення зрадити за 30 срібників Ісуса Христа, а грішниця помазала Сина Божого миром, готуючи його до поховання. З цього дня можна починати готуватися до великої трапези.

Чистий четвер: для вірян він знаменний чотирма подіями: Омовіння Христом ніг його учням, Таємна вечеря, зрада Іуди та молитва Ісуса в Гетсиманському саду. "Чистим" цей четвер прозвали тому, що цього дня намагаються провести омивання тіла та душі. Також господині починають пекти паску та фарбувати крашанки.

Страсна п'ятниця: сумний та дуже важливий для вірян день, коли Ісуса Христа розіп'яли на хресті. Цей день присвячують молитвам і не займаються жодними побутовими справами.

Велика субота: саме цього дня поховали Христа. В храмах освячують великодню їжу, а потім дивляться на сходження благодатного вогню, повідомляє ТСН.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Ліза Ребар

    Віряни.
  • Oksana Kalynovych

    Не "вірні", а "віруючі". В даному випадку щодо посту доречно писати "християни".
  • Anna Szcześniak

    Піст?  В Біблії почитайте що таке піст , як і коли постити.
    Не жарти, то не означає постити!
  • В статті багато забобонів на рахунок їжі...

keyboard_arrow_up