Великодні ярмарки в Тернополі: що та за скільки продають. Перевірили журналісти «20 хвилин»

Великодні ярмарки в Тернополі: що та за скільки продають. Перевірили журналісти «20 хвилин»
  • Напередодні Великодня у Тернополі організувати сільськогосподарські ярмарки. Фермери та підприємці пропонують різні види м’яса, молоді овочі та молочну продукцію.
  • Що і скільки коштує – дізнавалися журналісти «20 хвилин».

Традиційно сільськогосподарські ярмарки проходять на двох локаціях: перехрестя вулиць Дружба-Миру, а також на вулиці Лесі Українки, 39. Фермери та господарі продають власну продукцію з 08.00 до 13.00-14.00.

Є молоді овочі та зелень

Фермери та господарі вже привезли молоду продукцію. З їхніх слів, продукція з Тернопільщини, а все виростили власноруч у теплицях. Тож, скільки коштує? Кілограм молодої картоплі – 65 гривень, капусти – 38-40 гривень, редис – 45-55 гривень, солодкий перець – 145 гривень, а ось томати – 90-120 гривень.

Відео дня

Крім того, пропонують кілька видів огірків – 120-150 гривень за кілограм та пекінську капусту – 42 гривні за кілограм. Щодо моркви та буряку, то ще зарано. Якщо погодні умови не погіршуватимуться, то обіцяють вже наприкінці травня чи на початку червня.

— Ще не так багато молодої продукції на ярмарку, бо цьогоріч з погодою трохи проблемно. Було дуже холодно. Якщо все вирощувати в теплицях, то там постійно треба підтримувати температурний режим, опалювати. Це дуже затратно. Відповідно, і капуста молода не буде по 20 гривень за кілограм. А чи купуватимуть люди її по 100, 150 гривень? Я впевнена, що ні, - каже продавчиня Марічка.

Якщо порівнювати зі старими овочами, то різниця в ціні чимала. Наприклад, кілограм картоплі – 12-15 гривень, капусти – 10 гривень, буряк – 10-13 гривень, а морква також 10-18 гривень (залежить від розміру та сорту). Тобто, все не більше 20 гривень, що в кілька разів дешевше від молодої продукції.

Майже біля кожного продавця помічаємо й різну зелень. Жіночки переважно зв’язують її у пучечки. Отож, пучечок зеленої цибулі коштує 15 гривень, а кропу, петрушки та щавлю – 10-12 гривень.

Є також кілька різновидів яблук. За кілограм просять від 10 до 20 гривень. Біля кількох продавців помічаємо і груші, але коштують вони куди дорожче – 60-70 гривень.

М’яса вдосталь, а риби обмаль

Тернополянам пропонують купувати м’ясні вироби як свіжі, так і приготовані. Полядвиця, шинка, ребра, сало, фарш – частина того, що можна було побачити на прилавках. Ціни орієнтовно однакові у всіх продавців. Різниця може бути на два-п'ять гривень.

— Свиняча вирізка – 150-160 гривень/кг, можу також запропонувати ребра – 100 гривень, також фарш – 150 гривень. А ось сало – 40-80 гривень за кілограм, все залежить від його товщини та чи є там м’ясо. Зараз добре купують м’ясо, бо люди готуються до Великодня, — каже продавчиня Марина.

Якщо бажаєте купувати вже приготовані м’ясні вироби, то пропонують різні домашні ковбаси – 190-350 гривень, шиночка – 380 гривень, а запечене копчене сало – 350 гривень. Також можна купити м’ясні рулети – 190-290 гривень за кілограм.

Є на ярмарку і свіжа риба. Кілограм карасів обійдеться вам у 85 гривень.

Пропонують тернополянам і яйця. Зокрема, 10 домашніх яєць – 35-40 гривень, а з птахофабрики – 23 гривні. За ними вишикувались десятки тернополян. 

Чи є молочна продукція?

Молочну продукцію журналісти «20 хвилин» побачили лише в трьох господинь. Біля них вишикувались чималі черги, аби встигнути придбати домашнього сиру, молока чи сметани.

0.5л молока кози коштує 30 гривень, а ось 1.5 коров’ячого – 40 гривень. Також кілограм домашнього жирного сиру віддають за 90 гривень, а літр сметани – за 180 гривень.

Переважно у всіх господинь ціна однакова. Різниця в ціні – 5-10 гривень.

Зауважимо, великодньої випічки господині ще не приносили. Адже напередодні Великодня запланований додатковий ярмарок – на друге травня. Тоді вже можна буде придбати святкову атрибутику, рушники.

 

Читайте також:

Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі

З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя

Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ліза Ребар

    У заголовку помилки в словах.

keyboard_arrow_up