Партнер рубрики Події

Як 1 за день зареєструвати та прописати дитину

Як 1 за день зареєструвати та прописати дитину
20minut.ua покроково, з детальним переліком документів та можливих нюансів описує процедуру отримання свідоцтва про народження, прописки немовляти та оформлення допомоги на дитину. Наш досвід зекономить ваш час та нерви.

Народження дитинки – неймовірна радість. Але водночас це – безліч нових обов'язків для батьків. Після виписки з пологового батькам варто подбати про отримання свідоцтва про народження та оформити виплату допомоги при народженні дитини.

У черзі більшість – татусі

Перший офіційний документ дитини – свідоцтво про народження. Державну реєстрацію народження дитини проводять у РАЦСі на майдані Волі з одночасною видачею свідоцтва. Отримати документ може будь-хто з батьків. У черзі в основному татусі. Деякі з них, як переконався кореспондент, за свідоцтвом прийшли напідпитку.

Відео дня

- А що, ще треба свідоцтво про одруження показувати? - перепитує в черзі один з чоловіків, років 26 на вигляд. – То, певно, ви підете переді мною, а я додому на таксі за свідоцтвом поїду.

Черга йде повільно, але за дві-три години можна впоратися. Писати заяви не потрібно. Працівники нашого РАЦСу йдуть назустріч щасливим батькам та самі заповнюють документи в присутності одного з них. Не забудьте, що до моменту отримання документа треба визначитися з іменем дитинки.

- Моя хотіла Світланою назвати, - поділився в черзі з іншими татусями щасливий батько. - Але документи здаю я, тому назву Ірина. Може, з дому не вижене.

Такий гумор повеселив усіх в черзі. Сам процес видачі свідоцтва, коли дійшла ваша черга, займає до 10 хвилин. Разом зі свідоцтвом про народження в РАЦСі видають витяг з Державного реєстру про реєстрацію народження, призначену для управління соцполітики.

- Щиро вітаю вас з сином, - сказала з посмішкою, передаючи свідоцтво працівниця установи. - Нехай росте здоровим і щасливим. За рік-два приходьте ще.

Такий позитив від працівників, бо ж приємні слова говорили усім, хто отримував свідоцтво, перекрили двогодинне очікування в черзі.

Зверніть увагу, державна реєстрація народження та видача свідоцтва – безкоштовні. Нещодавно в Рівному був скандал – працівники РАЦСу брали 60-75 гривень за ці послуги. Журналісти викрили цю схему і припинили незаконні побори з батьків. Тож пам'ятайте, що вимога будь-яких сум при наданні цієї послуги – злочин.

Допомагати не поспішають

Наступний етап, який чекає на тернопільських батьків – звернення в управління соціальної політики Тернопільської міської ради. Там приємностей було менше – працівники управління не поспішають діяти згідно з останніми змінами до законодавства. Мова йде про реєстрацію місця проживання дитини (прописку). До лютого 2014 року діяла схема, за якою батьки спочатку зверталися в паспортний стіл, а вже потім з пропискою йшли в управління соцполітики. Після лютого, аби полегшити батькам процес оформлення та ліквідувати бюрократичні схеми, народні депутати змінами до законів делегували функцію реєстрації дитини соціальному управлінню. Тобто батькам не потрібно йти в паспортний, а достатньо подати заяву в управління соцзахисту з проханням провести реєстрацію місця проживання дитини. Це в ідеалі...

- Так, ваші документи... ви не зареєстрували місце проживання дитини,- зауважила працівниця управління, до якої звернулися для оформлення допомоги при народженні. - Спочатку поїдьте в паспортний, пропишіть, а тоді з документом до нас...

На жаль, більшість батьків таки йдуть самостійно прописувати дитину. А це півдня, а то й увесь день у чергах, розповіли татусі, які вже реєстрували своїх діток. Після того, як ми перепитали, чи дійсно треба їхати і самим оформляти, почули впевнене "так". Довелось нагадати про зміни до закону і реєстрацію місця проживання через управління соцзахисту.

- Ну так... Можемо і ми. Але то дуже подовжить час оформлення, - зніяковіло сказала працівниця. - Розумієте: в нас нема кур'єра... і в них нема кур'єра. Треба листами пересилати. Ну, пишіть заяву.

На дошці з інформацією та зразками документів, яка висить в управлінні, немає згадки про те, що дитину можна прописати без зайвих "напрягів".

Тож наполегливо просимо управління соцполітики Тернопільської міської ради поважати закон та батьків, які до них звертаються. Розпочніть, будь ласка, виконувати функцію посередника в процесі реєстрації місця проживання дітей без нагадувань! Також не забудьте розмістити потрібну унформацію зі зразками документів на стенді.

Порада батькам: щодо оформлення самої допомоги, то це процес, якщо дотримаєтесь наших порад, займе до 20 хвилин. Загалом на отримання свідоцтва про народження дитини, відкриття "соціального рахунку", оплату держмита, подання заяви на прописку та оформлення допомоги вистачить одного дня. Успіхів!

Отримуємо свідоцтво про народження, прописуємо малюка, оформляємо допомогу

 

Свідоцтво про народження

 

Видає РАЦС: Тернопіль, майдан Волі, 2

Термін звернення: не пізніше 30 днів з дня народження

Перелік документів: свідоцтво про одруження, паспорти батьків дитини, довідка, що підтверджує факт народження дитини (видає медзаклад)

Вартість: 0 грн

Важливо: разом з свідоцтвом про народження в РАЦСі отримайте витяг з Держреєстру про реєстрацію народження, потрібний для оформлення допомоги на дитину

Оформлення допомоги

Оформляє управління соцполітики міськради: Тернопіль, Лисенка, 8

Термін звернення: не пізніше 12 місяців з дня народження

Перелік документів: оригінал витягу з реєстру, який отримали в РАЦСі, оригінал паспорта та інд. коду одного з батьків (з копіями), копія свідоцтва про народження. Квитанція про сплату 85 копійок держмита. Бланки заяв безкоштовно отримаєте в управлінні соцполітики.

Вартість: 0,85 грн

Важливо: перед візитом в управління соцполітики необхідно в будь-якому банку відкрити спеціальний "Соціальних рахунок", бо ж під час оформлення документів він необхідний

Реєстрація місця проживання (прописка)

Процедуру реєстрації бере на себе управління соцполітики міськради. Туди потрібно подати заяву під час оформлення допомоги на дитину. Йти в паспортний не потрібно!

Реквізити для сплати 85 копійок держмита, якщо для реквізитів місця на графіці немає, можна внести в довідку

Отримувач: УДКСУ у м.Тернополi
Код отримувача: 37977726
Банк отримувача: ГУДКСУ у Тернопільській області
Код банку отримувача: 838012
Рахунок: 31418538700002

Код класифікації: 22090400

Призначення платежу: Державне мито за реєстрацію місця проживання

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • romantr81

    а де саме ви маєте на увазі хамлять? питаюся !? бо теж хочу піти здати документи на допомогу дитині але просто як піду туда і хтось шось нетак то буде армагедон 100% тому прошу де треба бути стриманим хто скаже !

    Бандерівка reply romantr81

    не треба бути стриманим-якщо бачите що до вас ставляться по-хамськи..одразу ставте на місце...нагадайте ті особі де вона сидить і для чого вона там сидить! Я на власному досвіді переконалася що по-доброму з ними просто не получається!
  • Бандерівка

    та то сволочі всюди людям крутять голови....футболять від одного до другого! взагалі обнагліли до ручки ті шо сидять в кабінетах....ніхрина не роблять ТІ "ФІФИ" тільки чаї ганяють....ще й по хамськи до людей ставляться....буркають! НЕ МІСЦЕ ТАКИМ В КАБІНЕТАХ!!!! ХАМЛЮГИ!!!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up