Альтернатива Криму- сонячна Болгарія

Альтернатива Криму- сонячна Болгарія
Болгарія нашими батьками сприймалась як частина Союзу і була дуже рідною. Перевірити, що змінилось з того часу і подивитись на Чорне море з іншого ракурсу вирішили Сергій та Наталя Беляєви

З холодних коротеньких днів і довгих ночей, в момент, коли ввечері виходити в пітьму немає зовсім ніякого бажання, найприємнішою забавою є планування літньої відпустки.

Ще декілька років тому всі масово їздили на відпочинок в Крим, і про це нагадує безліч фото і відеоматеріалу в сімейних архівах. Але зараз поїхати в Ялту, Євпаторію , Алушту  можна лише за гострими відчуттями, а не для відпочинку і матрасного відпочинку. Тому як варіант розглянемо країну на Балканах з помірним кліматом і пейзажами Криму -  Болгарію.

- В плані відпочинку Болгарія відрізняється від решти країн одним важливим моментом -там розуміють російську мову. - говорить Наталя Беляєва.  - На відміну від сусідньої з нами Румунії, де одна людина з сотні може зрозуміти, що ви її хочете запитати. Спершу навіть були курйози в кафе. Тому і доводилось замовляти страви по картинках.

Відео дня

Сезон триває з початку червня і до середини вересня. Саме в цей період найпотужніший наплив відпочивальників. В Болгарії є два основних курорти - Золоті Піски і сонячний Берег, на яких зосереджені всі розваги: аквапарки, дискотеки, кінотеатри, караоке і решта розваг, які ми звикли бачити на курортах Чорного моря. Про ці курорти було написано багато матеріалу  і для опису мандрівок стерта не одна клавіатура. Та сьогодні ми поговоримо про Созополь - містечко на півдні узбережжя за 100 кілометрів від турецького кордону.

 - Маленькі будиночка заполонили просто всі скелі на узбережжі, і, зайшовши в будь-який, ти розумієш, що в кімнаті з однієї сторони двері, а з іншої - море. Це незабутньо.  – розповідає пані Ольга, уродженка Маріуполя, а тепер жителька Созополя. - В Болгарії Созополь вважається курортом для богеми. Актори кіно, естради та просто публічні люди відпочивати полюбляють саме тут. А я тут живу з 1969 року, коли чоловік забрав мене ще юну з Маріуполя. Я завжди житиму з Україною в серці, я дуже турбуюсь про події, які зараз на Батьківщині.

Якщо прогулятись тісними вуличками старого міста, відчувається запах і відчуття, які притаманні тільки містам з тисячолітньою історією. Майже всі перші поверхи у старому місті зайняті затишними кав’ярнями, чи ресторанчиками.

Болгарська кухня дуже подібна до слов’янської, але з притаманним лише Болгарії колоритом. Багато гострих страв і страв з риби. Обід в ресторані на березі моря без  алкоголю на 4 осіб вам обійдеться в районі 300 гривень. Взагалі ціни досить адекватні, однак досить дорогі овочі і фрукти. І несподівано дорогий чай. На ту ж компанію на вечерю з алкоголем доведеться в супермаркеті витратити близько 400 -500 гривень.

Проживання

Житло можна обрати на будь-який смак і гаманець. Найдорожче житло - в старому місті, в приватному секторі, де люди із задоволенням здають свої кімнати відпочиваючим за 500 гривень за добу з двох людей за кімнату. Як бонус - шум моря просто за вікном. Якщо перейти вулицю, то за точно такі ж умови ви вже заплатите від 400 гривень. А вийшовши зі старого міста в так зване нове місто, ви потрапляєте в інший ціновий діапазон житла. Цілий поверх в будинку на 5 чоловік з власним балконом, виноградником, кухнею і санвузлом можна орендувати за 500 гривень в день зі всіх. Щоправда, море не за вікном, а в 3 хвилинах ходьби.

Пляжі дуже чисті, акуратні і безкоштовні, рятувальники - професійні і ввічливі, нема стихійної торгівлі кукурудзою і іншими пляжними ласощами. Зате прямо на пляжі є багато кав’ярень і ресторанчиків, де можна  смачно і дешево перекусити.

З Болгарії всі додому везуть сувеніри на будь-який смак. Ви обов’язково повинні привезти на згадку болгарську тарілку з орнаментом і знамениту трояндову косметику. Також чогось є звичка купувати годинники, які тут продають на кожному кроці.

Коли їхати

Якщо ви не прихильник активного відпочинку і гучних дискотек, то найкращий час для подорожі - початок вересня. Кінець сезону - це пора грандіозних знижок. Більшість ресторанів ще на вході люб’язно нададуть вам дисконтну картку на -10%. Вся сувенірна продукція дешевшає щодня, починаються акції типу "Купи два годинники - третій отримай безкоштовно!". Знижка діє на все без винятків, знижки на житло можуть становити до 40%, а на додачу ще й море тепле, чисте і ніжне.

Доїзд

- Оптимальний варіант - на власному транспорті без попереднього бронювання. З Тернополя  - це всього 1100 кілометрів. Взагалі завдяки дуже гарно розвинутий сервіс на дорогах, всі вказівники стоять в потрібному місці і зрозумілі – ділиться спостереженнями Сергій Беляєв. - Нема такого, як у нас, що їдеш і думаєш лише, щоб не влетіти в яму і не залишитися без коліс. Я відпочиваю за кермом.   

Сергій радить виїхати вночі з Тернополя. Тоді є змога повечеряти на березі моря і слухати, як хвилі розбиваються об скелі. Дороги в Румунії і Болгарії дуже хорошої якості, На всіх дорогах є камери фіксації перевищення швидкості і штрафи немаленькі. Плануючи свій шлях, прокладіть маршрут так, щоб не потрапити на об'їзну в Бухаресті, так ви зекономите коло 2-4 годин часу. Оптимальний шлях  - через Констанцу в Румунії і далі узбережжям аж до Созополя.

Віза

В будь-якому туристичному агентстві за 10 діб зроблять національну болгарську мультивізу на півроку. Ціна 35 євро + 150 гривень , і ніякої черги

Бюджет

Загальний бюджет поїздки на двох осіб, включно із проживанням, харчуванням, переїздом і візою - від 400 євро.

Тож якщо ви плануєте поніжитись на сонечку і не комплексувати з приводу незнання англійської мови, отримати колосальне задоволення і пізнати колорит Балканської країни - то Болгарія відкриє вам свої обійми, і ви це запам’ятаєте на довгі роки.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • David Starr

    "завдяки дуже гарно розвинутий сервіс" - хоч читайте, що пишете.
  • Віктор Музичка

    В 2014-му був там, все сказане  підтверджую, дуже сподобалось, а по відстані то ніяк не далі , чім крим, лиш пальне дорожче, зате якісне, Люди приємні,  в спілкуванні не було проблем. Багато цікавих місцин, проїхали майже все узбережжя від Кранево і південніше  за Созополь в Дюни, там до речі чудовий пляж , геть безлюдний, всюди чисто і затишно,
  • Анонім

    хочу в Болгарію
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up