Порушення у Тернополі на виборах були, але масової фальсифікації не виявили (ВІДЕО)

Масової чи спланованої фальсифікації під час виборів у Тернополі не помітили, кажуть у Комітеті виборців України (КВУ). Однак ряд порушень спостерігачі зафіксували.

Зі списками, в яких зазначалось, за кого голосувати, приходили на вибори пенсіонери. Були й випадки, коли виборці намагалися голосувати за кількома паспортами. Про ці та інші правопорушення розповідали спостерігачі та представники політсил у неділю, 31 жовтня.

Приходили із заготовленими списками
- На дільниці №42 багато виборців, зокрема старшого віку, приходили із заготовленими списками. Там були зазначені прізвища та партія, за яких треба було голосувати, - розповідає голова міської організації партії "Фронт змін” Любов Гринчишин. - Вони написані одним почерком, з однаковими розділовими знаками. Ми склали акт, бо вважаємо це фальсифікацією. А на дільниці №40 людина намагалася проголосувати за кількома паспортами.
Голосували без паспортів
Натомість на сільських виборчих дільницях люди часто голосували без паспортів. Це порушення - традиційне для сіл, де люди знають один одного. Про це розповів координатор кампанії громадського спостереження "Опора" в Тернопільській області Святослав Липовецький.
За голос - 90 грн і алкоголь
- Вранці у Скалі-Подільській наш спостерігач зафіксував випадок, коли під дільницею пропонували за голос 90 грн і розливали алкоголь. Приємно, що міліція швидко втрутилася у ситуацію і склала акт, - каже він. - А в Борщеві знайшли і виключили кандидата, який водночас був зареєстрований у Чернівецькій області. Чоловік балотувався у двох областях від двох різних партій.
Виносив бюлетені у рукавах
Деякі порушення зафіксували не під час голосування, а й до початку роботи дільниць.
Так, на дільниці №74, що на вул. Вишнівецького, були неопломбовані скриньки в момент відкриття дільниці. Але до початку голосування ситуацію виправили, каже голова міської організації “Української партії” Олег Вітвіцький.
Виносив бюлетені у рукаві
- А на дільниці №39 від ранку активну діяльність серед виборців веде Олександр Рукавець, так він представився. Він спілкується з людьми, які поза кабінкою вивчають бюлетені, - повідомив пан Вітвіцький під час прес-клубу об 11.00. - За нашими даними, він представляє партію “За Україну”, але наразі ми це з’ясовуємо. Є підозра, що він організовує виноси бюлетенів у рукавах за межі дільниці.
Проте вже о 16.00 цю інформацію спростував голова міської організації партії “За Україну” Тарас Юрик.
- Насправді Олександр Рукавець жодного стосунку до партії "За Україну" не має ані як кандидат, ані як спостерігач. І взагалі невідомо, що це за людина, - наголосив він.
Навпроти Партії регіонів - кружечок
Цілу систему голосування у вигляді позначок розробила Партія регіонів ще напередодні виборів, заявив голова облорганізації ВО "Свобода” Олег Сиротюк. Люди у бюлетенях мали ставити певні "ієрогліфи” навпроти цієї політсили.
- На Тернопіллі діє унікальна система збору голосів, - каже пан Сиротюк. - Виборці мають ставити позначку навпроти представників Партії регіонів чи кандидата у мери Петра Гоча. У Тернополі цих знаків більше десяти. Це - кружечки, крапочки, рисочки. За межами міста - інші позначки. Так, по районах медики ставитимуть позначку "м”, освітяни - "о”, санстанція - "с”. Для тих, хто працює у держустановах, встановили плани з голосування. За невиконання погрожують звільненням з роботи.
У бюлетені не включали кандидатів
Порушення не є масовими чи спланованими, запевнив о 15.00 в.о. голови облорганізації КВУ Павло Левків. Передусім це наслідок необізнаності членів комісій у виборчому законодавстві.
- Для Тернополя тотальним явищем є відсутність інформаційних листів на дільницях, - каже пан Левків. - Так, немає матеріалів про партії, кандидатів у мери і мажоритарних кандидатів.
Не було у бюлетенях і окремих кандидатів у депутати, що є вагомою підставою для оскарження результатів у суді. Це, каже пан Левків, може призвести до повторних виборів. А помилки у бюлетенях або відсутність інформаційних листів можуть послужити доказами того, що на волевиявлення людей намагалися вплинути.
Місто не очистили
Зауваження до чиновників мав і лідер християнських демократів Тернополя Юрій Олійник. Мовляв, вони не організували у день виборів належного очищення міста від агітації окремих кандидатів.
Загалом вибори на Тернопіллі проходили без суттєвих порушень. Майже всі дільниці розпочали роботу вчасно.
Вибори були спокійними, підтвердили і в обласній міліції та прокуратурі. Однак приміщення ТВК, як ми зауважили, було під пильним наглядом десятка правоохоронців.

Іван ЧОРНОЗУБ (62 р.)
Голова міського тервиборчкому:
Зривів виборів не було. Комісії працювали нормально. Щоправда, негативно члени ДВК реагували на велику кількість камер.
Деякі партії подаватимуть до суду, бо на дільницях не було інформаційних плакатів. Але комісія не має права замовляти плакат без узгодження із самим суб'єктом виборчого процесу. Для тих, із ким узгодили, плакати надрукували.
 
Порушення на виборах

Дільниця №19 - член комісії видала зайвий бюлетень;
Дільниця №37- виборець зайшов у кабінку з двома зайвими бюлетенями, з позначками за мажоритарника від ПР;
Дільниця № 39 - невідомий спілкувався з виборцями під кабінками, коли ті збиралися голосували;
Дільниця №40 - людина намагалася проголосувати за кількома паспортами;
Дільниця №42 - виборці старшого віку приходили з заготовленими списками, де було зазначено, за кого голосувати.
За інформацією спостерігачів та правоохоронців

Вибори в цифрах

Близько 50% виборців взяли участь у місцевих виборах у Тернополі
230 000 людей проживає в Тернополі
179 000 виборців було зареєстровано в місті
1 600 виборців мали голосувати вдома
37 справ про порушення виборчого законодавства зареєстрували в обласній прокуратурі від початку виборчої кампації
11 заяв зафіксували у день виборів
За інф. ТВК та обласної прокуратури
 
Майя ЮРКЕВИЧ, Любов КРАСНОВСЬКА
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (13)
  • Anonymous

    а до мене на домашній телефон телефонували в день виборів автовідповідач від партії християнсько демократичний союз. ладно ще - десь не здерли агітки по місту, але можна було вже не телефонувати ?!
  • Anonymous

    я спостерігала за підрахунком на одній з дільниць і чомусь в бюлетнях за партію регіонів стояли жирні крапки решітки сонечка кола та інше а проти всіх інших тільки хрестик і галочка ............це що панове регіонали підкуп то може перейменуйте свою політсилу в партію ЗА БАБЛО

    Anonymous reply Anonymous

    Під вечір члени комісій від регіонів отримували "втик" по телефону за те, що мало "прихидьників" проголосували.
  • Anonymous

    Стосовно оперативності журналістів -http://te.20minut.ua/news/10185764
  • Anonymous

    Я білдію від оперативності. Про це все ще вчора ІНТБ повідомили і Тернопільська правда, і Провсе, і ЗІК, а сьогодні в 12 з копійками - тиць і Юркевич нарісовалась. А приписка то яка - За інф. ТВК та обласної прокуратури - посилайся на тих, в кого здерла.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up