А що там зараз у «Мрії»?

А що там зараз у «Мрії»?
Всі землі у Тернопільській області, які входять до складу агрохолдингу «Мрія», будуть засіяні - а це понад 90 тисяч гектарів. Компанія планує цього року сплатити близько 65 мільйонів гривень податку зі своєї діяльності в області.

- Трактори без номерних знаків та супроводжуючих документів обробляють поля у селі Старий Скалат, - розповідає депутат Підволочиської районної ради Ігор Дацків. - Цікаво, що вдень ніхто нічого не робить. А от з настанням ночі виводять техніку у поле і починають працювати.
За словами пана Ігоря, раніше цю землю орендувало у селян ТОВ «Новагріс», яке є структурним підрозділом агрохолдингу «Мрія».

- Є судові рішення, вся техніка «Мрії» перебуває під арештом, - продовжує Ігор Дацків. - Тому вони не мають права зараз працювати цією технікою у полях. Утім, хто обробляє поля, орендовані «Новагрісом», нам достеменно невідомо, оскільки трактористи не мають жодних документів, а вся техніка - без номерних знаків. Тому ми звернулися у міліцію. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом самозахоплення землі. Однак розслідують його мляво - зупинити незаконний обробіток землі не хочуть. Кажуть, хай собі працюють, а ми проведемо розслідування і потім скажемо, мали право вони сіяти чи ні.
Голова Громадського об’єднання «Скеля» Андрій Об’єщик каже, що правоохоронці Підволочиського району не реагували належним чином на те, що у полі працює техніка без номерних знаків. Лише після подання ним заяви про скоєння злочину змушені були зареєструвати її та відкрити кримінальне провадження.

Старі власники - у розшуку
Нагадаємо, у серпні минулого року агрохолдинг «Мрія», який є одним із найбільших в Україні, оголосив технічний дефолт. Борг компанії складав на той час близько 1,3 млрд доларів.
Однак технічний дефолт - це не банкрутство, а неспроможність погасити свої кредитні зобов’язання. А банкрутство - це повна неплатоспроможність (кредити, зарплати, податки тощо).
Саме у банкрутстві компанії були незацікавлені іноземні кредитори, оскільки тоді вони повністю втратили б свої кошти. Незацікавленою у банкрутстві «Мрії» була й держава.
Частина кредиторів «Мрії» є водночас і кредиторами України. Тому тепер, коли наша держава потребує додаткового залучення кредитних коштів, дуже важливо було захистити іноземного інвестора в Україні. Як зазначають в агрохолдингу, там відчувають повну підтримку з боку держави.

У січні цього року контроль над компанією перейшов до ради кредиторів. Вони обрали генеральним директором Саймона Чернявського, який тепер здійснює управління компанією.
Попередні власники уже не мають жодного стосунку до агрохолдингу. Проти них в Україні порушили кілька кримінальних справ. Так, наприкінці минулого року Інтерпол оголосив у розшук голову агрохолдингу «Мрія» Миколу Гуту. Його підозрюють у привласненні шахрайським шляхом коштів восьми інвестиційних фондів у розмірі понад 100 млн американських доларів.

Проблеми з технікою уже вирішили
- Незважаючи на значні труднощі, «Мрія» стабілізувала ситуацію, - розповідає генеральний директор компанії Саймон Чернявський. - Ми активно й організовано розпочали сезон весняно-польових робіт.
Агрохолдинг працює у шести областях Західної України. Земельний банк агрохолдингу - понад 200 тисяч гектарів.
Як запевнив Саймон Чернявський, усі землі в нашій області, які входять до складу агрохолдингу, будуть засіяні, а це понад 90 тисяч гектарів.
У Старому Скалаті, де виник конфлікт, про який повідомив депутат райради, землю  обробляє агрохолдинг «Мрія».

–У цьому регіоні ми вже роками обробляємо землі, – говорить генеральний директор агрохолдингу “Мрія” Саймон Чернявський. – Всі землі обробляються законно, договори заключені з пайовиками та зареєстровані. Компанія повністю виконує свої зобов’язання, сплачує орендну плату та податки, приймає активну участь в житті громад. Компанія володіє всіма документами, що підтверджують законність техніки та законність її використання: договори купівлі із специфікаціями та ідентифікаціями, бухгалтерські документи тощо. Компанія також працює над відновленням документів на техніку, що знаходиться у власності агрохолдингу. Днями ми успішно завершили переговори з лізинговими компаніями про повернення нашої техніки. Останнім часом конкуренти намагалися скористатися тимчасовими труднощами компанії, навмисне поширюючи неправдиву інформацію.

Як запевнив Саймон Чернявський, агрохолдинг розрахувався з селянами за оренду паїв упродовж минулого року. Трудовий колектив агрохолдингу в області - близько 2000 чоловік, які стабільно отримують зарплату. Минулого року агрохолдинг, у межах своєї діяльності тільки у Тернопільській області сплатив до бюджету близько 65 мільйонів гривень податку. Приблизно таку ж суму податку планують сплатити і цього року. Тож людям хвилюватися за свої паї не варто.

Доля цукрових заводів поки невідома
Окрім того, у межах області агрохолдинг затвердив у своєму бюджеті підтримку соціальних проектів на суму 10 млн грн, із розрахунку - по 100 грн на кожен орендований гектар землі плюс незначний резерв на непередбачені витрати.
Із кожної сотні 55 гривень підуть у сільську громаду на реалізацію місцевих проектів. Люди у селах самі вирішуватимуть, на що витрачати ці гроші. По 45 гривень із кожної сотні ітимуть на централізовані програми - потреби АТО, інфраструктурні проекти, церковні громади, подарунки дітям тощо.

Як каже Саймон Чернявський, попри усе це наразі залишаються невирішеними і певні проблеми в агрохолдингу.
- Під контроль агрохолдингу поки що перейшли не всі активи, - говорить він. - Логістична компанія «Логіст» та цукрові заводи холдингу «Т-цукор» досі перебувають під контролем колишнього менеджменту. Проте процес передачі активів триває. Всі активи, які контролює «Мрія Агрохолдинг», будуть працювати.
Однак гострою проблемою залишається питання роботи цукрових заводів.
- Тепер цукрові заводи агрохолдинг не контролює, - додає гендиректор. - Ми зацікавлені у відновленні цукрової галузі і шукаємо контакти із власниками заводів. Та якщо заводи не працюватимуть, нам доведеться оперативно вносити зміни у сівозміну та відмовлятись від посіву цукрового буряка.




 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up