Партнер рубрики Події

Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації

Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації
  • У редакцію «20 хвилин» звернувся Любомир Барабаш. Він уже восьмий рік вимагає притягнути до кримінальної відповідальності працівників поліції які, на його думку, перевищили свої службові обов'язки. 
  • Як діяти, якщо вас зупинили правоохоронці та що варто пам’ятати? 

Любомир Барабаш розповідає, що неприємний інцидент трапився ще 12 грудня 2016 року. З його колишньою дружиною виникла суперечка через автомобіль. Вона викликала поліцію.  

– Я був у офісі, коли до мене прийшла моя колишня дружина, – розповідає чоловік. – У нас були майнові суперечки після розлучення, тож вона хотіла забрати автомобіль, який ми придбали під час шлюбу. Закінчилося все тим, що вона викликала поліцію. Патрульні, які прибули на місце, вислухали пояснення, що автомобіль перебуває у спільній власності, оглянули документи. Колишня дружина наполягала на тому, що я маю віддати їй машину і техпаспорт на неї. Врешті це все закінчилося тим, що мені запропонували проїхати у відділок поліції. Я порадився зі своїм адвокатом, вирішив їхати, щоб розібратися. Не чинив опору, не поводив себе агресивно, але на мене вирішили одягнути наручники та обшукати, перш ніж посадити в авто. 

Любомир Бардаш каже – коли його доставили у відділок, він знову пояснив ситуацію та наголосив, що його затримали та застосували спеціальні засоби без підстав. 

Відео дня

– Наше спілкування з патрульними, момент, коли на мене одягають кайданки – все це зафіксувала нагрудна камера одного з патрульних. У відділку я ще раз надав пояснення, що наш спір через автомобіль з колишньою дружиною – це цивільно-правові відносини, які ми самостійно будемо вирішувати. Закон я не порушував, агресивно себе не поводив, опору не чинив, але поліцейські вирішили мене затримувати та одягати кайданки. Ними перетиснули руки і як тільки я покинув відділок поліції – одразу пішов у травмпункт, де зафіксували синці. Це легкі тілесні ушкодження. 

Відкрили кримінальне провадження

За даним фактом 17 лютого 2017 року відкрили кримінальне провадження за статтею 365 ч. 2 Кримінального Кодексу України – «Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу». Однак слідчий, який займався справою, закрив її, оскільки не побачив протиправного у діях чотирьох поліцейських, які проводили затримання, наголошує Любомир Барабаш, тому звернувся до суду. 

– Судова тяганина триває вже восьмий рік. Слідчі закривають справу – суд скасовує це рішення та відправляє справу на досудове розслідування. Потім справу знову закривають, і я знову подаю до суду. Я вважаю, що все умисно затягують, – продовжує.

Як йдеться у матеріалах судового рішення Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 8 грудня 2023 року, кримінальне провадження спершу було на розгляді у Тернопільської обласної прокуратури до грудня 2022 року, а наразі ним займаються слідчі Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Львові. 

Журналісти «20 хвилин» звернулися до ДБР у місті Львові та запитали, на якому етапі наразі слідство та якими були причини закриття справ. Однак відповіді на наші питання не надали, оскільки триває слідство і подробиці кримінального провадження розголошувати не можуть. 

Судом встановлено, що за час досудового розслідування слідчі прокуратури та ДБР дев’ять разів виносили постанову про закриття справи,  однак їх щоразу скасовували у судовому порядку. 

Журналісти «20 хвилин» ще у 2020 році звернулися з інформаційним запитом до управління патрульної поліції щодо фігурантів кримінального провадження. Однак нам повідомили, що фігуранти справи, вже не були працівниками патрульної поліції. 

– Управління патрульної поліції в Тернопільській області Департаменту патрульної поліції не володіє інформацією щодо роботи даних осіб в правоохоронних органах в цілому, – пояснили у відповіді на запит. – Також управління не володіє інформацією щодо вказаного кримінального провадження, а також щодо відсторонення та проведення службової перевірки по вказаним особам.

Вимагає компенсацію

Любомир Барабаш подав судовий позов до Тернопільської обласної прокуратури та Територіального управління Державного бюро розслідувань. Він просив стягнути на його користь моральну шкоду у розмірі 200 000 гривень з державного бюджету.

 Як йдеться у судовому рішенні, суд став на сторону позивача. Однак розмір компенсації встановили у десять разів меншу, ніж хотів потерпілий. 

– Суд приходить переконання, що відшкодування моральної шкоди, завданої неефективним розслідуванням у межах даного кримінального провадження від 17 лютого 2017 року потерпілому має бути здійснено за рахунок держави Україна, яку у справі представляли компетентні органи. З урахуванням характеру й глибини заподіяних моральних страждань, тривалості та неефективності здійснення кримінального провадження, суд вважає за доцільне стягнути з Державного бюджету України на користь позивача 20 000 грн компенсації моральної шкоди, – йдеться в рішенні Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області.  

Однак Любомир Барабаш вважає, що такий розмір компенсації замалий.

– Звичайно, я вважаю, що це мізерна сума, адже судова тяганина триває вже восьмий рік. Розслідування затягують. Тому я оскаржував це рішення. 

Апеляційний суд, який відбувся 9 квітня, залишив рішення в силі, тож Любомир Барабаш отримає лише 20 тис. гривень компенсації.

Наразі суди тривають. Пан Любомир налаштований до кінця відстоювати свої позиції. 

Може спливти термін давності

Адвокат Ростислав Небельський пояснює, що слідство можуть затягувати, щоб закрити справу за терміном давності. Тоді поновити справу не вдасться.   

– Потрібно дослідити матеріали справи, рішення слідчих та постанови суду, щоб зрозуміти причини, чому ця справа тягнеться восьмий рік. Теоретично, таким чином справу можуть затягувати. Тоді її можуть закрити за терміном давності. У такому випадку суд вже не зможе поновити справу та притягнути до відповідальності можливих порушників, – каже фахівець. 

Юрист пояснює, що перевищення службових повноважень з боку правоохоронців – досить поширене явище. Тому варто пам’ятати про свої права та обов’язки та правильно діяти, якщо вас зупинили правоохоронці.

– У першу чергу, якщо вас зупинили правоохоронці, вони повинні представитися, показати посвідчення. Також на їх формі має бути значок. Нагрудна камера поліцейського має бути увімкнена. Переконайтеся, що поліцейські увімкнули її. Поліцейські мають чітко пояснити – чому вас зупинили. Підставою зупинки може бути підозра у причетності особи до правопорушення. Чітко запитайте – чи вас затримано. При підозрі вчинення адміністративного правопорушення з моменту затримання вас можуть утримувати до трьох годин, після чого зобов’язані відпустити. Також закон гарантує вам право отримати безкоштовну правову допомогу. Правоохоронці мають роз’яснити вам це право.

Не варто провокувати представників правопорядку на конфлікт, оскільки це може стати причиною вашого затримання. Не намагатися дати хабар поліцейським. Якщо вас затримали за правопорушення, спроба дати хабар лише погіршить ваше становище. Як пояснює юрист, є багато випадків, коли люди, яким загрожувала адміністративна відповідальність, отримували вже кримінальну відповідальність за спробу підкупу, – радить юрист. 

Коли можуть застосовувати спецзасоби

Ростислав Небельський пояснює, що правоохоронці можуть застосовувати спеціальні засоби у визначених випадках. Ці випадки регулює стаття 45 Закону України про Національну поліцію. 

Відповідно до цієї статті, кайданки або інші засоби обмеження рухомості можуть застосовувати в таких випадках:

  • до особи, яка підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення та чинить опір поліцейському або намагається втекти;
  • під час затримання особи;
  • під час конвоювання (доставлення) затриманого або заарештованого;
  • якщо особа своїми небезпечними діями може завдати шкоду собі і оточуючим;
  • проведення процесуальних дій з особами у випадках, коли вони можуть створити реальну небезпеку оточуючим або собі.
  • гумові та пластикові кийки застосовуються для:
  • відбиття нападу на поліцейського, іншу особу та/або об’єкт, що перебуває під охороною;
  • затримання особи, яка вчинила правопорушення і чинить злісну непокору законній вимозі поліцейського;
  • припинення групового порушення громадської безпеки і порядку чи масових заворушень;
  • засоби, споряджені речовинами сльозогінної та дратівної дії, застосовуються для:
  • відбиття нападу на поліцейського, іншу особу та/або об’єкт, що перебуває під охороною;
  • припинення групового порушення громадської безпеки і порядку чи масових заворушень. 

Як залишити скаргу 

Якщо ж ви вважаєте, що працівники поліції до вас вчинили незаконні дії або перевищили службові обов’язки – на них можна написати скаргу. Наприклад, при незаконному огляді, неналежному спілкуванні, ігноруванні прохання допомоги, погрозах тощо. Скаргу подають до керівника поліції. Копію скарги можна надіслати до прокуратури, яка триматиме на контролі розгляд справи.

Правоохоронці зобов’язані прийняти вашу скаргу у будь який час. Про це вказує Закон України «Про Національну поліцію». У статті 12 сказано, що поліція забезпечує безперервне та цілодобове виконання своїх завдань. Кожен має право в будь-який час звернутися за допомогою до поліції або поліцейського.  Поліція не має права відмовити в розгляді або відкласти розгляд звернень стосовно забезпечення прав і свобод людини, юридичних осіб, інтересів суспільства та держави від протиправних посягань з посиланням на вихідний, святковий чи неробочий день або закінчення робочого дня.

Термін розгляду скарги – не пізніше 15 днів з дня надходження заяви. Він може бути продовжений до 30 днів, про що повідомляють заявника.

Також скарга може бути викладена усно за номером «102» або «0-800-50-02-02» (call-центр, куди можна повідомити про неправомірні дії поліції).

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Читач48

    Мусора такі мусора...

    Богдан Ярома reply Читач48

    Вже не мусора, тепер вони копи...
  • PM

    Молодець чоловік. Людина з Великої Букви! Справжній Борець і Герой!

    Наснаги тобі, сили волі, енергії і бажання довести справу до кінця.

    Тисни і дотисни ту сатанинську наволоч.

keyboard_arrow_up