У бюджетах вже немає грошей навіть на зарплати!

У бюджетах вже немає грошей навіть на зарплати!
"Дірка" в обласній казні, навіть за умови ухвалення бюджету-2013, - аж 130 млн грн.

Це – гроші на зарплати і сплату за енергоносії. Хоча насправді Тернопіллю бракує більше. Скільки? Точно не знає ніхто.

Озвучена на Громадській раді 18 вересня цифра звучать офіційно на засіданнях Кабміну. Причому ситуація критична — в усій державі. Кажуть, що регіонам щось планують "цикнути", аби вони дожили до грудня, а там... видно буде. Адже у Держбюджеті відразу не були передбачені кошти на певні нагальні потреби та обов’язкові виплати.

— У Держказначействі на рахунках облради — більше 50 мільйонів, яких не можна взяти, — каже Володимир Чубатий. — Бюджету-2013 немає. Підрахунки йдуть за 1/12-ю показників 2012-го. Адміністрація змушена йти на зловживання. І вона думає, що чинить правильно.

Відео дня
> Лише у І-му півріччі з обласного бюджету здійснили капітальних видатків на 28265,6 тис. грн, з яких 7812,5 тис. грн — управлінням капітального будівництва адміністрації. А це — пряме порушення закону.

— Скласти розпис бюджету на IV квартал — неможливо, — наголошує пан Чубатий. — Вони виплатили відпускні вчителям та інше, тому грошей уже немає навіть на зарплати! Крім того, 13,5 мільйона бракує на платню працівників екстреної служби. Ця сума не була передбачена проектом бюджету. І приймуть кошторис чи ні — немає значення!

Підбити кошторис до копійки наразі — неможливо з об’єктивних причин. Попросити і прийняти субвенцію — теж. Без бюджету-2013 мотивувати Київ нічим. І райони — у ще гіршій ситуації, ніж обласний центр. Більшості з них бракує грошей на виплату зарплат бюджетниками та енергоносії на 1,5-2 місяця! Лише Тернополю ще вдається покривати свої крайні потреби із власних надходжень, нагадує Леонід Бицюра. Утім, більше 5 млн. грн дорожнього податку на ремонти із обласної казни місту не завадили б.

— І це — ми згадали не всі проблеми, — наголошує пан Чубатий. — Ви собі не уявляєте, яка біда із управлінням комунальним майном…

Грошей бракує і в держави. Принаймні так думати спонукають кроки, на які йде влада. Володимир Чубатий каже, що з червня не виплачують ані копійки тим, хто доглядає за хворими І і ІІ груп, людьми із психічними проблемами. Вони мали б отримувати допомогу у розмірі мінімальної зарплати (раніше — 10%).

До речі, за розрахунками Мінфіну на 2013 р. у Тернополі, відповідно до формул, прив"язаних до чисельності населення, зайвими є п'ять загальноосвітніх навчальних закладів і чотири спортшколи. На фінансування цих закладів потрібно майже 16 мільйонів. Покривати її місто змушене із власних ресурсів. А ці гроші могли б піти на розвиток міста, інфраструктури, ремонти тощо.

Коментар

Микола ТОМЕНКО, народний депутат:

- Кабінет Міністрів не готовий навіть депутатам Верховної Ради говорити правду про соціально-економічну ситуацію в Україні, зокрема, про катастрофічне недофінансування місцевих бюджетів. На всі зауваження і запитання депутатського корпусу – відповідь від урядовців одна: "ми все сплачуємо вчасно і жодних заборгованостей немає".

Натомість кожен із активно працюючих народних депутатів має десятки звернень від органів місцевої влади та місцевого самоврядування (де, до речі, - більшість представників Партії регіонів) про недофінансування місцевих бюджетів та необхідність брати позики навіть для виплат заробітних плат. Так, станом на 16 вересня невиконаними були платіжні доручення Фонду з тимчасової непрацездатності на суму майже 937 мільйонів гривень, у тому числі невиплата лікарняних склала 430 мільйонів гривень, декретних - 230 мільйонів гривень.

Крім того, уряд не оплачує лікування дітей у дитячих закладах оздоровлення та затримує навіть виплату на поховання - 1,13 мільйона гривень.

Ще більш цинічною на цьому фоні виглядає інформація Уряду про те, що він нібито забезпечив дисципліну фінансування і жорстку економію. Про яку жорстку економію можна говорити, коли бюджетні гроші витрачаються на ремонти приміщень, де працюють голови ОДА, на так звану рекламу за бюджетні кошти органів державної влади чи посадовців та інші забаганки? Тож уряд ще раз продемонстрував те, що він кинув напризволяще не лише пересічних українців, а і регіональних представників Партії регіонів, які сьогодні в більшості областей представляють місцеву владу і місцеве самоврядування. 

        

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Anonymous

    Дивно що нема грошей!А за які кошти біля супермаркепту "Родина" будують торгівельний комплекс??? Замовник-відділ технагляду міської ради!!! Звідки в них гроші і навіщо будувати!? Таких закладів в Тернополі більш ніж достатньо.А там де дійсно треба вкладати гроші-міська рада каже що немає.Не дуріть тернополян пане Надал.За все треба буде відповідати!!!
  • Anonymous

    Зате хватає грошей на зарплату ОБЛЗАПОРТКАМ з ЯЙЦЕГОЛОВОЮ.
  • Anonymous

    РІк вже минає, а бюджет не прийнятий...Винен звісно Сталін та москалі! Тре провести для бюджетників смолоскипну ходу, помахати червоно-чорною шматою і показати їм па"ятник хероям.тоді їм стане краще.
  • Anonymous

    Почему это "даже на зарплаты", если в нем ни на пенсии, пособия, выплаты инвалидам, родившим мамашкам и ДАЖЕ на выплату похоронных. Но вот всегда найдутся на картриджи, сканеры, автомобили и всякое другое для различных ведомств. Кто-то мне может объяснить такой феномен?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up