Партнер рубрики Події

Цей день в історії, 19 вересня: провели перший підземний ядерний вибух

Цей день в історії, 19 вересня: провели перший підземний ядерний вибух
19 вересня німецькі війська увійшли до Києва. Вперше з’явився Міккі Маус, конкурс краси та перший ядерний вибух. Проте, це ще далеко не все.

 

19 вересня 1941 року 2-а танкова група вермахту з`єдналася в районі Лохвиці з частинами 1-ої танкової групи, внаслідок чого німецькі війська увійшли до міста Київ. Відкрийте для себе історію цього дня.

Окупаційні ворожі війська давно прагнули узяти Київ. Їм хотілося, щоб це сталося одразу і швидко проте, оборона наших військ була потужна і неприступна. Лише у середині вересня 1941 року, коли гітлерівці обрали тактику наступу на Київ в напрямі Конотоп-Ніжин, а також з боку Полтавщини, ворожі плани поступово стали втілюватися у життя: радянські війська Південно-західного фронту опинилися в оточенні.

Ситуація на далеких підступах до міста Києва ставала все складніше з кожним днем. На Півдні від Києва фашистські війська в районі міста Кременчука навели переправи через Дніпро, одночасно розширивши при цьому на лівому березі плацдарм. Потім зайняли містечко Остер, а трохи пізніше − Бахмач і Ніжин. Подальший наступ німецьких військ здійснювався з Кременчуцького плацдарму. Потім фашистські війська перерізали залізничну магістраль Київ − Полтава − Харків, після чого, 15 вересня 1941 року, кільце оточення радянських військ разом з командуванням Південно-західного фронту в районі Лохвиці зімкнулося. Але навіть знаходячись в таких складних умовах, війська СРСР продовжували вести відчайдушну боротьбу за місто.

17 вересня Верховним Головнокомандуванням, враховуючи ту складну ситуацію, в якій опинилася смуга Південно-західного фронту, було дозволено виведення військ з міста. 18 вересня війська були остаточно виведені, що дозволило 19 вересня німецьким військам увійти до міста.

Події

1888 року у Бельгіїї на курорті Спа пройшов перший в історії конкурс краси.

До фіналу за надісланими журі фотографіями була відібрана 21 претендентка. Переможницею стала 18-літня креолка з Гваделупи Берта Сукаре, котра отримала премію в п'ять тисяч франків.

1928-го у Нью-Йорку відбулась прем'єра мульфільму "Просто божевільний", де вперше з'явився персонаж Міккі Маус.

Він був безголосим і мало схожим на відомий сьогодні образ. Завдяки шаленому успіху картини, у цьому ж році Міккі Маус став головним героєм "Пароплава Віллі", першого мультфільму із синхронізованим звуком.

У 1957-му на полігоні в штаті Невада (США) провели перший підземний ядерний вибух.

У 85-му - Мехіко відчув перший із двох поштовхів страшного землетрусу - удар силою 8.1 бала за шкалою Ріхтера і другий, силою 7.5 бали, котрий відбувся наступного дня,

Відео дня


Землетрус зруйнував значну частину міста і забрав життя майже 10 тисяч осіб; матеріальних збитків було завдано на суму близько 1 мільярда доларів.

1991 року німецький турист Гельмут Сімон знайшов у танучому льодовику в Тірольських Альпах поблизу автро-італійського кордону мумію людини, котра жила близько 5 тисяч років тому в епоху неоліту.

Завдяки чудовому стану залишків мумії, Ецті, поіменованого так за назвою гірської гряди, де його було знайдено, мав зріст 160 сантиметрів, важив близько 50 кілограмів і був на момент смері віком 25-35 років. На тілі Ецті було виявлено численні "точкові" татуювання, 80% котрих точно співпадали із відомими сьогодні акупунктурними точками.

19 вересня 1992 року на чемпіонаті світу з легкої атлетики в Токіо український легкоатлет Сергій Бубка встановив світовий рекорд - він стрибнув з жердиною на висоту 6 метрів 13 сантиметрів.

Сьогодні народилися:

У 1551-му - Генріх III, король Франції, останній з династії Валуа;

За часів Гугенотських війн у Франції підступно вбив своїх опонентів католиків братів де Гіз, але згодом сам загинув від руки релігійного фанатика.

1936 року народився Ерл Ортер, американський легкоатлет, у метанні диску виграв чотири Олімпіади підряд (1956, 1960, 1964, 1968 років), кожний раз встановлюючи олімпійський рекорд.

1969 рік подарував Росії Костю Цзю, російського боксера, чемпіона світу серед професіоналів у середній вазі.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up