Партнер рубрики Події

Гаряча вода в Тернополі точно буде до 15 вересня

Гаряча вода в Тернополі точно буде до 15 вересня
Кабмін обмежив ліміт споживання газу для Тернополя на цьогорічний опалювальний сезон на 30% у порівнянні з попереднім. Відтак у першій половині вересня на урядовій нараді мають вирішити, за яким графіком будуть подавати гарячу воду тернополянам надалі.

Як повідомив директор КП “Тернопільміськтеплокомуненерго” Андрій Чумак, у минулому опалювальному сезоні тернополяни використали обсяги природнього газу на 150 мільйонів гривень. Загалом же, за сезон місто споживає газу на 150-170 мільйонів гривень, в залежності від погодніх умов.
Багатьох тернополян хвилює чи буде Тернопіль з гарячою водою на наступний опалювальний сезон.
- Чула, що у Тернополі теплої води не буде, - говорить тернополянка Руслана Демчук. - Боюся, щоб не було так як у Києві. Все ж таки постійно гріти воду в каструлях незручно. Особливо це буде незручно тим, у кого малі діти.

Директор КП “Тернопільміськтеплокомуненерго” Андрій Чумак розповів, що питання подачі гарячої води буде вирішене до 15 вересня.
- До кінця серпня та на початку вересня гарячу воду подаємо за звичним графіком, - каже Андрій Чумак. - Орієнтовно 10 вересня у нас буде зустріч у Кабінеті Міністрів щодо подачі газу. Відповідно, тоді й буде вирішене питання, як ми надалі подаватимемо тернополянам гарячу воду. Можливо, будуть певні зміни. Наразі є кризовий стан в енергетичній галузі країни. Надіюсь, усі розуміють, що вирішення цього питання не залежить від нас у Тернополі.

Андрій Козак стверджує, що якби проект реконструкції системи теплопостачання міста почали реалізовувати ще два роки тому, то зараз Тернопіль не був би настільки залежним від газопостачання.
Нагадаємо, у червні цього року Тернопільська міська рада затвердила проект реконструкції системи теплопостачання, який буде реалізовуватися спільно з Європейським банком рекоснтрукції і розвитку (ЄБРР). Для реалізації цього проекту ЄБРР надасть кредит Тернополю у розмірі 15 мільйонів доларів.

- Насправді міська рада уклала договір з ЄБРР ще у 2012 році, - каже Андрій Козак. - Але Міністерство фінансів із незрозумілих причин не дозволяло проведення деяких процедур для того, щоб цей договір вступив у силу. Відтак, Мінфін “дав добро” тільки цього року. Проект реконструкції системи теплопостачання розрахований на три роки. Будівництво буде вестися у 2015, 2016 і 2017 роках. Цього року ми проводимо організаційні процедури - закупівлі, конкурси тощо. Якби ми розпачали втілювати цей проект у 2012 році, то зараз наша теплосистема уже б не була настільки залежною від газу.

Андрій Козак розповів, що в ході реконструкції заплановано встановити у будинках автоматичні теплові пункти, що дозволить цілодобово забезпечувати тернополян гарячою водою. При цьому вартість гарячої води не повинна зрости.
Другий напрямок – це реконструкція котельні, яка розташована на вулиці Л. Курбаса. Від неї подається тепло на масиви “Сонячний” та “Аляска”. Зараз котельня працює на газі. Планують перевести її на дрова, що в свою чергу зменшить споживання газу.
Також у Тернополі планують реалізовувати пілотний проект – встановити сонячні колектори для нагрівання води. Це теж дозволить зменшити споживання газу.

Загалом в результаті втілення проекту реконструкції системи теплопостачання у Тернополі планують зменшити споживання газу, як мінімум, на 15%.
- Вся справа в тому, що починаючи з 2007 року ми уже зменшили споживання газу на 24%, - каже Андрій Козак. - Тому ресурс для зменшення споживання у нас уже досить обмежений.   

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • батько

    Гаряча(тепла) вода появляється 2 рази в тиждень!

    Пан начальник брехло!!!
  • Sammer

    А після 15 вересня - у кого в квартирі є газ, той москаль!)))
  • КК

    На Стадникової за 2 тижні горяча вода  була три дні...

    То що буде після 15 вересня?
  • Вова

    На Лучаківського вже 2 тижні як не має горячої води

    123 reply Вова

    факт.в нас як не ремонтують, то перевіряють
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up