Партнер рубрики Події

Поки бігаєте за метеликами, гусінь з’їдає одяг

Поки бігаєте за метеликами, гусінь з’їдає одяг
- Уже місяць маю неприємність – по квартирі літає міль, - каже тернополянка Ірина Коваль. – Щодня вбиваю по три-чотири метелики, кроплю імовірні місця їхнього розмноження хімією. А наступного дня – те саме.


Аби вивести міль, жінка регулярно провітрює приміщення та провітрює теплі речі із шафи. Також з часу появи молі викинула весь запас круп, сушених рослин – м’яти, липового цвіту. Утім, і це проблеми не зняло.

Міль, як кажуть фахівці, завжди викликала огиду. Вона поселяється у темному, рідко провітрюваному місці. Якщо її не вдається вивести, провітрюючи та проводячи генеральне прибирання, отже, господиня зазирнула не у всі закутки. Бігати помешканням і виловлювати метеликів не варто. Адже по квартирі літає самець, і поки господиня виловлює його, самка спокійно відкладає яйця, з яких незабаром вилупляться дуже голодні гусениці. Вони і їдять наші речі, килими, крупи і все інше.
- Активним методом боротьби з міллю є часте просушування усіх речей на сонці, - каже ентомолог Степан Подобівський. - Також між одяг кладуть лаванду, тютюн чи куплені у магазині спеціальні таблетки.

Якщо у квартирі, за словами Подобівського, з'явилась міль, то виводити її треба якомога швидше. Адже за рік вона може дати два-три покоління.

- Найчастіше міль заводиться у мішках із сушеним зіллям, в поліетиленових пакетах, пакунках із крупами, - додає пан Подобівський. – Якщо ви помітили у таких пакетах метеликів, то вміст не треба перебирати, слід усе викинути. Споживати крупи, у яких з'явилась міль, небезпечно.

Загалом поширена думка, що усі ці лаванди і тютюн не знищують метеликів, а лише прогянають їх. Тим часом лялечки можуть і далі собі розвиватись у речах. Тому найефективнішим способом боротьби деякі фахівці вважають саме таблетки. Їх, як радять виробники, слід класти на верхню полицю шафи, у скрині, ящики з одягом. 
Усі засоби боротьби з міллю ділять на два типи: фумігаційні і контактні. До перших належать таблетки, аерозолі і блоки.

- Якщо покласти по дві таблетки на кожну полицю чи у ящик, то невдозі вона почне випаровуватись і міль від отрути загине, - каже продавець хімії Андрій Бригадир. - Але тримати будь-які хімічні препарати для боротьби з міллю, комарами, іншими комахами поблизу харчів заборонено.

Контактні засоби боротьби із міллю, за словами продавця, використовують для обробки килимів, меблевої оббивки. Такі препарати — у вигляді аерозольних спреїв і розчинів.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up