Партнер рубрики Події

Рейд місцями стихійної торгівлі (фото)

Рейд місцями стихійної торгівлі (фото)
Стихійні торговці на вулицях Тернополі, здається, явище вічне. Попри періодичні облави на них, бабусь і жіночок, які продають продукти та квіти прямо на тротуарах, є багато в різних мікрорайонах міста. А біля "Збруча" часто взагалі неможливо пройти-проїхати.

Кореспондент 20minut.ua об'їхав місця стихійної торгівлі і переконався – торговці є, хоча і небагато приблизно до 15 осіб.

На "Дружбі" торговців неодноразово зганяли з зупинки, буквально з-під коліс громадського транспорту, представники муніципальної поліції.  Жіночки не довго думаючи, обрали для себе більш «безпечну» зону: на грунтовому розмитому тротуарі у дворі поряд. І якраз навпроти сміттярки.

Біля "Збруча" торговці розмістились на тротуарі, практично не залишивши місця для пішоходів. Два зустрічних потоки людей постійно зачіпають товар сумками чи ногами, він перевертається, починаються скандали. Попри бордюр лежать розбиті овочі, пакети, шматки коробок.

На "Східному" біля "Прогресу" торговці розмістились десь за 3м від дороги, на асфальтованому тротуарі. Проходу  не заважають, покупці вільно підходять і відходять від них, не зачіпаючи товар. Сміття поблизу них не було.

Також жіночки осіли на тротуарі навпроти «Обнови». 

Біля залізничного вокзалу торговці розмістились прямо на тротуарі, добряче заважаючи проходу. Товар у більшості розміщений у старих напіврозмоклих картонних коробках, або ж на тротуарі, на розстелених пакетах чи мішках. Де-не-де лежать шматки овочів, листя капусти, ревіню.

Відео дня

Так само читачі повідомляли про стихійну торгівлю на "Сонячному" – на вул.Київській, 15Квітня, пр. Злуки. А де ще торгують стихійно? 

коментар начальника муніципальної поліції Сергія Волкова:

- Ми активно боремось зі стихійною торгівлею. Наразі станом на 1 жовтня 2014-го вже є 165 протоколів. Також долучаємо міліцію. Адже питання стихійної торгівлі найактивніше може вирішувати  лише вона: має право з’ясовувати особу, проводити обшуки та затримувати до встановлення особистості. Штрафи за торгівлю у невстановленому місці призначають також вони.

 

Довідка
Згідно статті 159 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення правил торгівлі на ринках) громадяни, що займаються несанкціонованою торгівлею, караються попередженням або штрафом від 17 до 51 гривні. У той же час посадові особи за порушення даної статті караються попередженням або штрафом від 51 до 119 гривень.
Відповідно до статті 160 КУпАП (торгівля з рук у невстановлених місцях) реалізатори продуктів харчування караються штрафом у розмірі від 17 до 119 гривень з конфіскацією товару або без такої, на продавців промислових товарів накладається штраф від 102 до 255 гривень з конфіскацією предметів торгівлі.


Безперечно, бабусі можуть продавати свої продукти чи городину, але ж у облаштованих для цього місцях, а не посеред тротуарів. Так харчі не відповідають санітарним нормам. А як думаєте ви?


Павло ЛОТОЦЬКИЙ 093-252-88-83

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • Лукіян Людмила

    стихійну торгівлю не здолати... поки...

    я особисто дещо купую (яблука, цибулю, помідори..), але знаю в кого і що можна. молочку ніколи.

    я бачу, що ті ящики беруть зі смітника. потім викладають на них продукти. я бачу, що більшість пляшки для молока бере на смітнику. це зручно, бо вже відсортована сітка з пляшками. я бачу, що ті бабці серуть серед білого дня у дворі за смітниками, а потім тими руками дають покупцям сир, продукти....

    а деякі після трудового дня валяються бухі з такими самими.....

    так, їм скрутно, треба виживати, пенсія мізерна... але завжди треба залишатись людьми, а не свиньми.

    хіба важко піти в нормальний туалет і помити руки? хіба важко прибрати після себе?

    чому одні вимушені отак стояти на вулиці серед сміття, а інших вже з вокзалу зустрічають постійні клієнти та забирають замовлене???
  • Бандерівка

    ні я ні мої рідні чи друзі не купляємо нічого на таких "ринках"....я взагалі не розумію як можна купляти оте все з землі...з-під ніг людей....воно всьо грязне....порохи...вихлопні гази....ЯК МОЖНА ТАК СЕБЕ ТРАВИТИ?????????? ЧИ ТИМ БІЛЬШЕ ДАВАТИ ТАКЕ ДІТЯМ? ніяких документів на товар...про санітарну книжку бабусі навіть мова не йде...а вдруг болячка якась та це просто жах! незнаю як остальні а особисто я так не можу!

    Мирослав reply Бандерівка

    Ще й бандерівкою називається. Ці люди більш порядні за вас - не  крадуть у вас. А ви злакомилися на їхні мізерні прибутки. Вам усе мало. Ви захланні.  Це ваш мер    злакомився навіть на прибутки та майно бідних людей: пограбувавши підприємців секонд-хенду. Тепер, він відібравши майно підприємців буде сам гиндлювати на Шептицького. Дрібні торговці його супермаркетам мішають. То він прогнав їх аж під Петрики. І все це під лозунгом захисту українців. Бачимо яких. Тільки багатих.

    Малеча reply Мирослав

    Дійсно, коли бачу тих збідованих бабусь - дуже їх шкода. Молочку можна не купувати, тут я погоджуюсь. Але коли вони продають овоі і заробляютть по 2-3 грн. на кг. то не розумію, чому вони повинні платити оренду за місце по 15 грн. (ніби така ціна була минулого року). Замість однієї площадки на базарі зробили парковку, втсновили монополію на вартість торгових місць, а потім проводять рейди. Подивіться на руки тих людей, і подумайте як "легко" їм даються ті гроші.

    Мирослав reply Малеча

    Надал  спеціально зробив парковку, щоб тернополянам було незручно ходити під Петрики і торговцям, щоб загнати їх в  багно, а тепер кричати караул, антисанітарія, щоб порозганяти конкурентів і тільки він один гендлював у цілому Тернополі. Пригадайте, як він ганьбив попередню владу. Але вона хоч дешеві ярмарки восени робила для міщан. А цей зверхник нічого не вміє тільки розганяти. Напевно такий у нього фах. Він думає, що таким чином дбає про громаду.

    Бандерівка reply Мирослав

    не розумію до чого ваш комент....але якщо вам подобається травити себе чи свою сім"ю товаром з землі на якому куча мікробів..то їжте на здоров"я! та бабуся стоїть цілий день...ходить в туалет Бог зна де а потім отими "чистими" руками набере вам огірочків а бо сметанки......в цьому теж винен мер???? якщо у вас немає розуму і ви не знаєте елементарних санітарних норм тоді СМАЧНОГО!

    Мирослав reply Бандерівка

    Питання на рахунок  санітарних вимог не однозначне. Якщо ви купуєте на базарі продукти в приватника, то ви маєте змогу сфотографувати його на мобільний. Якщо з вами щось станеться, то його з під землі знайдуть. На рахунок молочних породуктів, то всі тварини у селі під жорстким контролем санстанції. Всі ці тварини носять жовтенькі кульчики з номером. Щодо тари, а куди дівається тара, що викидають тернополяни у спецящики. Чи бізнесмени по новому не використовують користовану тару? я впевнений, що якщо не безпосередньо, то переробляють знову її на пляшки. Що стосується якості, то навпаки куплені продукти у чистих супермаркетах напічкані всіма можливими та неможливими хімікаліями. Бо інакше ця продукція не буде продаватися у цих торгових закладах

    Процесорович reply Мирослав

    До чого тут їх прибутки?! До чого тут мер?

    Мова про те, що торгують в болоті і поруч зі сміттярками (або й по щиколотку у своєму  ж смітті). І їм так норм.Я так розумію  - це найвищий критерій порядності.

    Мирослав reply Процесорович

    Надал взагалі б загнав людей у трясовину, щоб вона їх затягнула і вони там поконали із своїми товарами. Мер до того, що він виносить рішення. Хіба хтось інший крім нього виніс рішення про ліквідацію ринку "Торговиця", що поряд недобудованої бібліотеки. Він виніс рішення про перенесення продуктового ринку подальше - у багно. Людей не потрібно звинувачувати,

    що вони торгують в болоті та поряд із смітяркою. Це все заслуги свободівського мера.

    Процесорович reply Мирослав

    Еге ж. Те, що торгаші не прибирають ні за собою, ні тим більше - навколо себе, це теж провина міськради і Надала особисто. І на молоко витягувати брудні пляшки зі сміттярки зобов"язує чергове рішення, підписане злющим мером. Взагалі, всі злидні - від мера.

    Тільки от чомусь це не заважає бабулькам біля "Прогресу" тримати навколо себе відносну чистоту без болота і сміття. Мабуть, у них якийсь скілл обходу прокляття Надала.

    Мирослав reply Процесорович

    Не заперечую, що є багато прихильників розгону, як кажуть стихійної торгівлі. Звісно, що закон не на стороні учасників таких гендлярів. Але потрібно шукати справедливості. Бо ці люди такі ж українці, як і решта.  Останнім часом вони заслужили своєю кровю, а іноді життям на кращу долю. Чомусь, багаті не дуже поспішають на передову. Рідко побачиш що серед багатих є вбиті та поранені. Впевнений, що якщо Україна буде належати тільки багатим людям, то ніякої держави не буде. Дещо гірко, що ці процеси з розгоном людей Надал проводить саме зараз, під час війни, коли можливо у багатьох тих, що там торгують, рідні та близькі на передовій. Скажіть теж, що це не ініціатива мера. Мовляв самі міліціянти взяли ініціативу у свої руки, щоб очистити місто від "незаконної торгівлі".

    igor golovko reply Бандерівка

    Безумовно в кожного свої критерії рівня життя. Але я думаю що не від хорошого життя там торгують і купляють. Перефразувавши можна сказати - рівень життя визначає буття. Скільки у нас бомжів алкачів побирушок і людей порпаючих сміттєві урни? А поміж них є і не пияки просто невистачає пенсії. Держава повинна була б навести порядок у верхах ( корупція крадіжки і тому подібне що просуває нас у злидні) і тоді з підняттям рівня життя такі явища як стихіна торгівля зникли б самі собою.
  • igor golovko

    Оце ми могйом - поганяти бабульок на стихійці. А от навести порядок в обмінниках слабо чи страшно? Чи не вигідно?

    top reply igor golovko

    Істинно - так, не вигідно.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up