Партнер рубрики Події

Тернополянка презентує власний фільм про лемків

Тернополянка презентує власний фільм про лемків
Документальний фільм про депортацію лемків, про їхні традиції, про плекання нащадками депортованих українців своїх традицій через десятиліття, презентують у Тернополі 11 травня. Фільм зробила відома тернопільський лікар-фітотерапевт Марія Тройчак.


Майже 70-х років тому її родину також вигнали з рідної землі. Виселені батьки усе життя згадували, яким там було життя. Згадували повітря, воду, ягоди. Усе їм, як розповіла пані Тройчак, було там смачнішим.
- Колись, як було мені 25-30 років, батько просив «Марійцю, сядь. Розкажу тобі про ті час». Але я, як і всі у такому віці то була зайнята роботою, то дітьми, все було ніколи, - каже Марія Тройчак. - Батько поки жив, доти просив «Марійцю, запиши». Вже як діти підросли, то їх садила біля батька із завданням, аби той не ображався. І ті щось там записували. Чомусь тоді не було цікаво.
А вже після смерті батьків, на їхній рідній землі побувала і сама Марія Тройчак. Віднайшла і рідне село Яселко, якого навіть на карті нема. І у душі, за її словами, ніби все перевернулось. Зрозуміла, що мамині слова про смачніші ягоди та чистіше повітря, це не перебільшення, не вигадки.
- Я туди вже 13 років їжджу, впорядковую могили, там все знищено було, спалено, - каже пані Марія. - Є села, де поляки живуть, а цвинтарі українські запущені. Ніхто за ними не доглядає. І об’їздила багато тамтешніх сіл, знімала любительське відео, нотувала у щоденнику.
Пані Марія робила відео із Ватри у Монастирську, фільмувала, як нащадки плекають батьківські традиції, спілкувалась із живими свідками тих подій, брала архівні матеріали.
Навіть майже містичні моменти у пошуках зруйнованої церкви у рідному селі потрапили у кадри фільму. Загалом, матеріалів жінка назбирала на 25 серій. А над фільмом, який побачать невдовзі тернополяни, пані Тройчак працювала півтора року: писала сама сценарій, робила начитку, писала для нього пісні. Презентований фільм складається з двох частин і триватиме понад годину.
- Було це все – експромтом, - додає співрозмовниця. – От не люблю я готуватись. Я роблю все так, як є. І цікаво тоді виходить. Я люблю, коли все просто.
Загалом, цей фільм потягнув, за словами співрозмовниці, з неї добру копійку – кілька десятків тисяч гривень. Його Марія Тройчак присвятила 70-ій річниці депортації лемків та 200-ій річниці від Дня народження Тараса Шевченка. Однак, якщо знайдуться охочі допомогти, то побачать світ і інші серії.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up