Партнер рубрики Події

Від насінини – до стиглого лісу (відео)

  • Maria Saban

Від насінини – до стиглого лісу (відео)
Лісові розсадники – колиска лісів, – говорять лісівники Тернопільщини. Ми переконалися в цьому, побувавши в гостях у державному підприємстві «Тернопільське лісове господарство». Саме тут, на спеціально виділених ділянках, лісівники практично чаклують над кожною насіниною, аби вона проросла й далі добрі сходи, які згодом уже змужнілими саджанцями попрямують на постійну ділянку зростання й майбутньому стануть лісом.
     Далеко не всім мешканцям нашої області відомо, що в селі Петриків біля Тернополя в урочищі «Чорний ліс» є мальовничий куточок, у якому розташовано селекційно-насіннєвий центр Тернопільського лісництва державного підприємства «Тернопільське лісове господарство». Як повідомив лісничий Тернопільського лісництва Павло Качуряк, діяльність підприємства спрямована на вирощування декоративних саджанців. Зокрема, цьогоріч працівники лісництва зачеренкували 50 тисяч штук різних видій туй та висадили майже три тисячі саджанців у відкритий грунт.

     Павло Качуряк, лісничий Тернопільського лісництва

     Разом з лісничим ідемо вздовж рівненьких рядків різноманітних саджанців. І чого тут тільки немає: ялина колюча форма голуба, ялина канадська, туя колоновидна, ялівець козацький, ялівець строкатий, туя західна форма шаровидна, туя західна форма золотиста, туєвик пониклий, кипарис лавсона, а також багато листяних і кущоподібних сортів: барбарис, вейгела квітуча, спірея, форзиція. Словом, все, чого душа забажає навіть для найвимогливіших покупців знайдеться деревце, яке заворожить своєю красою й стане гарним доповненням для подвір’я, присадибної ділянки чи скверика. За словами пана Павла, продукція користується великим попитом. Постійними покупцями є зелені господарства міст та селищ області і, зокрема, фізичні особи. Крім того, всі декоративні саджанці мають відповідний сертифікат якості. Це дійсно справжній зелений центр для людини, яка любить природу.

     Павло Качуряк, лісничий Тернопільського лісництва

     Тернопільське лісове господарство розташоване на шести адміністративних районах нашої області займає площу більше 26 тисяч гектарів. Як повідомив головний лісничий ДП «Тернопільське лісове господарство» Олег Кільчицький, першочерговим завданням для восьми лісництв, що входять до складу державного підприємства, є вирощування лісів.

      Олег Кільчицький, головний лісничий ДП «Тернопільське лісове господарство»

     Лісові підприємства Тернопільщини розташовані на багатих умовах місцезростання із переважаючими свіжими і вологими грабовими дібровами, тож головною породою для відповідних умов є дуб звичайний.

     Надія Козацька головний спеціаліст відділу лісового та мисливського господарства Тернопільського ОУЛМГ

    Ліс ростити – праця нелегка, копітка й трудомістка. Тут потрібні неабиякі знання, сукупність яких ще не означає досягнення позитивного результату. Вагомою умовою цього надважливого процесу додає неабиякий досвід та невтомні руки лісівників-трударів. Лісничий Мшанецького лісництва – наступної зупинки нашої подорожі, Андрій Бородюх є втіленням усього вищесказаного. Лісівник зі значним стажем роботи за плечима, з великою любов’ю говорить про своє дітище – лісовий розсадник, який є найбільшим в усій області. Стільки праці вкладено в нього, стільки зусиль, тож не дарма два роки поспіль лісовий розсадник тримає лідерство у конкурсі на «Кращий лісовий розсадник». Гарно доглянуті саджанці, охайні діляночки яких ми спостерігаємо – це старання працівників Мшанецького лісництва. Саме тут починається ліс.

     Орест Ходинь директор ДП «Тернопільське лісове господарство» 

     Ліси Тернопільщини на 90 відсотків є рукотворними, - запевняють лісівники. Тож кожна ділянка лісу – це своєрідне лісівниче дослідження. Зокрема, на гектарній лісовій ділянці дуба звичайного колись росла ялина звичайна. Тож після суцільної санітарної рубки ялини тут посадили дуб із кленом.

     Андрій Бородюх, лісничий Мшанецького лісництва

     Географічне розташування Тернопільського лісового господарства для державного підприємства несе для підприємства як позитив, так і негатив. На жаль, близькість до обласного центру не дозволяє виділяти землі під створення нових лісів. Зважаючи на асортимент лісових порід та їх кількість на лісових розсадниках, лісівники готові садити набагато більше лісів, ніж зараз. Однак земельні ділянки сільські ради виділяють здебільшого під будівництво, аніж на посадку лісів. А враховуючи те, що наш обласний центр втрачає статус найзеленішого міста, розширення зелених легень нашого краю набуває актуальності.

     Олег Кільчицький, головний лісничий ДП «Тернопільське лісове господарство»

     Для лісівників вирощування лісу і його заготівля – слова тотожні. Всі процеси, які відбуваються в лісі приносять користь людині. Молоді ліси, зростаючи, насичують навколишній світ таким необхідним киснем, а стиглі дають деревину, необхідну для побуту людини. Як жартують лісівники, ліс – це довготривала інвестиція. Адже результат праці бачитимуть уже їхні онуки.

Орест Ходинь, директор ДП «Тернопільське лісове господарство»

Прес-служба Тернопільського ОУЛМГ
Телеканал TV-4

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up