Партнер рубрики Події

Як вегетаріанці живуть без м'яса?

Як вегетаріанці живуть без м'яса?
Життя у своїх безмежних формах існує як цілісна органічна єдність, а ми є її частиною, яка повинна відчувати повагу до цілого. Це і є ідея вегетаріанства: не руйнуй життя.

Вікіпедія пояснює нам цей термін як спосіб харчування, при якому людина відмовляється від споживання продуктів, отриманих шляхом вчинення насильства, - червоного м'яса, птиці, риби та інших морепродуктів, а також плоті будь-яких тварин. Цікаво, що вегетаріанці також можуть не вживати субпродукти тваринного походження, приміром, желатину. Окрім того, існують ще й різні модифікації вегетаріанства -  ово-вегетаріанство (вживають яйця та мед), лакто-вегетаріанство (вживають молочні продукти) та строге вегетаріанство або вегантство (не вживають жодних продуктів тваринного походження) і фруторіанство (харчуються плодами рослин).

Молоді тернополяни, які називають себе вегами, розповіли про свої погляди на життя, стосунки з оточуючими. Вони також поділилися секретами духовного та фізичного розвитку особистості, які можна відкрити саме завдяки корекції свого харчування.

 

Відео дня

- Яка подія була вирішальною і переконала вас змінити свій звичний спосіб життя і стати вегетаріанцями? Ви до цього йшли поступово чи це було одномоментним рішенням?

Анюта Харченко (архітектор, 24р): - Тема вегетаріанства мене турбувала з раннього дитинства. Пам’ятаю ситуацію: мені було років п’ять, я йшла з мамою по вулиці і побачила маленьку пташечку, яка сиділа на гілці. Хотіла підійти до неї  ближче подивитись, але вона, звичайно, полетіла геть. Я запитала чому пташечка втекла, а мама каже:  «Вона боїться, що ти можеш зробити їй боляче». А чому я маю робити їй боляче?..  Мені завжди було неспокійно на душі, коли я чула пронизливий писк свині, яку добивають, або тоді, коли дивилась у великі очі телятка, яке через кілька годин могло лежати переді мною у вигляді котлети. А на питання: чи обов’язково їсти м'ясо, мені, звичайно ж, відповідали – обов’язково, бо людина не може жити без м’яса. Але ЗМІ зробили своє діло, я дізналась, що без м’яса таки можна жити, і що це навіть корисно. Якщо чесно, для мене не було великою проблемою відмовитися від нього.

Зоравар Марват (студент, 23 роки): - На це рішення вплинули усі життєві чинники: і поступова дорога, і чітке рішення, і навіть внутрішнє прозріння! Але от звідки це приходить: особисті висновки чи якийсь непомітний «Божий промисел», сказати важко. Але зі стопроцентною впевненістю можна сказати, що суспільство до цього не спонукає.

Орест Дмитрик  (мандрівник та експериментатор, 22р): - До переходу на вегетаріанство мене підштовхнуло дуже цікаве відео, де представник праноїдів (стверджують, що можуть жити без їжі і води - прим. авт.) розповідав про свій стиль життя. Як на мене, він дуже аргументовано доводив те, що можна взагалі жити без їжі. Прослухавши його логічно побудовану розповідь, я собі і подумав : «Якщо він може обходитись без їжі, то що, я без м’яса не обійдусь?». Одного дня я просто перестав їсти тварин. Так і став вегетаріанцем.

- На Вашу думку, чи має веганський спосіб життя населення економічні, культурні чи інші  переваги для країни? Чи стало б між людьми менше насильства, якби люди перестали експлуатувати тварин?

Анюта Харченко: - Це очевидно. Невиправдано велика  кількість природних ресурсів йде на утримання тварин. Для того, щоб виростити кілограм м’яса, потрібно 16 кілограмів зерна. Цією кількістю можна нагодувати 45 людей. Свого часу ще Лев Толстой сказав: «До тих пір доки будуть існувати бойні, будуть  і поля бою. Вегетаріанська дієта – це випробування гуманізму».

- Які найпоширеніші стереотипи ви зустрічали про вегетаріанців? Як змінюється ставлення до вас людей, які дізнаються, що ви - послідовники стилю життя, якого інші не дотримуються, а можливо, й взагалі не розуміють?

Орест Дмитрик: - Кажуть, що вегетаріанці - слабаки, які не мають сили. Але ці ствердження дуже легко зруйнувати. Минулого року я особисто приєднався до руйнації таких стереотипів – взяв участь в супермарафоні, присвяченому Дню Героїв "100 км за 24 години" і пробіг цю відстань за 20 годин і 36 хвилин. Цього року планую знову пробігтися і покращити результат.

Зоравар Марват - Я найчастіше чув, що на вегетаріанців чекають нестача вітаміну В-12, імпотенція, фізично-розумові проблеми і навіть сектантський стиль життя.

- Якби потрапили на безлюдний острів, які три продукти харчування взяли б із собою?

Анюта Харченко: - Соняшникове, гарбузове насіння, гречку, горіхи. На цих продуктах я б могла довго жити, а решту б знайшла на острові.

Орест Дмитрик: - Взяв би меду побільше, горіхів і яблук.

Зоравар Марват: - Я б взяв із собою багато абрикосів та фініків, частину б з’їв, решту засушив, а кісточки  - посадив. Зрештою, мав би на острові власний сад. Не відмовився б і від зернят соняшника та гарбуза сорту «диня», його і сирим їсти можна і в ґрунт посадити. Мені аж захотілось спробувати, чесно!

- Як підготувати своє тіло та душу людині, яка хоче стати вегетаріанцем?

Анюта Харченко: - Кожен повинен зрозуміти для себе, чому він вживає м'ясо, за що його любить і чи любить взагалі. По-суті, людина не покладе в рот шматок сирого м’яса, без солі і приправ.  Якщо уважно віднестися до запаху м’яса, бажання його їсти відпаде само собою. Не варто фанатично ставитися до вегетаріанської  дієти, на все свій час, виключати м’ясні продукти треба поступово. Складно, коли немає підтримки, тоді процес може затягнутися на роки. Адже людина боїться, що її не зрозуміють.

 

 

Вегетаріанські рецепти від наших співрозмовників:

Паштет на основі авокадо, порада Ореста Дмитрика:
Берете половинку авокадо, два зубці часнику, трохи морської капусти, закидаєте все це для перемелювання блендером. Далі поливаєте олією (бажано холодного віджиму), додаєте перцю чи інших спецій за смаком, перемішуєте все це блендером, - і сироїдний паштет готовий. Пропорції і кількість всіх компонентів можна змінювати в залежності від власної фантазії і уподобань, можна щось забрати, щось додати. Можна мастити на хліб. Смачного.

 

Грецькі помідорні котлети, порада Анюти Харченко:

Інгредієнти:
Помідори -500 гр.
борошно – 170 гр
½ головки цибулі
Базилік свіжий, кілька листочків
½ ч.л. цукру
Сіль, перець
Приготування: Помідори очистити від шкірки і подрібнити кубиками, злити надлишок рідини. Цибулю дрібно нарізати. Змішати помідори, цибулю, подрібнені листки базиліку, сіль, перець, додати борошно і гарно перемішати. Мокрими руками сформувати котлети і смажити на олії до золотистого кольору.

 

Ірина СКОРОБОГАТА

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    я не їм м*яса вже майже три роки. але як відмовитись від вживання в їжу сиру, молока і яєць.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up