Їдять тухле м'ясо і їздять на танках

Їдять тухле м'ясо і їздять на танках
Фото - Борис Гавран
Незабутню подорож до Ісландії – країни гейзерів, льодовиків та вулканів, з чисельністю населення, як у Вінниці, де їдять тухле акуляче м'ясо і є лише одна траса державного значення, здійснили співзасновники клубу GoMountains Юрій Шивала та Андрій Крисько. Під час поїздки хлопці знімали чергову серію передачі про мандри

Про Ісландію нам відомо небагато. Не надто туристична, холодна, нерозпіарена країна. А на що там, власне, дивитись? Виявляється, що ця країна може здивувати усім – від дивацьких гастрономічних смаків (наприклад, оселедець із варенням) до нереальних природних ландшафтів.

1000 років – без змін

Не дивно, що про Ісландію нам відомо так мало, адже вона лише близько сотні років тому почала відкривати себе іншим. Відірвана від світу, десь в Атлантиці між американським континентом та Європою, була заселена лише наприкінці Х століття.

Відео дня

Ізоляція від континентів та близькість до Полярного кола зумовили особливості характеру та стилю життя ісландців.Фото - Борис Гавран– Ісландці дуже цінують свої традиції, особливо мову, – розповідає мандрівник Юрій Шивала. – Мова практично не зазнавала змін із моменту появи, майже 1000 років. У ній немає слів іншомовного походження. Діє спеціальна комісія з мовних питань, яка дбає про чистоту ісландської мови. Зокрема, коли в світі виникає нове поняття – наприклад, "комп'ютер" – то ця комісія має розробити ісландський аналог на його позначення.

Жителі суворого острова, за словами Юрка, дуже стримані, врівноважені, не визнають розкоші. Тут немає зіркових готелів чи дорогих авто. У столиці немає хмарочосів, а є переважно будинки на дві-три родини. Архітектура - в одному стилі, мінімалістична, кольорова. Кожен будинок має віконниці і оббитий бляхою – захист від постійних вітрів.

– Ісландці підходять до усього дуже практично. Навіщо дорогі авто, якщо проїхати багатьма дорогами можна лише позашляховиком або й взагалі танком? Так, деякі громадяни як домашнє авто купують собі танк, адже лиш він проїде сніговим бездоріжжям узимку, в часи снігових штормів, – зауважує Юрій Шивала.

130 вулканів, 700 гейзерів

Населення Ісландії – 325 тисяч осіб. Половина з них живе у столиці – Рейк'явіку. Містечка розташовані вздовж узбережжя, неподалік від траси-1 – кільцевої дороги, що охоплює весь острів. Центральна частина Ісландії – тундра, де ростуть лише трави і мохи. Жити і пересуватись тут людині практично неможливо, тож на цій території – доісторичне царство льоду та живої природи. Тундра займає 63% площі острова, льодовики – близько 10%. Решта – людям.Фото - Борис ГавранОскільки Ісландія розташована на континентальному розломі, то там, як у горниці доброго коваля – все кипить, гріється і готове вибухнути іскрами у будь-який момент.

– Ця країна – велике геотермальне джерело, – каже Юрко. – Цивілізовано можна покупатись у закладі "Блакитна лагуна" у Рейк'явіку за 40 євро. Але це ж можна зробити і в гарячих джерелах біля дороги. Роздягаєшся, стрибаєш у джерело і насолоджуєшся! Тільки шапку не знімай, бо ж надворі зима, змерзнеш.Фото - Борис ГавранВ Ісландії є понад 700 гейзерів. Тут же і гейзер Ґейсір, що дав ім'я цьому природному феномену. Думали, що він вже недіючий, однак після серії землетрусів у 2000-х він знову забив. Одним із вартих уваги є і Стоккур, який б'є на висоту до 70 метрів кожних 5-10 хвилин. Однак пересічний гейзер, за словами мандрівника, б'є кожних двадцять хвилин на висоту 20-30 метрів.

Невеликий острів вміщує 130 вулканів. Більшість із них вже згасли, але частина ще гуркотить і куриться димом. Усі пам'ятають виверження вулкану Ейяф'ятлайокютль у 2010 році, коли хмара попелу на декілька днів паралізувала авіасполучення у Європі і частково в США. Вулкан Катла став злою драконихою у творі Астрід Ліндгрен, про Геклу теж згадали у легендах та міфах.

Усе дороге і ще дорожче

Чи добре живеться ісландцям на цій пороховій бочці? Та наче добре, не скаржаться. До кризи 2008 року ця країна займала дуже високі позиції у світових та європейських рейтингах благополуччя. Після кризи ледве піднялась, бо очікуваної підтримки ЄС не отримала. Однак зараз в ісландців все гаразд. Тут навіть є чимала діаспора поляків, які летять сюди на заробітки.

– Саме тому в Ісландію зручно летіти лоукостами з Польщі, – розповідає Юрко. – За 120-150 євро можна злітати в одну сторону, і це дуже вигідно.Фото - Борис ГавранОднак, за словами Юрія Шивали, країна дуже дорога. Проживання в хостелі в сезон обійдеться в 60-70 євро за ніч, у несезон – 20-30 євро. Тож він радить брати з собою намет і ночувати в кемпінгах, що суттєво здешевить поїздку. Громадський транспорт дорогий і ходить рідко, тому мандрівник радить орендувати машину для компанії. Каже, що надійний автомобіль обійдеться у 40 євро на день і стільки ж "з'їсть" бензин. Однак так можна і побачити більше, і зекономити.

Їжа – теж недешева. Обід чи вечеря у звичайній кафешці "заберуть" із вашої кишені 25-40 євро. Тому Юрко радить на ту ж суму закупитись у супермаркеті (найдешевший – " Бонус") – вистачить на два-три дні.

Їсти мертвечину і запивати шнапсом

У кожній країні треба скуштувати національну страву. Однак в Ісландії таке частування може стати серйозним випробуванням. Адже національною стравою ісландців є тухле акуляче м'ясо.

Хаукарль – національна страва вікінгів. У безплідній Ісландії чи не єдиний спосіб добути їжу – рибальство. А у голодні роки згодиться риба усяка. Навіть північні гренландські акули, м'ясо яких отруйне через високий вміст сечової кислоти та аміаку. Тож, щоб позбутись отрути, вікінги рубали акулу на шматки і закопували на три місяці. М'ясо починало розкладатись і з нього природним шляхом витікала отрута. А потім протухлі шматки підвішували і підв'ялювали, перш ніж вживати в їжу.

Порція хаукарля у Рейк'явіку обійшлась Юрієві Шивалі в 5 євро. Вона включає чотири невеликих кубики м'яса та порцію шнапсу.

– Відчуття, немов з'їдаєш шматок мертвечини, вона б'є в горло, ніс – і ти вже весь смердиш тією мертвечиною, нашатирем, аміаком і ще незрозуміло чим. Не дивно, що вони дають шнапс, аби запити – хоч трохи перебиває той запах, – ділиться враженнями Юрко. – Я зрозумів, що вони їдять акулятину не тому, що смачно, а лише з глибокої поваги до традицій.

Чорні пляжі і крижані печери

На що ще дивитись в Ісландії? На природу. В усіх її проявах.Фото - Борис ГавранУ національних парках варто помилуватись гейзерами та водоспадами. Не оминути водоспад Ґульфос – найбільший і неймовірно красивий. Треба побувати і на водоспаді Сельянафосс, де можна зайти за потік та погуляти крижаною печерою.

– Дуже страшно, адже бурулька може відірватись, впасти – і усе, тебе нема. Але враження від відвідин печери варті ризику, – каже Юрій.

На узбережжі є містечко Вік (за нашими мірками село, за їхніми – місто) з населенням 500 осіб. Тут неймовірні чорні вулканічні пляжі та дуже красиві скелі.

– Неможливо словами передати враження, коли сидиш на скелі і дивишся, як внизу розбираються 20-30 метрові хвилі штормової Атлантики, – мрійливо згадує мандрівник.Фото - Борис ГавранЗа словами хлопця, красу Ісландії неможливо передати словами – на неї треба дивитись. І на веселково-кольорову рослинність, і на лінивих тюленів та шумне птаство, і на блакитні льодовики, які сповзають у море, і на білих ведмедів, що припливають сюди, як туристи на айсбергах, з Гренландії.

– Головне, тепло вдягайтесь! – усміхається Юрко. – Бо хоч тут і гріє Ґольфстрім, але змерзнути дуже легко.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Діонісій

    країна класна! бував там. от назва статті, таке враження для людей, що там війна і голод.

    все там добре, тільки от холоднувато, треба звикати.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up