Міфи щодо генів та раку молочної залози

Міфи щодо генів та раку молочної залози
Якщо у вашої матері чи бабусі був рак молочної залози, це ще не означає, що ви також захворієте. Адже багато жінок вважають саме так. Однак це один із поширених міфів щодо раку грудей. Нижче ми розповімо вам ще про деякі з них.

Міф: Більшість випадків раку молочної залози є спадковими
Насправді спадковими генетичними мутаціями викликані близько 10% випадків раку молочної залози серед всіх жінок з цим захворюванням. Аналогічна цифра для чоловіків невідома, оскільки поширеність раку молочної залози в представників сильної статі дещо нижча. Це досить високий відсоток, але це також означає, що 9 з 10 випадків раку не пов'язані з вашими генами.

Міф: гени BRCA - це єдині гени, пов'язані з ризиком раку грудей
Гени BRCA1 і BRCA2 - найпоширеніші гени, що беруть участь у розвитку раку молочної залози. Мутація цих генів підвищує ризик розвитку раку молочної залози на 85%.
Проте існують й інші гени, пов'язані з виникненням раку молочної залози. Наприклад, мутації гена P53 (хоча вони менш поширені, ніж мутації BRCA, проте навіть більше підвищують ризик раку грудей). Тепер відомо 10 генів, пов'язаних із ризиком виникнення раку молочної залози.

Міф: Не у всіх людей є ці гени
Насправді у кожного з нас, незалежно від статі, є по дві копії вказаних генів. Однак у вас не обов'язково буде мутація цих генів. Це мутація, а не власне ген призводить до ризику раку.
Згадані гени - наче редактори. Вони шукають помилки у величезній кількості ваших клітин. При наявності мутації вони більше не можуть “редагувати” належним чином. Тоді кількість помилок накопичується і внаслідок цього виникає рак.

Міф: При наявності мутації у вас автоматично виникне рак
Мутації генів лише підвищують ризик розвитку раку молочної залози. Проте вони не гарантують, що ви захворієте. Крім цього, не всі люди з генетичними мутаціями мають однаковий ризик виникнення раку протягом життя. Ймовірність розвитку раку залежить й від інших факторів (наприклад, спосіб життя, шкідливі звички) та їх модифікації.

Довідка

Проект «Здоров’я жінки», спрямований на профілактику раку грудей, організовує редакція «RIA плюс» і «20 хвилин» разом з обласним онкодиспансером та журналом «Амазонки».

Відео дня

"Амазонки" - це міжнародна назва для організацій та видань, що займаються благодійною, інформаційною та соціальною діяльністю в ім'я запобігання та попередження раку молочної залози та підтримки людей, які побороли рак грудей. Журнал “Амазонки” та сайт http://amazonky.com.ua - один з проектів медіа-корпорації RIA, виходить щомісяця майже 2 роки. Видання присвячене саме здоров’ю грудей і раку грудей.

Читайте також:

Запрошуємо до участі у флеш-мобі з профілактики раку грудей 

Амазонки проти хвороби, яка щогодини забирає одне життя

За рік на Тернопільщині – більше трьох тисяч онкохворих

Не бійтесь обстежитись у мамолога

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up