Не бійтесь обстежитись у мамолога

Не бійтесь обстежитись у мамолога
Професор Ігор Галайчук радить жінкам проводити самообстеження грудей щомісяця, а раз на рік обстежуватися у гінеколога та мамолога

Обстежувати молочні залози у гінекологів та мамологів закликають медики тернополянок. Адже рак молочної залози посідає перше місце серед онкозахворювань у жінок.

Щороку в області виявляють до трьох сотень хворих на рак молочної залози. Тільки виявлення недуги на ранніх стадіях допоможе її побороти. Тому не зволікайте з обстеженням! Якщо вчасно звернутися до лікарів, то складних наслідків можна уникнути, оскільки на початкових стадіях цю хворобу виліковують.

Пік хвороби – після 50 років 

Кількість жінок, хворих на рак молочної залози, з кожним роком зростає, розповідає обласний позаштатний онколог, головний лікар Тернопільського обласного онкодиспансеру, доктор медичних наук Леонід Шкробот. 

– Загалом кількість випадків на онкологічні захворювання щороку зростає на 1%, – каже він. – Тепер рак молочної залози став молодшим. Зустрічаються випадки захворювання у молодому віці — у 25-30 років. Проте пік захворюваності – після 50 років. На щастя, рак  молочної залози – це захворювання, яке підлягає лікуванню за умови виявлення на першій-другій стадії. Профілактика – це лікування передпухлинних захворювань. Тобто виявлення однієї з доброякісних пухлин, яка може перероджуватись на рак – фіброаденоми, кісти, вузлової мастопатії. Щоб це виявити, необхідно раз на рік звертатися до спеціаліста, пройти УЗД-обстеження, а після 40 років — мамографію.

Виявлення недуги на перших стадіях допомагає провести органозбережні операції, що надзвичайно важливо, каже медик. 
– Ми робимо на цьому великий акцент, адже для жінки втратити груди – це травма, - додає пан Шкробот. – Іноді цей психологічний поріг – звернення до лікувального закладу - є найбільшою складністю на етапі діагностики. Жінці треба цей поріг перейти. І якщо вона знатиме, що у разі виникнення захворювання на першій стадії можна здійснити органозбережну косметичну операцію, коли видаляють невеличку частину грудей, щоб зберегти красу жіночого тіла, то при нормальній схемі хіміотерапії жінка житиме і радітиме життю.

Відео дня

Самообстеження – щомісяця

Для профілактики захворювання медики радять жінкам щомісяця здійснювати самообстеження грудей. 

– Самостійно можна знайти пухлину розміром 1,5-2 см, – каже завідувач кафедри онкології і променевої діагностики Тернопільського державного медичного університету професор Ігор Галайчук. – Пухлина розміром менше двох сантиметрів згідно з класифікацією належить до першої стадії. Тож, зробивши операцію, можна зробити жінку абсолютно здоровою. І таким чином зменшити фінансовий тягар на родину, адже лікування раку на ІІІ-IV стадії - це не лише медична проблема, а й величезне фінансове навантаження.

Правила самообстеження грудей прості. Його слід проводити через кілька днів 
після закінчення місячних. Потрібно обмацувати груди під час душу стоячи або у ванні лежачи. На намиленому тілі - підвищена чутливість пальців.
– Якщо ви виявили ущільнення, почервоніння, запалення, якщо є виділення з соска, потрібно звернутися до свого гінеколога, а за потреби - до онколога-мамолога, – каже професор Галайчук. - Адже проблеми з грудьми пов’язані з гінекологічною сферою та діяльністю гормонів. Тому логічно, щоб оглянув гінеколог, чи є запальні процеси або інші захворювання. Після цього – консультація у мамолога. До речі, психологічний момент тут дуже важливий. Якщо жінці скажуть йти в онкодиспансер, ніхто не піде – лише одна-дві. А решта будуть ходити іншими шляхами, лише б не потрапити в онкологію. А якщо жінка довіряє своєму гінекологу і він скаже, що треба до онколога, тоді вона піде.

Часто медики виявляють у жінок доброякісне захворювання молочної залози – мастопатію. 
– Коли ми ставимо діагноз «мастопатія», то лікування полягає у корекції гормонального фону, – пояснює пан Галайчук. – Адже за молочні залози відповідає гіпоталамус, гіпофіз, щитоподібна і підшлункова залоза, наднирники, яєчники – це так звана гормональна вісь. І якщо десь виникає збій, дисбаланс – з’являється дисгормональна мастопатія. Коли мамолог зорієнтується, він призначає препарати – це можуть бути заспокійливі, якщо у жінки висока збудливість. Зміни з боку щитоподібної залози корегує ендокринолог. Якщо є проблеми з яєчниками – співпрацюємо з гінекологом. Таке медикаментозне лікування триває від трьох до шести місяців і на 80% є ефективним. Проте інколи на тлі дифузної мастопатії з’являється вузлоутворення – тоді ми призначаємо хірургічне втручання.

Хто у групі ризику

За статистикою частіше ракові захворювання медики виявляють у жінок після 40-50 років. Саме тому у цьому віці вкрай необхідно пройти обстеження. Загалом обстежитись раз на рік потрібно кожній жінці незалежно від віку. До груп ризику належать жінки зі шкідливими звичками, спадковістю онкозахворювань, травмами грудей під час спортивних занять тощо.

– Жінок можна поділити на дві категорії: до 40-ка і після 40 років. Чому ми так поділяємо? Через статистичні дані. Тому що ризик захворіти на рак молочної залози збільшується після 40 років і сягає свого піку після 55-65 років, – каже Ігор Галайчук. – Сьогодні доброякісні та злоякісні пухлини у молочних залозах ми виявляємо за допомогою ультразвукового дослідження і мамографії. 

Професор зазначає, що мамографію – рентгенівське обстеження молочної залози – рекомендовано проводити жінкам після 40 років. Проте бувають винятки: якщо в 33-річної жінки є пухлина, а в її родині - схильність до онкології, мамографію роблять і тоді. 

– Немає такого, що мамографія чи УЗД дають 100% результат, – каже співрозмовник. – Кожен метод має похибку до 10-12%. Тому завжди поєднуємо ці два дослідження молочних залоз. Якщо в результаті обстеження виявляємо пухлиноподібний вузол, то застосовуємо діагностичну пункцію. Голкою набираємо клітини, які під мікроскопом оглядають у нашій цитологічній лабораторії. Після цього аналізуємо результати усіх обстежень (клінічного, УЗД, мамографії, цитології) і встановлюємо діагноз – рак чи доброякісна пухлина. Після цього розпочинаємо відповідне лікування.

Довідка

"Амазонки" - це міжнародна назва для організацій та видань, що займаються благодійною, інформаційною та соціальною діяльністю в ім'я запобігання раку молочної залози та підтримки людей, які побороли рак грудей. Журнал “Амазонки” та сайт http://amazonky.com.ua - один з проектів медіа-корпорації RIA. Видання присвячене саме здоров’ю жінки і раку грудей.


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Олена Адміністратор

    https://мрт-кт.укр/likari/mamoloh
  • Анонім

    Де того мамолога толкового знайти. Та такого щоб з ендокринологами та й гінекологами співпрацював. Читаю це все як казочку нажаль.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:50 Від отруєння чадним газом постраждала 72-річна тернополянка 10:20 Тернопільські капелани відвідали військових на Харківсько-Лиманському напрямку 09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up