Плюси і мінуси засмаги

Плюси і мінуси засмаги

Навіть за допомогою спеціальних засобів неможливо захиститися від ультрафіолету стовідсотково, людина все одно отримує свою біодозу опромінення

З одного боку дозоване і нетривале перебування на сонці корисне, бо виробляється вітамін Д, покращується сон, не буде депресії. З іншого боку – надмірне сонячне опромінення призводить до старіння шкіри, загострення хронічних захворювань і навіть раку.

– Засмагати можна і потрібно, бо є і користь від сонячних ванн. Але потрібно це робити в чітко визначені години, коли сонце менш активне, – розповідає лікар-дерматокосметолог Центру «Здоров’я» Софія Романюк. – Корисне сонце – з 8 до 11 години ранку і після 16-ї, зазначає лікар.

Креми – за світлотипом шкіри

Відео дня

– Коли ви йдете на пляж, обов’язково потрібно користуватися сонцезахисними засобами, – продовжує співрозмовниця. – Ступінь захисту цих засобів – від найслабшого SPF 5-10 до найсильнішого SPF 60-100.

При виборі цих засобів варто зважати на тип шкіри. У кого вона світла, потрібно вибирати засоби з більшим фактором захисту – 30-50 і вище, хто має смагляву шкіру, може обирати засоби з меншим SPF.

– Головне при виборі засобів – звертати увагу на призначення кремів від сонця: чи вони призначені для тіла, чи лише для обличчя. Використовувати їх треба за призначенням, тобто кремом для тіла на обличчя не мастити, – пояснює лікар. – Також для дітей треба вибирати косметику з відповідним маркуванням і звертати увагу на те, для якого віку можна використовувати засіб. Адже засоби відрізняються один від одного, одні можна використовувати від кількох місяців, інші – після 2-х, 3-х, чи 5-ти років.

У кого чутлива шкіра, треба особливо ретельно підходити до вибору засобів від сонця – щоб засіб був призначений для чутливої шкіри.

Крім того, потрібно пам’ятати, що будь-який засіб може спровокувати алергічну реакцію на якийсь зі складників. Тому спочатку крем треба випробувати за зап’ясті, а вже потім наносити на все тіло.

Обирати крем чи спрей – це кому як зручніше, каже лікар. На її думку крем наноситься рівномірніше, ніж спрей, крім того, незалежно від засобу, його треба застосовувати, злегка втираючи в шкіру. Зазвичай, кожних дві години засіб треба наносити знову. Частіше, коли багато разів заходите у воду і витираєтеся рушником.

– На скільки разів вистачить тюбика, питання відносне, бо хтось важить 50 кг, а хтось 75 кг, – каже пані Романюк. – Коли йдете засмагати на пляж, то потрібно мастити все тіло. У місті достатньо змащувати лише відкриті ділянки шкіри.

Пришвидшує старіння шкіри

Найбільше, особливо жінкам, потрібно ховати від сонця обличчя, шию і ділянку декольте, радить дерматокосметолог, бо сонце сприяє швидшому старінню шкіри.

– Я наприклад не прихильниця засмаги, – зазначає дерматокосметолог. – У нас жінки чомусь думають, що коли шкіра дуже засмагла, то це красиво. Я вважаю, що гарно, коли шкіра здорова, а не засмагла. Доведено, що засмага пришвидшує старіння. Якщо треба трохи додати кольору, то можна ж скористатися автозасмагою.

Тернополянка пані Ольга каже, що їздить на море не за засмагою.

– Коли приїжджаю з моря, то мене питають, чи погода була погана. Адже я сильно не засмагаю, а я просто уникаю надміру сонця, завжди беру два тюбики крему від сонця. Для себе – тридцятку, а для дітей – з SPF 50, – розповідає жінка. – Причому тепер і чоловік просить, щоб йому намастили плечі, бо якось згорів навіть під тентом.

– Загальне правило щодо засмагання на свіжому повітрі – це потрібно робити поступово, починати треба з 15 хвилин, щодня збільшуючи час на 15 хвилин, – наголошує Софія Романюк. – Коли йдете засмагати, не користуйтеся дезодорантами. Жінкам не варто використовувати декоративну косметику, парфуми, засоби для укладки волосся, бо від дії сонячних променів може виникнути реакція на шкірі. У жарку пору року треба носити одяг з натуральних тканин світлого кольору, пити багато води.

Засмагати потрібно не під прямими сонячними променями. Світло має бути розсіяним, краще засмагати під парасолькою, продовжує лікар. Коли перебуваєте на сонці, на голові має бути якийсь головний убір – панама, хустина, бейсболка. Насамперед, це потрібно, аби вберегтися від сонячного удару. Крім того, головний убір потрібен, щоб захистити волосся, наголошує дерматокосметолог. Інакше воно стає сухим і ламким. Коли перебуваєте на півдні, варто відмовитися від різних пристроїв для випрямляння волосся, різноманітних засобів для укладки, наприклад, лаку – краще ополіскувати волосся відваром шишок хмелю, ромашки, кропиви, робити яєчні маски.

Сонце стало агресивніше

Тепер спостерігається збільшення агресивності ультрафіолету, зазначив в коментарі прес-службі управління охорони здоров’я позаштатний спеціаліст-дерматовенеролог управління охорони здоров’я обладміністрації, кандидат медичних наук, головний лікар обласного шкірно-венерологічного диспансера, а ще член Координаційної ради дерматовенерологів СНД, віце-президент Української асоціації лікарів-дерматовенерологів і косметологів, Заслужений лікар України Олександр Хара. Тому слід бути обережним при бажанні засмагати після 10 години.

Людям, у яких на тілі є велика кількість родимок, а також тим, чиї родимки великі, бажано щорічно звертатися до дерматолога для огляду. Рекомендується відвідати поліклініку також після повернення з курорту чи тривалого відпочинку. Адже від надлишку сонячних променів у родимках можуть початися процеси переродження. Загалом, медик порадив бути вкрай уважними із сонячним опромінням, адже його шкідливий вплив зумовлює передракові стани на шкірі.

Даниною моді вважає головний дерматовенеролог області і відвідування солярію. У коментарі з приводу порушуваної теми, він додав, що у деяких європейських країнах заборонено відвідувати та засмагати в соляріях особам, які не досягнули 18-річного віку.

– Категорично застерігаю батьків від того, щоб спонукати засмагати своїх дітей, особливо малого віку – наголосив Олександр Хара. – Убережіть дитячу ніжну шкіру від опіків і шкідливого впливу ультрафіолету. Навіть за допомогою спецзасобів неможливо захиститися від ультрафіолету стовідсотково, дитина все одно отримає свою біодозу.

За словами медика, відповідно до офіційної статистики, більшість дітей, які в ранньому дитинстві, приміром до п’яти років, перенесли сонячні опіки, потрапляють в групу ризику по захворюваннях шкіри і в дорослому віці. Так, минулоріч дівчинка була направлена в приватну одеську клініку для консультування з приводу новоутвору, а згодом і в Київський Інститут дерматології та косметології доктора Богомолець, де після консиліуму фахівців, дівчинці хірургічно видалили новоутвір.

Щодо обстеження родимок, то медик зазначив, що воно є абсолютно неболючим і займає досить мало часу.

– У нас їх є два дерматоскопи, один з яких – найсучасніший, котрий проводить фотомоніторування. Аналогів в області йому немає, – каже Олександр Хара. – За даним дерматоскопом у спеціально організованому дерматологічному кабінеті працює досвідчений дерматоонколог, який пройшов відповідні навчання та стажування в Німеччині. Приймає він у вівторок і четвер з 15.30 до 19.00. До слова, ще одним дерматоскопом послуговуються у Тернопільському обласному онкологічному диспансері. Там теж можна пройти відповідне обстеження, після відповідного консультування дерматолога або ж дерматоонколога.

Довідка

Коли засмагати не можна:

  • прийом антибіотиків, гормонів
  • гострі запальні гінекологічні захворювання
  • туберкульоз
  • цукровий діабет
  • гіпертонічна хвороба,
  • алергічні реакції

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up