Тернополяни мусять переплачувати за ліки за пільговими рецептами

Тернополяни мусять переплачувати за ліки за пільговими рецептами
Під час чату поговорили про те, яких медикаментів бракує в аптеках та лікувальних закладах, та хто має право на безкоштовне отримання препаратів
Коливання курсу долара і нестабільна економічна ситуація у країні вплинули і на аптечний ринок. Кількість препаратів на полицях аптек зменшилася, як і купівельна спроможність тернополян.

Чи гострим є дефіцит ліків в аптеках міста? Яких саме медикаментів бракує найбільше? Про пільгові категорії та можливість придбати медпрепарати за зниженою ціною говорили під час традиційного онлайн-чату, який відбувся минулої п’ятниці, 17 квітня.

Представники аптечних мереж міста, які були присутні на чаті, зауважили, що через зростання курсу валют тернополяни й справді почали економити на ліках. Люди обурюються, що вартість медикаментів істотно зросла. Однак виросли не тільки ціни на ліки, а й на продукти харчування та інші групи товарів.

Через складну економічну ситуацію в країні, за словами представника мережі аптек «Ромашка» і «Борис» Володимира Проціва, збільшився попит на препарати вітчизняних виробників. Хто може зекономити - економить. Проте це не завжди вдається.

Відео дня

- Діючі речовини, які представлені в імпортних препаратах, можуть відрізнятися від тих, які використовують при виробництві українські фармацевтичні компанії, - каже він. - Імпорт завжди продавався і буде продаватися. Співвідношення ціни та якості ніхто не скасовував. Люди, які хочуть швидше одужати, переважно купують імпортні ліки.

Про зростання обсягів продажів українських препаратів говорить і завідуюча аптекою, представник торгової мережі «Сімейний лікар» Оксана Гілазеєва. Утім, вона також наголошує на тому, що чимала категорія тернополян, попри підвищення цін на лікарські засоби, все одно купує якісні європейські ліки.

- Дехто просто звик до зовнішнього вигляду упаковки, - каже вона. - Та якщо зробити дослідження своєї печінки, то відразу відчувається різниця: що є імпорт, а що - вітчизняний аналог. На жаль, навіть маючи у своєму складі ту ж діючу речовину, українські ліки, на жаль, мають дещо інші фармацевтичні властивості. Хоча все це, звісно, індивідуально.

Департамент охорони здоров’я, як наголосив його директор Володимир Курило, не регулює ані асортимент аптечних мереж, ані процес ціноутворення. Що стосується закупівель медикаментів у лікувальні установи, то, за його словами, згідно з чинним законодавством, існує перелік засобів, які повинні бути у таких установах.

- На жаль, наші медичні заклади нині фактично не забезпечені лікарськими засобами, - наголошує він. - Незадоволення жителів області справедливе, і це нормально.

Основна ж проблема, яка зачіпає майже всіх, - це неможливість придбати ліки за пільговими рецептами, що виписують лікарі.

- Відбувся стрибок курсу долара, і ціни, затверджені МОЗ, нижчі, ніж закупівельні. Через невідповідність ринкових і зареєстрованих гуртово-відпускних цін аптеки не можуть продавати людям препарати, - пояснює він. - Виникає велика проблема, коли тернополяни приходять в аптеку за цукрознижуючими чи, приміром, протиепілептичними медикаментами, а можливості продати їх за пільговими рецептами в аптекарів немає.

Змінити ситуацію можна тільки на рівні МОЗ шляхом перереєстрації гуртово-закупівельних цін на певні препарати або через зміну механізму їх ціноутворення. Облдепартамент звернувся з офіційним листом до Міністерства з проханням урегулювати ситуацію. Втім, відповіді наразі не отримав.

У кінці минулого року також призупинили дію пілотного проекту щодо державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб із гіпертонічною хворобою. До цього проекту в області залучили 173617 хворих. Субвенцію, яку отримала облдержадміністрація, як говорить пан Курило, - 3371,1 тис. грн - використали в повному обсязі. Департамент просить Міністертво сприяти у продовженні пілотного проекту упродовж цього року. Відповіді на письмове звернення (із січня - прим. авт.) досі немає.

 

Гостями програми були:

1. Представник мережі аптек «Ромашка» і «Борис» Володимир Проців.

2. Завідуюча аптекою, представник торгової мережі «Сімейний лікар» Оксана Гілазеєва.

3. Завідувач торгового відділу Тернопільського обласного виробничо-торгового об’єднання Віталій Хлипавка.

4. Заступник головного лікаря Центру первинної медико-санітарної допомоги у Тернополі Надія Боднар.

5. Директор Департаменту охорони здоров’я Тернопільської ОДА Володимир Курило.

 

Найцікавіші відгуки з сайту http://te.20minut.ua/10443439:

marijka

Чому лікарі дуже часто виписують дорогі імпортні ліки, хоча є вітчизняні аналоги? Наприклад, «Кавітон» коштує 200-300 грн, хоча є наш аналог «Вінпоцетин» за 30-40 грн.

Надія Боднар

Лікарі все-таки віддають перевагу вітчизняним препаратам. Однак не завжди українські ліки відповідають за своїм складом тому асортименту, який необхідний пацієнту. Ми, звісно, враховуємо ще і думку пацієнта. Якщо тернополяни не можуть собі дозволити купити щось дорожче, ми разом шукаємо аналог. Проте дуже часто люди самі просять призначати дорожчі імпортні препарати.

 

Від редакції

Як ви дієте, якщо неможливо відпустити тернополянам ліки за пільговими рецептами?

Віталій Хлипавка

Тільки наші три державні аптеки (№126, №168, №78) працюють із пільговими рецептами. Справді, закупівельна ціна значно перевищує всі граничні норми, за якими ми маємо відпускати ліки. Тому ми частково налагодили співпрацю з лікарями. Ті телефонують в аптеку чи конкретно до когось із провізорів і запитують, чи не закінчилася реєстрація лікарського засобу, яка його закупівельна ціна тощо. Якщо якогось препарату немає, ми спільно шукаємо йому аналог. Якщо замінити неможливо, тернополяни мусять купувати ліки за повною вартістю. На жаль, поки що так.

Надія Боднар

Якщо людина, приміром, має цукровий діабет, ми, сімейні лікарі, виписуємо ті препарати, які вказав ендокринолог. Але якщо через названі причини аптекарі не можуть відпустити конкретні ліки, ми радимося з ендокринологами і спеціалісти визначають декілька назв цієї групи медикаментів. Тобто ми спільно з аптекарями підбираємо лікарські засоби.

 

Рома Михайлишин

Де можна купити таблетки «Ацидин-пепсин» (білоруські)?

Оксана Гілазеєва

В Україні цей лікарський засіб не пройшов перереєстрації. Але йому можна знайти заміну.

Володимир Проців

Насправді цього препарату вже давно немає на ринку України. Як на мене, фармацевтична галузь представлена набагато кращими ліками, тим паче, можна знайти аналог, звернувшись в будь-яку аптеку міста. Оскільки названий препарат безрецептурний, провізор має право прийняти рішення, чим його замінити.

Віталій Хлипавка

У державній аптеці №78, у рецептурному відділі, можуть приготувати необхідний препарат за визначеними у рецепті складниками.

 

Анонім

Які націнки у приватних аптеках?

Оксана Гілазеєва

Націнки нині досить конкурентоспроможні. Законом визначені обмеження роздрібних націнок на ліки. Є два переліки: національний і обов’язковий асортимент аптек. 25% - це найвищий рівень. Якщо ліки коштують від 100 до 300 грн - це 23% націнки, від 300 до 500 грн - 20%, і ще дорожчі - не більше 10%. В умовах жорсткої конкуренції не знаю аптеки, яка може собі дозволити більше ніж 25% на все. Звичайно, ще треба зважати на зміни до закону, яким додали 7% ПДВ на всі лікарські засоби. Ті препарати, у яких закінчується термін реєстрації (не йдеться про термін придатності - прим. авт.), мають також 20% націнки - у вигляді ПДВ державі, поки не зміниться термін реєстрації.

Володимир Проців

Націнки - це комерційна теємниця, якою не кожен готовий поділитися. Спільно з міською радою ми ініціювали проект «Соціальна аптека». Вони представлені у всіх лікувальних закладах Тернополя. Базова соціальна аптека розташована на вулиці Курбаса. Націнки на всі лікарські засоби в таких аптечних пунктах дуже мізерні - для того, щоб покрити витрати на оплату житлово-комунальних послуг та витрати на зарплати.

 

Наталка

Чому так мало соціальних аптек у місті?

Володимир Проців

Це не від нас залежить. Якщо міська рада має та готова надати приміщення, яке можна використати під аптечний пункт чи аптеку, ми радо починаємо процес виготовлення необхідних документів. Якщо тернополян цікавлять ціни, які представлені у соціальних аптеках, вони можуть зателефонувати за номерами: 40-03-03, 42-03-03. Малозабезпечені верстви населення мають картки знижок.

 

marijka

Колись у Тернополі працювала телефонна аптечна довідка, тепер на неї неможливо додзвонитись. Вона ще працює?

Віталій Хлипавка

Такі довідки зазвичай є у містах-мільйонниках, де аптечні мережі об’єдналися між собою.

Володимир Проців

Наша мережа має багато аптек у Західному регіоні. Цей механізм чітко налагоджений. Зателефонувавши за номерами 40-03-03 чи 42-03-03, можна дізнатися все, що цікавить. Якщо препарата немає, менеджер може зробити замовлення і відвідувач отримає його уже наступного дня.

Оксана Гілазеєва

Тернополяни, які телефонують на номери мережі «Сімейний лікар», отримують всю інформацію щодо наших аптек. Що ж до спільної довідки, то це треба обговорити з директором.

 

Невідомий

Скільки ще часу будуть дорожчати ліки? Дитина п’є ліки проти судом, для відновлення пам’яті і магнію в організні. «Топіромакс» є тільки на Східному, і там вже піднялася ціна.

Оксана Гілазеєва

У наших аптеках препарат є. Скільки буде дорожчати? Як тільки стабілізується курс долара, сподіваємось, зростання припиниться.

 

Від редакції

Долар стрибнув - ціна зросла. Чи зменшилась вона, коли долар подешевшав?

Володимир Проців

Коли було підвищення курсу долара, ціни на ліки росли щодня. Станом на сьогодні 30% ліків піднімаються у ціні, 40% - тримаються на тому ж рівні, ще 30% - ціна або знижується, або тримається на тому ж рівні.

Оксана Гілазеєва

Націнку в аптеках не міняємо. Ми працюємо з гуртовими фірмами. Чому в них “плаває” ціна? Це вже інше питання. Є імпортні ліки, які впали в ціні майже вдвічі, українські медпрепарати нині наздоганяють за вартістю. Ми поводимося обережно. Великих запасів аптеки не роблять, лише сьогодні - на сьогодні.

 

Тернополянин

Чи бракує медикаментів у лікарнях?

Володимир Курило

Нам бракує фінансування. Це актуальна проблема. На світовому рівні організації системи охорони здоров’я ефективний лікувальний заклад може існувати тільки тоді, коли видатки на утримання закладу становлять 50-60%, а решта йде на закупівлю необхідних медичних препаратів та обладнання. А у закладах обласного рівня 92% йде на утримання - заробітну плату, оплату комунальних послуг і лише 3-4% припадає на закупівлю ліків. Ця ситуація -просто катастрофічна! Усе лягає на плечі самих пацієнтів. Наша система охорони здоров’я потребує реанімаційних заходів.

 

 Світлана Чернецька

Чому в різних аптеках ціна на ліки може відрізнятись дуже суттєво, навіть в аптеках однієї мережі? Чим це обгрунтовано, чи це дозволено і чи має хтось це контролювати?

Володимир Проців

Зумовлено це тим, що ціна на ліки постійно зростає. В одній аптеці є препарати, закуплені ще за старою ціною. А там, де залишки вже розійшлися, відповідно, реалізують медичний препарат за новою вартістю.

 

Світлана Чернецька

Чому ліки “Тернофарму” у тернопільських аптеках дорожчі, ніж, припустімо, у волочиських чи хмельницьких? Нелогічно якось.

Оксана Гілазеєва

Швидше за все, там ще мають старі залишки, тому і ціни нижчі. Ми ж беремо невеликі партії.

 

Анонім

Чи передбачені для когось безкоштовні ліки? Наприклад, для багатодітних?

Надія Боднар

Є постанова Кабміну №1303, яка регламентує перелік груп населення і захворювань, які підлягають безкоштовному забезпеченню ліками. Щодо верств населення, яким продають ліки або за пільговими умовами (50% вартості), або безкоштовно, то це інваліди 1-ї, 2-ї групи; інваліди з дитинства 1-ї, 2-ї групи; ребілітовані; особи, які мають звання «Почесний донор України». Учасники війни та всі прирівняні до них категорії мають право на безкоштовний відпуск ліків. Останньою постановою Кабміну визначено, що учасник АТО має такі ж пільги, як і учасник війни.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up