"Золотые купола..." і капці на екрані

Тернопільські маршршутки чи, по-правильному, міські автобуси, - такий собі тимчасовий культурний осередок, в який втрапляє значна частина тернополян щодня. Це не просто транспорт, в якому долаєш відстань від пункту "А" до пункту "Б", а мікросвіт, де діють свої правила та вирують свої емоції. І дуже щастить тоді, коли культура в маршрутці відповідає особистим вподобанням.

Якось пощастило мандрувати з Дружби в Центр в № 16, де усю дорогу з колонок звучав інструментал і час від часу Кутуньйо, Челентано, Джо Дассен. Усміхнений водій ввічливо відмовляв пенсіонерам, привідкриті люки наповнювали салон свіжим повітрям, сидіння та підлога дивували чистотою. Реально вдалось отримати задоволення від такої банальної процедури, як поїздка на роботу. Може, щось інше стало причиною, не аналізував, але настрій був прекрасним.

День, вочевидь, був сповнений везіння, бо ж в зворотньому напрямку їхав № 19, де водій, від якого не тхнуло сигаретним димом, потом та агресією (як це часто буває і як це помічається, коли сідаєш спереду). Добрий з вигляду чолов'яга усю дорогу "крутив" для пасажирів українські пісні. Мікс з весільних пісень та шедеврів Матвієнко, Зінкевича, Яремчука "не різав" вуха, а навпаки сповнював радістю. Чому радістю - не знаю, можливо, давно файних пісень не слухав, а, можливо, подивувала атмосфера. Коли ж заспівали лемківських пісень "Світозари", захотілось взяти в водія графік його роботи та розклад руху по маршруту, аби стати постійним клієнтом....

Але зазвичай таких приємних подорожей небагато, вони швидше виняток. Круг, Жека, Циганкова – зустріли прокуреними і низькими голосами в іншому автобусі, який працює на 16 маршруті. Цих виконавців знаю і претензій особливих не маю, коли вони з награними агресією, образою на життя і ненавистю до ментів, риплять заднім фоном в якомусь привокзальному барі. Але... чути про "Долю воровскую", "Суку ментовскую" і "Братву блатную"дорогою на роботу чи з неї – просто противно. Про жіночу частину пасажирів з дітьми взагалі мовчу... І водії таких блатних маршруток теж доволі таки колоритні не в найкращому розуміння цього слова... Цигарка в зубах, 70-90 км/год (де дорога більш-менш пуста і пряма) і злість на "маханих пенсаків", через яких плани (чомусь їм так здається) не виконують. Весь цей джентельменський набір, підкріплений брудним салоном і чудною рекламою на екранах, добряче псує настірй.

Якщо ж ти екстремал, але габарити твої не надто масштабні і ти пробуєш зробити зауваження водію, то останній в повній мірі допоможе тобі відчути себе не повноправним громадянином, а куском лайна (перепрошую на слові)... Якщо б так трапилось, і ту писанину прочитав хтось з міської ради, управління транспорту чи з перевізників – велике до вас прохання: повпливайте якось на водіїв, бо "жизнь и так не малина"...

Коментарі (3)
  • Sammer

    Андрію, на ображених воду возять! ))) Щось останнім часом Ви часто почуваєтеся шматком, перепрошую, екскрементів ))) То лікарі Вам на ногу наступили, то вже маршрутники пішли в хід... До шансону потрібно відноситися як до музичного жанру і намагатися зрозуміти, чому його слухає так багато людей )

    І чому усім щастить на водіїв, які "слухають шансон"? Скільки їжджу 16-м або 19-м, ніколи не чув! ))) P.S. До речі, прізвище співачки Циганова (Віка). Досить цікава актриса і особистість. )

    Andriy reply Sammer

    Те, що в нас толерантно називають словом "шансон" по-суті є російським блатняком і є не найкращим залишком з колишнього СРСР. Тюрма народів була в душах всього люмпену.

    Російський блатняк є етнічною музикою люмпену.

    Музика вказує до належність до етносу, ми не Луганда.



    До речі, є от такий виконавець Гуцул Хуліган - пісні з позитивно вар’яцькі і можуть бути сприйняті більшістю людей.



    Ніхто не заставляє вмикати Кому Вниз, Тартак чи Плач Єремії (хоча в умовах війни мабуть добре би було), але є Зібров, Бобул, Зінкевич і ще багато НАШИХ виконавців, є народна музика.



    З автором згідний.

    Андрій ШКУЛА reply Sammer

    Погоджуюсь))) останнім часом я щось дійсно надто сенсетивний і вразливий))) буду виправлятись) і дякую що читаєте й критикуєте, бо тако непомітно можна дійсно куском екскрементів стати)

А нині поговорим про вібратори . Ну от маю настрій, трохи, розрухати наше галичанське середовище. Га? Депутати про таке не...

Звільняйте місце в шафі та душі...

Нам часто важко порощатись з тими речами, які віджили своє та чомусь (на наше глибоке переконання) є вкрай зручними,...

«Йдеш проти церкви – то йдеш проти Бога», «критикуєш владу – то підіграєш кремлю», «обурюєшся...

Одна з найважливіших тем, якими зараз займаюсь і як журналіст, і як депутат – аналіз та зупинка "злочинних" зміни до Генплану...

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up