Громадська активістка: «Очевидно, я незручна персона в їхніх комісіях»

Громадська активістка: «Очевидно, я незручна персона в їхніх комісіях»
„Коли я подаю свої пропозиції, наприклад, щодо забудов, влада каже, мовляв, так, це дуже цікаво, ми будемо вивчати і - все. Далі - просто тиша. Коли я подаю свою кандидатуру на участь в якійсь комісії - та ж реакція. Діалогу фактично немає», — каже Ніна Міляновська
Громадська активістка Ніна Міляновська переконана, що лад у країні треба наводити, починаючи зі своєї вулиці, мікрорайону, міста. Останнім часом у багатьох резонансних справах, які стосуються земельних питань у Тернополі, її ім’я звучить у числі активістів, які виступають проти незаконного будівництва.

Цікаво, що з такою активною позицією член ГО «Екоальянс», вчителька, автор підручників і громадська активістка Ніна Міляновська в політику не збирається. Вона переконана, що більше можна зробити, займаючись громадською роботою. Головне – не здаватися на півдорозі.

- Чомусь влада вирішила, що жителі міста не вміють читати, не можуть розібратися в законах, нормативних документах, і вважає, що може робити з містом усе, що завгодно, - каже Ніна Міляновська. - І багато людей втрачають терпіння, не вірять у свої сили, вважають, що всі ці речі — не для їхнього розуму. Але чиновник з якогось управління не є розумнішим від учителя, лікаря чи інженера. Важливо не втрачати наполегливість. Ми часто співаємо рядки з Гімну, що душу й тіло положим за нашу свободу, а навіть для свого міста не можемо пожертвувати своїм часом, нервами заради тієї ж свободи. Мені подобається гасло американців: «У першу чергу наведи лад на своїй вулиці, в своєму місті». Якщо це зробити, країна буде процвітаючою.

Спонукав жінку до активної протидії беззаконню чиновників випадок із незаконною забудовою на вулиці Пилипа Орлика, коли комерційну 12-поверхівку вирішили звести на землі, яку місто надало релігійній громаді лише в постійне землекористування, а не у власність, і під яку зрубали чимало дерев у сквері, висадженому колись самими мешканцями мікрорайону. Більше року зусиль громадських активістів – і дозволи на скандальну забудову скасували!

Відео дня

- Випадок із вулицею Орлика я вважаю нашою найбільшою перемогою, - каже пані Міляновська. - Ми показали всьому місту, що все – незаконно: і видача документів, і будівництво багатоповерхівки на землі, яку надали релігійній громаді. Ми мусили добиватися правди через суди.

Ще однією перемогою громадських активістів Ніна Міляновська вважає оприлюднення владою Генплану міста, який досить довго приховували від громадськості.

Але таких оборудок, як на Орлика, у Тернополі вистачає, тож громаді є що відстоювати, каже співрозмовниця.

- Ми не залишимо всі ці випадки незаконного будівництва у Тернополі, - каже активістка. – Це і будівництво багатоповерхівки на розі Київської-Тарнавського, і на Слівенській щось збираються будувати, і біля дев’ятої школи, і на вул. Будного, і біля гуртожитку на Текстильній. Якщо хтось запланував собі, що на Миру збудує будиночок у скверику чи на залізничному вокзалі, і думає, що йому усе минеться, це не так. Можливо, зараз і минеться, бо війна. Але я переконана, що на все свій час і чиновники відповідатимуть за свої зловживання. Ми будемо добиватися того, що кримінальні справи проти корупціонерів будуть порушені.

Зараз діалог із владою не дуже вдається налагодити, додає активістка.

- Тепер мене не залучають у жодні комісії, хоча я неодноразово писала заяви, - каже вона. - Раніше була громадська рада з питань екології та ЖКГ при міській раді. Після мого виступу на сесії пообіцяли розібратися з невідповідностями між Генпланом і планом зонування, але наразі нічого не змінилося. Зараз у міській раді вже є інша комісія, а мене як громадську активістку туди не запрошують. Очевидно, я не зовсім зручна персона на таких заходах. Коли ми пишемо запити, приходять відписки, які не мають жодного стосунку до наших запитів. Коли я подаю свої пропозиції, наприклад, щодо забудов, влада каже, мовляв, це дуже цікаво, ми будемо вивчати і - все. Далі - просто тиша. Коли я подаю свою кандидатуру на участь в якійсь комісії - та ж реакція. Діалогу фактично немає.

Утім, у політику йти жінка не збирається.

- Що може вирішити депутат, я бачу на прикладі народного обранця від Пронятина, яка щиро прагне вирішити проблеми свого округу, - каже співрозмовниця. - Фактично влада намагається довести виборцям цього неугодного депутата, який не йде на спілку з владою, що вони обрали не того. Для мене це було б жахливим усвідомлення своєї безпорадності. А йти до спілки з людьми, які не зовсім відповідають уявленню про моральність, не буду. Судячи з усього, зробити більше я зможу, коли буду громадською активісткою.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up