Майданівці відповідали на питання тернополян про зміни в країні

Майданівці відповідали на питання тернополян про зміни в країні
Під час онлайн-трансляції згадали про події, які розвивалися на Майдані, обговорили, чи справдилися сподівання майданівців та намагалися спрогнозувати майбутнє
У п'ятницю відзначали першу річницю Революції гідності. Онлайн-чат з активістами Майдану й тими, хто його підтримував, відбувся напередодні у четвер, 20 листопада.

Гості програми розповіли про те, що змінилося у країні за рік після Майдану, чи справдилися очікування та чи варті вони тих хоробрих героїв, які віддали свої життя заради кращого майбутнього нашої країни. З прогнозами стосовно того, що ще потрібно зробити і коли справді відбудеться покращення в житті пересічних українців, до онлайн-трансляції приєдналися також представники з інших регіонів країни – Києва, Львова та Сум. Усі вони наголосили на тому, що Єврореволюція – надзвичайно важливий крок уперед, який ми мусили зробити, аби в майбутньому побачити країну процвітаючою. Але разом з тим революційні події відкрили багатьом очі на всі ті недоліки владної системи, які потрібно викорінювати ще багато років. Зрештою, усе залежить від нас самих.

- Те об'єднання, яке відбулося в країні після Майдану, допоможе нам боротися з корупцією і тим безладом, які нас оточують, - наголошує комендант Самооборони Майдану Тернопільщини Іван Ковалик. - Я вірю, що всі жертви і сподівання не були марними.

У той же час психотерапевт, психоаналітик Владислав Газолишин акцентував увагу на тому, що хоча в країні триває війна, ми не повинні забувати й про тих людей, які розпочали боротьбу за свободу нашої країни у листопаді минулого року.

Відео дня

- Ця Революція гідності відкрила нам душу нації, - каже він.

 

Найцікавіші відгуки на сайті https://te.20minut.ua/10424385:

Анонім

Чи відбулися зміни в медичній галузі?

Владислав Газолишин

З грудня до березня минулого року був на Майдані. Я побачив, наскільки сильний підйом був у людей. Я пригадую, як ми, медики, ходили в складі медбригади до хлопців, які жили в наметах та постійно були на передовій. Вони казали нам, що ми реабілітували в їхніх очах медицину. Ми продемонстрували бажання допомогти їм, зрозуміти, що не всі медики – хабарники. Насправді лікарі – такі ж  люди, як і решта, не говорячи про те, на які малі кошти медицина взагалі виживає. Серед моїх знайомих є багато медиків, які добровільно їдуть та допомагають у зоні проведення АТО. Думаю, що зміни відбулися і у свідомості медичних працівників. Люди змінилися, і це тішить. Майдан показав нам, що не система керує людьми, а що ми самі можемо один одному допомагати. Тому Єврореволюція зробила надзвичайно великий переворот у головах людей.

 

Asya Revina

Корупцію побороли?

Богдан Гльомба

Народні вислови про мою хату скраю та про те, аби не гірше - це вже не про українців. Ми вже хочемо краще. Хутірний менталітет – не про нас. Ми тільки починаємо боротися з корупцією, але це не так просто. Вагома роль відводиться молодим людям, які активно включаються в процес. Зараз наша сила – у єдності.

 

Alex Tkachenko

Як ви ставитеся до олігархів, яких привели до влади?

Іван Ковалик

Я радий, що ці вибори відбулися. Адже велика частина парламенту складалася із людей, які працювали ще в 2012 році й активно підтримували Партію регіонів. Великий позитив, який відбувся після Майдану, - те, що ми вчимося брати відповідальність у свої руки. Не варто стояти в стороні, потрібно приймати рішення. Велика частина активістів, народжених після Єврореволюції, сьогодні йде до влади, і це дуже тішить. Думаю, вони можуть та готові змінювати роботу системи. Наше завдання – допомогти їм у цьому, а не просто критикувати. Потрібно допомагати органам влади впроваджувати зміни. На щастя, частка олігархів з клану Януковича у парламенті істотно зменшилася.

 

Владислав Газолишин

Люди, які активно підтримували колишній режим, психологічно травмовані. Вони свято вірили в Партію регіонів і нині голосували за неї. Це є показником того, що люди настільки залякані, що вибирають тих, хто їх ображає. Велика надія на молодих політиків, які можуть освіжити політику, вилікувати її. Ми повинні викорінити тих терористів, які наразі опинилися в стінах парламенту.

 

Natalia Deykina-Ovchinnikova

Ви впевнені, що не треба платити пенсії тим людям, які все життя працювали на Донбасі?

Володимир Шевченко

Цим людям потрібно платити пенсії. Проблема – не в тому, що виплати не проводять цілеспрямовано, а в тому, що вони не доходять до пункту свого призначення. Терористи перехоплюють кошти. У тих населених пунктах, де вивісили прапор України, є можливість виплатити гроші пенсіонерам, і кошти вони отримують. Там, де немає такої можливості, не потрібно передавати ці гроші терористам. Адже вони за них вирішують свої проблеми із забезпеченням військовою технікою, викупом полонених та інше.

 

Valeria Kotskyh

Що саме було гіршим у попередників?

Богдан Гльомба

Основне, що нас вивело на Майдан, - повне нерозуміння народу. Ті рішення, які приймали, не влізали в жодні рамки. Панувала повна зневага влади до народу, яка негативно позначалася на нашому житті. Ті проблеми, які маємо зараз, - пряме відображення негараздів минулого.

 

Олександр Горидько

Чому удвічі гірше стало гірше жити, ніж під Януковичем?

Богдан Гльомба

Через те, що курс гривні стримувався штучно. Ми від попередників отримали величезну діру в бюджеті, а тепер пожинаємо ці наслідки.

 

Константин Ісіков

Чому ніхто не говорить, що угоду з ЄС, яку ми підписали, підписують здебільшого з країнами третього світу, з якими не планують скасовувати безвізовий режим і з яким не планують об’єднання – Чилі, Пакистан, 12 країн Африки і навіть Палестина?

Іван Ковалик

Євромайдан – це, перш за все, наша орієнтація у бік Європи. Зараз формується новий уряд і коаліція, які будуть впроваджувати нові реформи в життя.

 

Константин Ісіков

Чи ЄС буде приймати в члени державу, в якій вона планує робити відстійник для нелегальних емігрантів (закон про реаб. міссію) і для хімічних відходів?

Володимир Шевченко

Подібні питання ставили перед собою поляки в 2003 році. Нині ми бачимо результати їхнього вступу в Євросоюз. Наші ж люди бояться невідомого.

 

Kat Radistka

Які реальні причини русофобії?

Іван Ковалик

Я думаю, що це – цілеспрямована робота спецслужб Росії. Та агентура, яка багато років розбудовувалася в Україні, інформаційний простір, який вона заповнювала, зараз дають про себе знати. Але нині часи міняються, і в нас уже починає панувати українофільство. Ми любимо свою країну і готові її захищати.

 

Коментарі активістів з інших регіонів країни

Анастасія ШИМЧУК (25 р.), координатор проектів Українського незалежного центру політичних досліджень у Києві:

  • Серед усіх проблем, які нині активно порушують, хочу виокремити фундаментальне право на свободу мирних зібрань. Це питання гостро постало перед колишньою владою. Минув рік, а воно так і залишається відкритим. Усі державні діячі шукали спосіб, як заборонити, розігнати, не дати громадянам можливість відстоювати свої права. Відсутнє будь-яке законодавство, яке може гарантувати свободу мирних зібрань. Так, у Києві досі діє рішення про те, що перед тим, як організувати мирний мітинг, громадяни повинні за десять днів подати заявку. Важливим аспектом є захист громадян, які зібралися на мирну акцію протесту. Як на мене, то держава повинна забезпечити право всім українцям вільно збиратися на мітинги, демонстрації, походи і так далі.

Софія ФЕДИНА (30 р.), політолог-міжнародник, голос львівського Євромайдану:

  • Євромайдан – це наш шанс вилізти з того болота, у якому ми опинилися за останні роки. Ми перейшли межу болю. Це вже не зупиняє нас на шляху до того, щоб реалізувати задумане. Але ще є велика проблема в ефективності нашої роботи. Приміром, у Львові досі на своїй посаді чиновник, який боровся з Євромайданом, відкрив проти активістів судову справу. Нині він голосно розповідає про ідеали честі й моралі. А де раніше були його принципи? На жаль, досі не покарані ті особи, які вбивали майданівців, ті, хто віддавав накази. Маємо багато фотодоказів. Ми всі мріємо про справедливу судову систему, коли каратимуть за злочини, нагороджуватимуть за добрі справи. Коли буде рука закону над усіма, без винятку, тоді можна говорити про те, що покращення справді відбулося. Тому я бажаю лише одного: щоб у нас була воля, було бажання, вміння довести ті зміни, що вже почалися, до їх логічного кінця. Зараз ми мусимо вигнати окупантів з нашої землі, забезпечити усім необхідних наших солдатів на Сході і розпочати державотворчі процеси.

 

Євгеній ПОКОПЦЕВ (33 р.), юрист, член громадської організації “Народна самооборона» в Сумах:

- Незважаючи на те, що Суми розташовані на північному сході країни, більша частина населення активно підтримувала революційні події, Євромайдан. Тепер, коли в країні вирує війна, сумчани, взявши в руки зброю, ідуть захищати країну від ворогів. Звичайно, простих людей турбує питання: чому ми стали заручниками такої ситуації? Багато людей постраждали під час Майдану, чимало українських військових загинули на війні. Тому ми не маємо морального права розслаблятися, ми повинні йти далі заради нашого майбутнього.

Активісти нашої громадської організації, ще починаючи з кримських подій, роблять усе, щоб підтримати наших військовослужбовців і допомогти зберегти суверенність нашої держави. Адресну допомогу ми доставляємо просто на передову. Наш сумський артилерійський полк воює з перших днів АТО. Ми не ділимо Україну на Захід і Схід, ми – за єдність.

Коментарі (1)
  • Галушкина Галина

    ...........................опять.......слова.................слова..................
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up