Ландшафтний дизайн можна організувати власноруч

Ландшафтний дизайн можна організувати власноруч
Ландшафтний дизайн чи якісь його елементи на подвір’ї, прибудинковій території - нині це уже звична річ. Облаштувати територію поруч із домом під силу навіть пересічним жителям. Маючи бажання та ідею, цілком можна вкластись всього у кілька тисяч гривень.

Зробити подвір’я чи прибудинкову територію набагато привабливішою можна, облаштувавши невеличкий газон, кілька доріжок та стежок, клумбу чи встановивши невеличкі фонтанчики. Причому для створення цієї навколишньої краси підійдуть будь-які підручні матеріали, кажуть фахівці.

 

Відтак, облаштування території обійдеться не у 30-50 тисяч гривень, а у 5-10. Сума, на яку варто розраховувати, залежить і від площі території, і від якості матеріалів, від кількості об’єктів. І, звісно ж, від того, хто втілюватиме ваш задум: сам господар чи  професіонал.

 

- Якщо людина вирішила для себе, що настав час створити поруч із домом красу, щось приємне для ока, то насамперед їй варто сісти та все добре обдумати, - каже відомий тернопільський ландшафтний дизайнер Руслан Черній. - Бо навіть те приємне, що здається простим по суті, у процесі створення виявиться складнішим. Після чіткого усвідомлення того, чого саме ти хочеш, наступний етап – збір інформації. Якщо йдеться про елементарні речі, то цілком імовірно зробити усе без звернення до фахівця.

Відео дня

Якщо ж ідеться про створення габаритних об’єктів чи облаштування великих територій, тоді уже без допомоги фахівця не обійтись. Оскільки робота вимагатиме знань та навиків із кількох професій.

 

- Приміром, людина виявила бажання закласти  газон, - продовжує пан  Черній.  – Якщо вона має намір облаштувати його на невеличкій території, то, можливо, впорається сама. Для цього варто більше дізнатись про особливості території, характеристики ґрунту. Приміром, нині трав’яну суміш постачають із багатьох країн. Ми, наприклад, не працюємо із тією, яка коштує менше ста гривень за кілограм. Утім, можна знайти і дешевшу.

 

Колір трави – від кількості сонця

Не зайвим буде дізнатись і про термін придатності. Оскільки кожен додатковий рік зменшує схожість трави. А також про те, чи підходить той чи інший вид трав’яної суміші для місцевості. Наприклад, газонна трава має доволі багато відтінків, кольорів зеленого: від темно-зеленого до смарагдового. Траву темних відтінків сіють у тінистій місцевості, а світло-зелених – на відкритій, сонячній території.
 

- Закладати газон найкраще навесні, хоча робити це можна навіть до жовтня, - продовжує пан Черній. – Далі – ще багато роботи. Спершу газон загущують, а потім – зріджують. Загущують його постійним скошуванням.  Приміром, якщо трава виросла на 10-12 сантиметрів,  її уже час скошувати. Якщо пропустити той момент, трава уже викине колоски і якісного газону не буде. А у якісного газону, навіть при розгортанні трави, не повинна проглядатись земля. В іншому випадку отримаєте сінокіс.

 

Скошують газонну траву  за допомогою газонокосарки. Придбати її можна як за 600 гривень – за такою ціною продають інтернет-магазини, так і за 20 тисяч гривень. Вартість залежить від бренду, фірми, типу.
 

- Новинкою цього сезону стала газонокосарка – робот, - додає дизайнер. –  Вона самостійно  скошує, без допомоги господаря, самостійно виїжджає у конкретний час на газон. Коштує така 19 тисяч гривень. Хоча для невеличкої території може підійти і найпростіша газонокосарка. Утім, господарі, які уже певний час мають газон  і дбають про нього, ставляться до нових моделей, як чоловіки до свого авто. Для них має значення тоді усе – і тип коліс, і тип двигуна тощо.
 

Декоративні доріжки – хоч із соломи

Не менше слід зібрати інформації охочому урізноманітнити та прикрасити територію і про облаштування доріжок. Облаштовуючи під будинком доріжки, насамперед слід визначитись із їхніми функціями. І неодмінно зробити розмітку території.

 

- Якщо ви хочете прокласти доріжку від будинку до альтанки чи до бані, то, вочевидь, вона буде постійно під навантаженням, - продовжує Руслан Черній. – Такі доріжки можна викласти плиткою, цеглою, деревиною чи просто  заасфальтувати.   Якщо ж ідеться про декоративну доріжку, то тут можливостей ще більше.
 

Зокрема, можна використати гравій, пісок, черепашки, щебінь, керамзит, кору дерева. Можна взяти стару колоду, порізати на кільця та прокласти їх по маршруту бажаної доріжки. Або ж облаштувати м’які доріжки, жорсткі чи комбіновані. Все залежить від того, до чого саме ви їх прокладаєте.

 

Додають краси освітлення та насадження

Ще одним цікавим елементом на подвір’ї може стати освітлення. Хоча ландшафтне освітлення досить кропітка робота в плані підбору світильників для окремих типів ландшафту. Також вартість освітлення залежатиме від його практичної функції – освітлення доріжок, майданчиків або ж декоративної  - освітлення квітників, садової рослинності.

 

- Для облаштування освітлення з практичною метою доведеться мати справу з дротами, кабелями,  підбором світильників, - додає пан Черній. – Тому вартість буде різною і залежатиме від того, яку систему керування хочете – ручну чи автоматичну.

 

А ось декоративне освітлення обійдеться значно дешевше, оскільки для цього можна використовувати світильники на сонячних батареях. Такі реально придбати по 50-300 грн у середньому за штуку.

 

Ще одним елементом, який стане окрасою території, є зелені огорожі. Для їх створення використовують як хвойні, так і  листяні дерева або чагарники. Що обрати – залежить від мети створення огорожі: має бути вона декоративною чи функціональною. Приміром, тую західну заввишки 0,7 м, на Тернопільщині можна придбати за 48 грн, ялину звичайну висотою 05,-0,7 -  за 55 грн.  А з чагарникових  - форзицію європейську заввишки 0,7 м за 30 грн, самшит вічнозелений заввишки 0,2 можна придбати за 20 грн.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    Не плутати парк із садом.
  • Anonymous

    Еееех, а я все одно надаю перевагу вишневим садкам і квітучим яблуням!...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up