Партнер рубрики Кримінал

«Я чула про це, але навіть подумати не могла, що і сама потраплю»

«Я чула про це, але навіть подумати не могла, що і сама потраплю»

Дурять. Про деякі види шахрайств близько п’яти років «трублять» газети, інтернет-сайти, телебачення. Проводять інформаційну кампанію і правоохоронці. Однак наші співвітчизники і далі втрачають гроші, повівшись на обіцянки шахраїв

 

«Ваш син потрапив у ДТП», «Ви виграли автомобіль», «Над вашою родиною нависла небезпека» – як тільки не розводять спритники жителів Тернопільщини. І хоч правоохоронці чи не кожного тижня застерігають від подібного, у пастку шахраїв потрапляють усе нові і нові «щасливі володарі автомобіля», «батьки винуватця аварії» і т. д.

Скільки загалом випадків шахрайства одного різновиду трапилось за той чи інший період, правоохоронці сказати не можуть, бо спеціального обліку немає. Адже усі кримінальні провадження відкриті за статтею 190 КК «Шахрайство», але дурять людей по-різному. Найчастіше ошукують через покупки-продаж на сайті OLX. Із початку 2016 року таких випадків було близько 80.

– Люди заходять на OLX, бачать товар за нижчою, ніж на базарі, ціною і телефонують продавцеві, – розповідає старший оперуповноважений кримінальної поліції Головного управління Національної поліції в області Руслан Бутковський. – Той каже перерахувати гроші на його рахунок. Покупець перераховує, а продавець зникає, вимкнувши телефон. Коли відкривають кримінальне провадження, то встановлюють номер картки, кому належить і шукають її власника – зазвичай в іншій області.

Інший вид шахрайства, що стосується покупок-продажу через інтернет, – це знаття грошей із рахунку.
– До продавця телефонують, кажуть, що хочуть купити виставлений ним на продаж товар, – додає пан Бутковський. – А потім кажуть, що перерахувати гроші з певних причин не виходить. Іноді телефонують і представляються працівниками банку, кажуть, мовляв, ви мали отримати таку-то суму, але є проблеми, і випитують номер картки та CVV-код – цифри зі зворотного боку. Знаючи його, можна через інтернет перекинути гроші з картки на свій мобільний рахунок, а потім перевести у готівку.

Дзвінків про аварії поменшало 
Порівняно з минулими роками, трохи поменшало випадків іншого шахрайста — нічних дзвінків про нещастя з родичем. Мовляв, син чи онук скоїв аварію, є можливість відкупитись. Треба певну суму перерахувати на рахунок або віддати таксисту. У минулі роки такий обман був чи не найпоширенішим. Часто для передачі грошей залучали таксистів.

– Номери шахраї обирають навмання, – каже пан Бутковський. – І вже у процесі спілкування випитують у людей, переважно пенсіонерів, і назву міста, й ім’я сина чи онука, який нібито скоїв аварію. Телефонують уночі і не дають людині можливості проаналізувати ситуацію. Тому, якщо до вас зателефонували і повідомили про подібне, кладіть слухавку і відразу телефонуйте на 102. Або кажіть, приміром, що треба чайник з плити зняти, а у той час викликаєте правоохоронців.

Зменшення кількості таких випадків правоохоронці пов’язують із проведенням інформаційної кампанії через ЗМІ, розклеюванням оголошень у під’їздах, на зупинках.

– Однак трапляється, що люди, знаючи про шахрайство, таки потрапляють у пастку, – додає він. – Приміром, нещодавно жінці зателефонували і повідомили про аварію за участю онука. Вона перерахувала гроші. І тепер каже: «Я чула про це, бо і сусіда обдурили, і родича. Але я навіть подумати не могла, що і сама у таке потраплю!».
Іноді до організації такого обману залучають цілі групи. Приміром, торік правоохоронці виявили, що жителям Тернопілля телефонували двоє в’язнів із тюрми в Ізяславі, що на Хмельниччині. Гроші забирали посередники – чоловік, раніше суджений, і дівчина одного із фігурантів. Групі вдалось видурити близько 365 тис. грн. Усі отримали реальний строк покарання, лише панянка умовний, бо була вагітною.

Вірять, що таки виграють
Ще одним непереборним способом видурювання грошей є надсилання sms про виграш автомобіля. Чуючи про такий обман по телебаченню, читаючи у газетах, «щасливі власники» і далі перераховують кошти на примарне авто.

– На початку грудня 2015-го звернувся тернополянин, – розповідає керівник сектору комунікацій Головного управління Національної поліції в області Сергій Крета. – Він перерахував «організаторам акції» 200 тисяч гривень! Спершу йому пропонували одне авто, потім інше, відповідно, зростала сума, яку він мав сплатити. Чоловік до кінця не вірив, що потрапив у шахрайську пастку.

Звернутись у поліцію ошуканому порадили друзі. Проте навіть після звернення він ще сподівався отримати виграш і телефонував «організаторам акції». Вимкнули телефон шахраї тільки після дзвінка слідчого.

– Загалом є дуже багато різновидів шахрайств. Це і купівля диво-препарату, який потім виявляється не тим, чим мав би бути, – додає пан Крета. – Це й обіцянка надати послуги, які людина не отримує, але оплачує їх. Ошуканий, розуміючи, що його надурили, пише заяву у поліцію. Але часто це цивільно-правові відносини, бо скаржник добровільно купив те чи інше. Тож йому варто звернутись в Інспекцію захисту прав споживачів і до суду.

Окремо: 
Працівники банку не випитують паролів і кодів
Донедавна єдиним банком, що мав електронний сервіс, був «Приватбанк». Наразі такі послуги надає і «Ощадбанк». Відтак шахраї полюють переважно на клієнтів цих банків, оскільки ті можуть керувати своїми рахунками на відстані, кажуть правоохоронці.

– Найбільш поширений спосіб шахрайства, коли клієнт банку сам повідомляє зловмисникам необхідну інформацію – PIN-код, CVV-код, динамічний пароль з sms та іншу особисту інформацію у ході телефонної розмови, – каже керівник регіонального прес-офісу «ПриватБанку» Олександр Жильцов. – Зазвичай шахраї представляються працівниками банку або зацікавленими у купівлі певного товару через мережу інтернет. Тому задля безпеки радимо пам’ятати, що банк ніколи не телефонує клієнту для уточнення будь-яких даних. Якщо до вас таки зателефонували та пропонують у телефонному режимі надати якісь дані, негайно покладіть слухавку та зверніться у найближче відділення банку або самі зателефонуйте у банк за номером 3700. Усі дзвінки, які надходять із «ПриватБанку», фіксують та записують.

Також у фінустанові нагадують, що для зарахування коштів на картку клієнта іншій стороні потрібно знати тільки номер картки. Категорично заборонено надавати дані про термін дії карти, ПІБ матері, CVV-код, код з sms, щойно отриманої з банку, комбінації цифр, пароль у „Приват24”.

– А ще раджу користуватися інтернет-банком тільки на офіційних сайтах, – додає він. – Не переходьте на сайт із повідомлень в електронній пошті, а особливо якщо вас просять змінити пароль входу. У жодному разі нікому не повідомляйте його.

читайте також: Полюють на молодь і пенсіонерів

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    правоохоронці зверніть увагу -біля "плазми",навпроти автовокзалу щодня курсують туди-сюди дві молоді дівчини, зупиняють перехожих( а їх там тисячі) і питають чи ви місцева(місцевий) починаючи так розмову , і просять провести до ... я далі не слухала, бачу їх щодня бо поруч працюю. це ще один розвод, до речі панянки не циганки, одна низенька з темним волоссям, інша висока русява.ті що роздають флеєра і рекламу їх теж бачать там постійно.
  • Анонім

    бідні тернополяни,  най*бують на кожному кроці їх))))

    Анонім reply Анонім

    мені теж приходило смс про виграш. Але як можна вірити у будь-який виграш, якшо участі ні в чому не береш?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:01 Тимчасове відключать газ в центральній частині Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up