Партнер рубрики Події

Навіть фахівці не можуть зрозуміти, які зміни хоче внести у Генплан міськрада

Навіть фахівці не можуть зрозуміти, які зміни хоче внести у Генплан міськрада
Міськрада 14 вересня на своєму сайті повідомила про проведення громадських слухань з приводу внесення змін у Генплан у 2015 році. Однак зрозуміти із оприлюдненого проекту, що ж саме хоче змінити міськрада, не можуть не тільки прості пересічні тернополяни, але й фахівці-архітектори.

Також на сайті міськради нема повної та коректної пояснювальної записки щодо пропонованих змін, кажуть фахівці. Натомість в управлінні архітектури, містобудування та кадастру міськради переконують, що вся вищезгадувана інформація є на сайті міськради і доступна для тернополян. А для детального ознайомлення із проектом містобудівної документації вони також запрошують всіх охочих  в управління архітектури. 

- Що розуміти під словами «доступний тернополянам»? - каже голова правління Тернопільської обласної  організації Національної спілки  архітекторів України Олег Головчак. – Виходить,  треба пересічним тернополянам зібратись, піти в управління архітектури і попросити, щоби їм показали Генплан. Але так не може бути – уявіть собі: зібралось все місто, йде в управління і просить «Дайте нам Генплан». Твердження про те, що він розташований на сайті – фікція!  Спробуйте його збільшити, щоби  розібратись, що конкретно буде на цій чи іншій ділянці збудовано. Там нема пояснювальної записки, текстової частини, роз’яснення – ну є зелена пляма, ну є червона пляма. Тож вважаю, що за таких умов не проводяться громадські слухання. А якщо проводяться, то відповідно – замовні. 

Відтак 5 жовтня журналісти із архітекторами з обласної спілки та спільно з нардепом від Тернополя Тарасом Пастухом відвідали  управління містобудування та попросили показати «паперовий» варіант Генплану, затвердженого у 2010 році.  Завдяки зіставленню старого Генплану та проекту фахівці могли б сказати, що хоче саме змінити міська влада. Але у такому проханні тут відмовили.  Мовляв він – засекречений. А все, що можна показати з цієї документації, розміщене на сайті. 

- Паперовий варіант – тільки для службового користування, - каже начальник управління архітектури, містобудування та кадастру Василь Бесага. -  Він перебуває у секретному відділі. Треба писати звернення на міського голову. Якщо він дає резолюцію, тоді ми можемо викликати «секретчика», який в принципі надасть Генплан.

Тож усім, хто цікавиться потенційними змінами, доступні тільки варіанти, що розміщені на сайті міськради. Наразі, щоби дізнатись про суть змін, в управлінні архітектури пропонують  просто власноруч порівняти старий і новий плани.  Мовляв, усі зацікавлені  у затвердженні своїх пропозицій зможуть так проаналізувати ситуацію та  подати заявки.  Однак сказати точну кількість таких-от заявок та час їх отримання конкретну  тут так і не змогли вказати. 

- Ми подали в «Діпромісто» внесення змін до Генплану Тернополя, - продовжує пан Бесага. -  Подали ті заявки,  звернення від юридичних осіб, фізичних осіб та різних структур, що буди надіслані на міського голову. На даний час вони («Діпромісто» - прим. ред.) розглянули питання щодо внесення змін, подали нам в електронному варіанті графічну частину.  На цьому тижні «Діпромісто» представить офіційно містобудівну документацію із запропонованими змінами. Там буде чітко зазначено вже самими розробниками, хто звертався, кому позитивно вирішили питання, кому відмовили, бо десь є суперечності щодо закону, і буде визначена таблиця всіх цих змін. 

Відтак пан Бесага запевнив архітекторів, що невдовзі усі бажаючі дізнатись більше про зміни, зможуть це зробити.  А у разі необхідності – у міськраді навіть можуть продовжити термін громадського обговорення.

- Паперовий варіант, який перебуває у «секретному» відділі і той, який розміщений на сайті – ідентичні, - запевнив журналістів пан Бесага. 

 На розміщеному ж на сайті, за словами пана Бесаги, нема тільки тієї, що призначена для службового користування. Йдеться про координати і висоти, за словами пана Бесаги, «так би сказати оборонного характеру».
 
Також пан Бесага  запевнив журналістів, що пояснююча записка до пропонованих змін, розміщена на сайті міськради, є повною. 

Як підсумок - такі пояснення посадовця, як і позицію міськради щодо оприлюднення Генплану, архітектори назвали знущанням над тернополянами та містом загалом. 

- Записка пояснююча до цього коригованого Генплану – відсутня, - каже член обласної спілки, колишній головний архітектор області Олег Заліщук. -  В цій записці мали б бути показані необхідність та потреба змін, і в якій частині міста, обґрунтування кожної зміни. Бо Генплан – це такий стратегічний документ, який би мав  захищати інтереси державні, громадські і приватних осіб. Тому, якщо змінами захищаються лише інтереси міськради, цього, мабуть, недостатньо. Поданої інформації недостатньо для того, щоби тернополяни зрозуміли, чого у місті бракує.

 

 

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Микола Унгурян

    а як може бути Генплан "засекречений" якщо згідно закону вся містобудівна документація вповинна бути доступна?

    і звісно що "порилюднять" проект змін, одразу після їх затвердження - потрібно ж узаконити "художества" поцреотів
  • Анонім

    Я в принципі не розумію,в чому полягає секретність Генплану Тернополя.Тернопіль - це що,якийсь режимний об'єкт?А заяви про те,що генплан засекречений,але його копія на сайті відповідає оригіналу, то взагалі вершина логіки.
  • Олена Степанова

    По перше, п.Бесага лукавить. Після оскарження в суді розпорядження міського голови про віднесення Генерального плану до службової інформації Сергій Віталійович своє розпорядження скасував. На даний момент нормативно-правовий документ ТМР, який би відносив Генеральний план до службової інформації відсутній. По друге гріх Бесазі не знати про вимоги ст. 17 ЗУ "Про регулювання містобудівної діяльності" якою чітко передбачено, що матеріали генерального плану населеного пункту не можуть містити  інформацію  з  обмеженим  доступом  та  бути обмеженими в доступі. Крім того, я неодноразово заявляла про те, що генеральний план розміщений на сайті і те подобіє генерального плану, яке є в управлінні архітектури і кадастру не відповідають генеральному плану який був представлений на громадських слуханнях перед затвердженням у 2010 році. Власне, через те ТМР і приховує справжній ген план, а тепер ще й намагається узаконити всі ті фальсифікації які ними були зроблені.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up