"20 хвилин" розповідає про новинки меню та приготування фірмових страв у кафе, барах і ресторанах Тернополя
Італійська кухня — дуже популярна в Україні і Тернополі зокрема. Тож для гурманів і знавців цієї кухні є чудова нагода посмакувати однією із найпопулярніших страв — різото з чорнилом каракатиці. Її майстерно готує шеф-кухар ресторану «Бункермуз», що на бульв. ім. Т. Шевченка, Сергій Головайчук.
— Для приготування різото ми використвуємо рис арборіо, — розповідає шеф-кухар Сергій Головайчук. — Це один із найпопулярніших сортів рису в Італії. Арборіо — круглий сорт, який у процесі приготування набирає кремового кольору і виділяє велику кількість крохмалю. Страви, приготовлені з нього, мають витончений смак.
Насамперед Сергій готує всі необхідні продукти: тре сир, чистить і подрібнює цибулю, відливає потрібну кількість вина, нарізає м’ясо кальмарів тощо. На нагріту сковороду шеф-кухар викладає кубики цибульки і гілочку розмарину. Обсмаживши цибульку до прозорого кольору, чоловік висипає у сковороду рис. Готує його на слабкому вогні, весь час помішуючи.
За кілька хвилин Сергій вливає до рису біле вино. Неймовірно приємний і п’янкий аромат наповнює кухню.
— Коли вино випарується, додамо чорнило каракатиці, — коментує свої дії співрозмовник.
І справді, як тільки продукт трохи втратив рідину, шеф-кухар витискає з невеликого пакетика чорнило. І рис миттєво стає чорно-фіолетовим. Поклавши до нього шматочки кальмарів, нарізані спеціальним японським стилем, чоловік ретельно перемішує вміст сковороди. Згодом куштує страву, вочевидь, для того, щоб знати, коли додавати решту складників. Задоволено посміхаючись, Сергій притрушує різото тертим сиром, трішки солить і відразу знімає з вогню. Загалом приготування різото тривало 20 хвилин.
— Ми пропонуємо ще кілька страв італійської кухні, — декоруючи різото, каже шеф-кухар. — Це пенне (макаронні вироби-трубочки) зі шпинатом і сиром горгондзола, паста болоньєзе на основі спагеті з овочами та сиром Grana Padano.
За словами Сергія Головайчука, у меню закладу з’явилося ще кілька новинок.
— Наприклад, овочі по-східному з пікантним соусом, — розповідає він. — Це страва у китайському стилі. Ми використовуємо для неї сезонні овочі: баклажан, спаржу, моркву, цибулю,болгарський перець. Маємо ще одну новинку — хек, запечений з овочами у кораблику з фольги. Він не лише смачний, а й виглядає дуже ефектно. Поки розмовляємо, куштую різото. Воно просто тане у роті і має незвичний смак. А італійський сир надає смаколику непевершеного присмаку.
До речі, вартість страви — 39 грн, вага — 280 г.
Скільки чого треба:
100 г рису арборіо, 5 г чорнила каракатиці, 30 г сиру Grana Padano, 100 мл білого вина, гілочка розмарину, 50 г ріпчастої цибулі, оливкова олія.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
Natasha Boretska