Готуємо різото з чорнилом каракатиці

Готуємо різото з чорнилом каракатиці
"20 хвилин" розповідає про новинки меню та приготування фірмових страв у кафе, барах і ресторанах Тернополя

Італійська кухня — дуже популярна в Україні і Тернополі зокрема. Тож для гурманів і знавців цієї кухні є чудова нагода посмакувати однією із найпопулярніших страв — різото з чорнилом каракатиці. Її майстерно готує шеф-кухар ресторану «Бункермуз», що на бульв. ім. Т. Шевченка, Сергій Головайчук.

Previous Next

— Для приготування різото ми використвуємо рис арборіо, — розповідає шеф-кухар Сергій Головайчук. — Це один із найпопулярніших сортів рису в Італії. Арборіо — круглий сорт, який у процесі приготування набирає кремового кольору і виділяє велику кількість крохмалю. Страви, приготовлені з нього, мають витончений смак.  
Насамперед Сергій готує всі необхідні продукти: тре сир, чистить і подрібнює цибулю, відливає потрібну кількість вина, нарізає м’ясо кальмарів тощо. На нагріту сковороду шеф-кухар викладає кубики цибульки і гілочку розмарину. Обсмаживши цибульку до прозорого кольору, чоловік висипає у сковороду рис. Готує його на слабкому вогні, весь час помішуючи. 
За кілька хвилин Сергій вливає до рису біле вино. Неймовірно приємний і п’янкий аромат наповнює кухню. 
— Коли вино випарується, додамо чорнило каракатиці, — коментує свої дії співрозмовник. 
І справді, як тільки продукт трохи втратив рідину, шеф-кухар витискає з невеликого пакетика чорнило. І рис миттєво стає чорно-фіолетовим. Поклавши до нього шматочки кальмарів, нарізані спеціальним японським стилем, чоловік ретельно перемішує вміст сковороди. Згодом куштує страву, вочевидь, для того, щоб знати, коли додавати решту складників. Задоволено посміхаючись, Сергій притрушує різото тертим сиром, трішки солить і відразу знімає з вогню. Загалом приготування різото тривало 20 хвилин. 
— Ми пропонуємо ще кілька страв італійської кухні, — декоруючи різото, каже шеф-кухар. — Це пенне (макаронні вироби-трубочки) зі шпинатом і сиром горгондзола,  паста болоньєзе на основі спагеті з овочами та сиром Grana Padano. 
За словами Сергія Головайчука, у меню закладу з’явилося ще кілька новинок. 
— Наприклад, овочі по-східному з пікантним соусом, — розповідає він. — Це страва у китайському стилі. Ми використовуємо для неї сезонні овочі: баклажан, спаржу, моркву, цибулю,болгарський перець. Маємо ще одну новинку — хек, запечений з овочами у кораблику з фольги. Він не лише смачний, а й виглядає дуже ефектно.     Поки розмовляємо, куштую різото. Воно просто тане у роті і має незвичний смак. А італійський сир надає смаколику непевершеного присмаку.
До речі, вартість страви — 39 грн, вага — 280 г.

Скільки чого треба:
100 г рису арборіо, 5 г чорнила каракатиці, 30 г сиру Grana Padano, 100 мл білого вина, гілочка розмарину, 50 г ріпчастої цибулі, оливкова олія.

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Natasha Boretska

    СПРАВНЄ ІТАЛІЙСЬКЕ РІЗОТТО З СПРАВНІМ ЧОРНИЛОМ ВІД ПЕРСПЕКТИВНОГО ШЕФ-КУХАРЯ ЯКИЙ В ТОМУ  БУНКЕРІ ПРОВОДИТЬ МАЙСТЕР-КЛАСИ І ВЧИТЬ ЛЮДЕЙ КУЛЬТУРИ КУХНІ
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up