Від лікарні «відщипнули» 150 квадратів

Реконструкція. Так охрестили схему забудови зупинок громадського транспорту Тернополя. Там, де раніше були павільйони для пасажирів, з'являться торгові об'єкти з накриттями для людей

Магазин на території лікарні швидкої допомоги, схоже, таки збудують. І байдуже, що територія — лікарняна, громада — шокована, а вигода для міста — сумнівна.

Влада захотіла, влада зробила. Такі по-містечковому тоталітарні рішення — у стилі сьогоднішньої мерії.

Земля - за зупинкою

Відео дня

Демонтували лікарняний паркан, зрізали дерева, вирили траншеї під фундамент — так розпочались роботи з реконструкції зупинки громадського транспорту «Перша міська лікарня». Згодом вивезли павільйон зупинки, який встановили у 2012 році, заклали фундамент. Роботи тривають.

- Це вже всі межі переходить, - обурено сказав телефоном читач, який звернувся до редакції. - Є ж якісь закони, людські норми. Подивіться на Пирогова: магазин будують на території лікарні, за парканом. Але вже його нема - демонтували. То, може, ще почнемо будувати на території шкіл, садочків, інших лікарень?

Схожих дзвінків ми отримали більше десятка, а ще - дописи читачів на сайт та листи на редакційні електронки. Але все "законно", наполягають у міській раді і пояснюють, що на зупинці на вулиці Пирогова відбувається реконструкція зупинки громадського транспорту зі спорудженням об'єкта побутово-торгового призначення.

"Згідно з рішенням сорок четвертої сесії Тернопільської міської ради від 31 січня 2014 року №6/44/118 затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та реконструкції існуючої зупинки громадського транспорту "Перша міська лікарня" з об'єктом торгово-побутового призначення за адресою вул. Пирогова відділу технічного нагляду Тернопільської міської ради. У відповідності до умов використання земельної ділянки відповідно до договору суборенди №5186 від 23.06.2014 р. та паспорту прив'язки групи тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності з навісом для пасажирів на зупинці... відповідні роботи проводить гр. Павлик В. І.".

І все б нічого, якби та ділянка, на якій проводять роботи, була зупинкою. Але ж такою вона ніколи не була – це територія лікарні за зупинкою. Її просто "охрестили" зупинкою і віддали під об'єкт. Зупинок, які хочуть таким чи подібним чином реконструювати, у місті понад 60. Їх недарма віддають відділу технагляду міської ради, адже ця комунальна установа має право отримувати землю безоплатно. Вже згодом відділ віддає землю в безоплатну суборенду (умови суборенди не можуть перевищувати умов оренди – прим. авт.) підприємцям. В одному з наших попередніх матеріалів у міській раді пояснювали, чому так роблять. Основний аргумент – економія коштів міським бюджетом. Тобто підприємець отримує змогу спорудити магазин, натомість облаштовує новий павільйон для пасажирів і викладає територію бруківкою, доглядає за нею. Якби такі облаштування відбувались за кошт міськради, наполягали там, то на одну зупинку витрачали б майже 50 тисяч гривень.

Вигода сумнівна

Можливо, десь такі реконструкції і виправдані, але навряд чи на вказаній зупинці. По-перше, як ми вже писали, павільйон для пасажирів, який там був, майже новий – його встановили кілька років тому. Крім того, пішохідна частина вулиці Пирогова - у списку тих, які ремонтуватимуть. Тобто територію перед майбутнім магазином поремонтують коштом міста. Про ситуацію хотіли розпитати в начальника відділу технагляду Олега Вітика. Проте чоловік пояснив, що давав коментарі на цю тему "разів з двадцять" і розповідати ще раз не має часу. Тож коментар посадовця "позичили" з сайту міської ради.

"Відповідно до інвестиційної угоди, на цій зупинці за кошти інвестора буде облаштована пішохідна доріжка, капітально відремонтовано майже 40 метрів огорожі лікарні, опорних стовпців та проведено благоустрій території, а нова зупинка буде обладнана лавочками, сміттєвими баками, освітленням та камерами відеоспостереження», - зазначив начальник відділу технічного нагляду Олег Вітик.

Чи доцільна така будова на території лікарні і чому лікарняна адміністрація дала "добро" на вилучення 1,5 сотих, ми запитали у головного лікаря лікарні швидкої допомоги Ярослава Чайківського.

- Приміщення лікарні, як і земля, - у комунальній власності, - каже пан Чайківський. - У міській раді прийняли рішення про виділення незначної частини землі під реконструкцію зупинки. Якщо говорити щиро, це не завдало шкоди лікарні, а навпаки. Нам оновлять частину паркану, облагородять територію довкола об'єкта. Зупинка, якщо пригадаєте, не була зручною. Два метри тротуару і невеличкий павільйон. У години-пік там було неможливо пройти, бо скрізь стояли десятки пасажирів. Тепер таких незручностей, думаю, не буде. Та й магазин неподалік від лікарні, вважаю, добре. Пацієнти ж теж щось купують, і це зручність для них.

Після завершення робіт ми обов'язково поцікавимось, що було зроблено за кошти інвестора, а що - за гроші з міського бюджету.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Анонім

    Біля лікарні є два магазини і купа аптек нащо там ще магазин на зупинці виб ліпше там позаду зупинки облагородили той кусочок землі зробилиб ландшафтний дизайн маленький фонтанчик щоб хворі літом мали де погуляти або матусі з дітками які прийшли на прийом дитячу поліклініку подивіться як в європі ...варвари ви звашими коробочками шеб ті гроші за оренду пішлиб на лікарню чи потреби міста
  • Анонім

    Така сама ситуація була по вул Шептицького біля бібліотеки. Ніби зупинка а з тої зупинки зробили купу магазинів а зупинки метер на метер. Таке саме  мабуть і там магазини з двох боків а посередині де стовб то зупинка буцім вона ще менша за ту що там була під накриттям. 99 процентів замішаний надал зі своею бандою він там не раз появляеться у тій лікарні і тільки думае щоб то ще вкрасти ( доречі там працюе його мама) так шо все там схвачено і заплачено. Коли він вже буде тікати як янукович?
  • Анонім

    нюанс тільки один - цю зупинку-магазин облаштовує - головний лікар лікарні.

    Roma Swetrov reply Анонім

    Кримінал дуже просто довести. Перш за все слід порахувати скільки земельної ділянки потрібно на лікарню потужністю (стільки ліжок), Доводжу до відому, що колись при проектуванні не дозволялось набрати більшу за розрахункову площу земельної ділянки. Тобто якщо потужність лікарні стала менша за проектну то землі є надлишок. У нашому новому генплані написано що не вистачає лікарняних ліжок у місті. Тобто зараз слід подати матеріали в прокуратуру на порушення Законів України. Підключайтесь громадські організації.

    Анонім reply Анонім

    Кроме этого главврач получил откат с мером.это одна банда под названием "свобода". прокуратуре надо взять и одного и второго.это два крахобора.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up