Військова і волонтер в АТО: "Змінюємося ми – ті, хто на фронті”

Військова і волонтер в АТО: "Змінюємося ми – ті, хто на фронті”
Своїх підопічних тернополянка старається відвідати раз на тиждень або й частіше. Привозить усе, що необхідно, – від шкарпеток, трусів, продуктів і аж до тепловізорів.
Філолог і психолог із Тернополя, яка є військовослужбовцем за контрактом і волонтером за покликанням, не збирається залишати службу і планує професійно повертати бійців до мирного життя

Її звати Катерина, але і в Тернополі, і в зоні АТО більшість знає її за позивним Мельника Дочка. 29-річна офіцер з Тернополя з освітою філолога і психолога вже декілька років служить за контрактом. Уже рік вона допомагає бійцям АТО як волонтер.

- Через службу мені це робити заборонено, дозволу командир не дає, тож я їжджу в зону АТО у свої вихідні, - зазначає співрозмовниця.

Все починалося з того, що жінка почала підтримувати своїх друзів з батальйону «Азов», які були поблизу Маріуполя. Потім додалися хлопці з інших підрозділів. Своїх підопічних тернополянка старається відвідати раз на тиждень або й частіше. Привозить усе, що необхідно, – від шкарпеток, трусів, продуктів і аж до тепловізорів.

Відео дня

Знає, хто піариться, а хто - щирий

Вона співпрацює з багатьма волонтерами в Україні, в тому числі й з тернопільськими.

- Ми познайомилися, коли прийшла подякувати від своїх бійців, які на той час уже були в секторі, за допомогу, - каже волонтерка. - Самооборонівці нас часто виручають, і це дуже багато для нас означає.

Якщо порівнювати з іншими містами, то Тернопіль, за словами Катерини, у числі найбільш передових у справі волонтерства. Наше місто працює для бійців АТО нарівні з Києвом, Дніпропетровськом, Запоріжжям і Львовом.

- Так, як працює Тернопіль, робить мало яке місто, хоч і має набагато більші можливості. І це притому, що тут немає заводів, немає роботи. Тут більша частина допомоги надходить від заробітчан, - каже співрозмовниця. - Тернопіль робить непосильну справу. Тил у нас надзвичайно надійний. Приємно, що тут є багато бізнесменів, які допомагають і ніде себе не піарять.

Вона розповідає, що з грошима старається справи не мати, адже зараз важко піднімати людей на якісь ініціативи.

- Простіше працювати з волонтерами, - продовжує Катерина. - Я прошу допомогу у конкретних людей, яких знаю, яким довіряю. У мене є друзі, які раніше займалися пейнтболом чи мисливством або іншою справою, дотичною до військової. Звертаюся до них. І мені допомагають. Або мені телефонують волонтери і запитують, що потрібно з їхнього списку моїм бійцям. Наприклад, у Запоріжжі волонтери поділені за напрямками. Ти знаєш, до кого телефонуєш і за чим. У Тернополі є центри, де є все. Багато допомагає Інтернет. Зазвичай нам не радять мати сторінки у соцмережах, але без цього зараз ніяк. Адже на сторінці є номер картки, список потреб, який постійно оновлюється, також можна подякувати тим, хто допоміг.

Мріяла бути вчителем

Катерина закінчила Тернопільський педуніверситет, за фахом - українсько-англійський філолог. Завжди мріяла бути вчителем, а потім усе змінилося - вона прийшла служити в армію за контрактом, працювала діловодом. Далі - післядипломна освіта психолога.

-  Тепер я лейтенант, - каже співрозмовниця. - Третій рік пішов, як офіцер, тобто назад уже дороги немає. З іншого боку, я не уявляю іншої професії для себе. Вважаю, що я на своєму місці. Я військова – ще під час окупації Криму мала можливість звільнитися з армії. Але я для себе твердо вирішила, що виховання доньки не заважає військовій службі. Тому й залишилася.

Вже дев'ять років Катерина - військовослужбовець за контрактом, офіцер відділення для роботи з особовим складом. Спочатку служила в 11-й окремій бригаді в Тернополі. Після її розформування - у Криму. Після виходу наших військових з анексованої автономії жінка потрапила у Запоріжжя. Тепер її частина передислокована у Миколаїв.

- Дякувати Богу, не встигла забрати з собою доньку до Криму, і дитина не була зі мною ні на окупованому півострові, ні у Запоріжжі, - каже Катерина. - Вона з моїми батьками в Тернополі. Тому мені було трохи легше. Але хвилює, що за рік держава так нічого і не зробила для військових – житлом не забезпечила, кабінетів нормальних для роботи немає.

Молодь у барах, дискотеки працюють

У Тернопіль жінка приїжджає нечасто – лише заради дитини, рідних і у волонтерських справах.

- Удома весь час віддаю дитині, - каже волонтерка. - Ще можу поспілкуватися з тими, хто на ротації в цей момент. Знаєте, люди дуже змінюються. Навіть не ті, хто залишається у Тернополі, а змінюємося ми - ті, хто на фронті. Ми вже не сприймаємо людей тут. От приїжджаємо і бачимо, як молодь сидить по барах, як продовжують працювати дискотеки, як повно грошей витрачають в нікуди, а хлопці не мають у що одягнутися, взутися, поїсти. Цей момент дуже важкий для мене. Тому, коли приїжджаю додому, мене вистачає максимум на три дні. І то завдяки дитині. Вона ще не розуміє, чому мама там, хоче, щоб я була поруч. 

Каже, що там не може бути не страшно.

- Людини без страху не буває, - зазначає Катерина. - Ті, хто каже, що вони не бояться, - або брешуть, або несповна розуму. Бо страх допомагає відповідно реагувати на ситуації, приймати правильні рішення. Мені було страшно, коли я їхала у Маріуполь, який обстрілювали „Гради”. Були й інші моменти, коли реально страшно, але їхати в зону АТО – для мене свято. Я буду знесилена, бо майже не спатиму, але морально буду задоволена. Кожна поїздка особлива по-своєму. Це завжди нові знайомства, щира допомога.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up