У Тернополі демонтували капличку в парку (ОНОВЛЕНЕ, ще фото)

У Тернополі демонтували капличку в парку (ОНОВЛЕНЕ, ще фото)
Рішення про демонтаж незаконно зведеної каплички в парку Національного відродження прийняли на сесії міської ради у п'ятницю, 30 вересня.

 

Роботи зі знесення доручили провести працівникам Тернопільської шляхово-експлуатаційної дільниці, за сприяння комунальників. Щоправда, дати самого демонтажу у рішенні не вказали.
“За” таке рішення проголосував 41 депутат. Із них - “свободівці” - у повному складі, представники Партії регіонів утрималися, однак двоє із них таки проголосували “за”. Підтримали рішення й представники “Нашої України”, УНП та четверо позафракційних депутатів. “Фронт змін” не голосував.
Тим часом надійшло повідомлення про замінування згаданої каплички.
- Надійшло повідомлення про "замінування" цієї споруди, - підтвердив кореспондентові "20 хвилин" начальник міськвідділу міліції Андрій Матрифайло. - Її шукають, але поки не знайшли.
На місце вже виїхали бригади “швидкої”, рятувальників та міліції. Поруч - два бульдозери.
Станом на 12.20 капличку оточили працівники міліції. Працівники МНС, попри протести вірян, розрізали браму і пройшли всередину території. Віряни стоять довкола споруди, співаючи своїх пісень.
Близько 13.30 працівники комунальних служб уже виносили із каплички ікони та інші культові речі.
  О 13.40 віряни спробували прорватися до своєї споруди. На допомогу правоохоронцям задіяли спецпідрозділ "Беркут" - його працівники знову оточили капличку. 


О 14.30 з'ясувалося, що обох водіїв бульдозерів, котрі й мали зносити споруду під тиском прихожан відмовилися керувати машинами.
  Близько 15.30 одного з водіїв знайшли. Один бульдозер завели. Однак віряни вкотре кинулися до каплички. Бійцям "Беркута" вдалося їх зупинити. Проте люди лягли на землю перед машиною, а один із чоловіків забрався у машинне відділення бульдозера. Тож машину довелося заглушити, аби витягти чоловіка. Утім, зробити це виявилося не так легко. Коли чоловіка врешті витягли, йому знадобилася допомога медиків - він отруївся випарами двигуна та постраждав від газових балончиків міліції.. 

Відео дня
bject width="480" height="360">


Тим часом близько половини тих, хто виступав проти знесення каплички, бійці "беркута" вже посадили у свої автобуси.
Як повідомив наш кореспондент о 17.15, бульдозер таки рушив на капличку. Чоловікові, котрого витягли з цієї машини, медики надали першу допомогу. Однак віряни, котрі ще на той момент залишалися на місці, не дали забрати його "швидкій". Лише відвели убік, поклали на лавку та відливали водою.
О 17.30 передня стіна каплички впала. Віряни плакали. Люди ж з натовпу сміялися, свистіли, аплодували та знімали на мобілки.

О 18.00, через кількадесят хвилин роботи у бульдозері закінчилося пальне. Однак споруда уже була майже зруйнована. О 19. 20 машина все ще нерухомо стояла у середині каплички. Демонтаж триватиме і у темряві.

О 12.40 на місці руїн каплички граються діти. Бульдозери стоять. Предаставники релігійної громади моляться серед руїн на колінах. Дехто з них трохи збоку снідає канапками. Люди були тут цілу ніч. Комунальники повалили майже усі споруди та мур. Залишилася лише висока мурована вежа та дерев'яний хрест, біля якого й моляться люди.
Члени релігійної громади кажуть, що спротиву більше не чинитимуть, однак після завершення демонтажу планують відновити культову споруду. 

О 18.00 на на місці колишньої каплички працюють екскаватори. Вантажать залишки огорожі у самоскиди. Тимчасом не сидять без роботи і члени релігійної громади - вони забирають вцілілі рештки каплиці і відносять їх убік. Кажуть - відбудовуватимуть споруду знову. Вцілілими все ще залишаються лише вежа та хрест. На руїнах також постійно точаться дискусії між місцевими жителями та членами релігійної общини.

Неділя, 18.00. Члени релігійної общини залишаються на руїнах капличики. Хтось молитьься, хтось дискутує з перехожими. тернополяни, які приходять на місце де була споруда самі радо сперечаються із прихожанами, щодо доцільності спорудження каплиці у парку.

Усі подробиці цих подій читайте у "20 хвилин" № 118, що вийде у понеділок, 3 жовтня. 

Нагадаємо, 21 вересня редакція проводила громадську раду, де священики і представники громади висловили свою точку зору на те, чи готовий Тернопіль до знесення каплички в парку (повний відеозапис)

Ознайомитися з коротким змістом дискусії можна тут і тут

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (433)
  • Anonymous

    Сектантів потрібно заарештувати, бо вони володіють гіпнозом і переманюють на свій бік все більше людей.
  • Anonymous

    Що ж ви тут пишете "християни---секта,зомбування і.т.д. Якщо люди моляться,вірують у Пресвяту Тройцю,Матір Божу і прагнут наслідувати Христа--то це вже тепер називається секта.Ви хоч знаєте що те слово означає,відкрийте Біблію і прочитайте,та не засуджуйте того про що навіть не розумієте.На відео зрозуміло хто знаходиться під впливом диявола,а ви тут такі правильні "попожбні люди".Хіба ви так живете з Богом у серці як ці люди,хіба маєте таку віру як вони???? !!! Будьте розумні у своїх ділах і словах !!!

    Anonymous reply Anonymous

    Нехай люди моляться, вірують, будуються, у себе вдома, на приватній землі. А є ще купа людей, які не вірять і трійцю, матір божу, Ісуса Хреста, і сектанти в парку погано діють на нерви, створюють понуру атмосферу, як на кладовищі, зі своїми хрестами і культом смерті. Не за цим я в парк ходжу.
  • Anonymous

    Таке враження, що в тій владі все роблять через попу.. Спочатку будується, крадеться у всіх на очах, ошукується і даються взятки. А потім, так зовсім "внєзапна", владні органи починають шукати винних, руйнувати те,що ще сто років назад побудоване і винюхувати сліди за тим, що вже порохом припало... Чого було не зробити все одразу? Так, ніби всім очі скотчем позаклеювали, ніхто не приходив у парк і не бачив, що коїться збоку, біля сцени. Ніби ті ж верховні чини не влаштовували жодних концертів під боком... Таке враження, що всьо як для експеременту, дружньо кивнули: "най бде") А тут, через стільки часу, виявляється, що все незаконно (або законно) починає заважати, муляти, натирати всім попу..
  • Anonymous

    У сектанському збіговиську відуілася таємна окультна месса, під час якої було накладено прокляття - анатема на тернопільських священників, причасних до ліквідації "духовного поломницького центру матері божої Марії" . Прокляття не минув й Папа Римський, якого вони охрестили Іудою, що предав їхню "божу справу": "...Іуда повинен бути покараний небесами, як був покараний язичник мольфар Нечай.. В колі активістів, не дивлячись на карне слідство працівників ВС, їде процес обговорення нової стратегії розбудови "всесвітнього поломніцького центру на руїнах, створенних "сатаністами-вандалами." Крім цього, відбулось обговорення засобів безпеки від можливої загрози з боку местників гуцулів, що стверджують про причасність секти до недавнього вбивства мольфара М. Нечая. Один з них був присутній під час ліквідації будівлі. Він промовив :"... що це лише початок... всі винні у злочині вбивства бога на землі ( мольфара) будуть справедливо покарани...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up