Незаконна капличка, що у парку, розділила тернополян

Незаконна капличка, що у парку, розділила тернополян
Проблема, що виникла у Тернополі через самозахоплення землі незареєстрованою спільнотою, - вийшла за рамки міської, причому вимагає негайного розв'язання.

До такого висновку дійшли тернополяни, які брали участь у засіданні Громадської ради, що відбулося 21 вересня у редакції газет "RIA плюс" і "20 хвилин". Однак наші експерти наполягали, що всі дії, пов'язані із демонтажем незаконно зведеного комплексу споруд, мають бути законними та цивілізованими. Мовляв, ця подія має сприяти створенню позитивного іміджу нашого міста на теренах України, а не зіпсувати його.
Утім, мусимо визнати, що не всі городяни 100%-во підтримують процедуру демонтажу каплички незареєстрованої громади (див. малюнок угорі – прим. ред.). Про те саме свідчать коментарі наших експертів.

"Кожен має право на свободу..."
Леся КОПАЧ (66 р.), лікар-кардіолог, голова місцевого осередку Асоціації лікарів-католиків:
- Україна – демократична держава, а тому кожен має право на свободу віросповідання. І переслідувати його за це не можна. Так, погоджуюся, ту будову у парку слід було вчасно припинити. Але вона вже є. Там моляться. Хто візьме гріх на душу і пошле туди людей, аби вони все зруйнували? Як на мене, вони і не надто заважають. Там усе гарно, акуратно. Ті жінки стежать за порядком.
Я сама ходжу до Катедри, але якось зайшла у їхню капличку. Там образів нема, але є багато фігур Матері Божої. Мене ніхто не спиняв. Я навіть присіла, помолилася... Яке ми маємо право не вірити, що там комусь явилася Богородиця? Такі речі церква довго перевіряє. Навіть появу у Фатімі не відразу визнали. Тож, як на мене, чіпати там уже нічого не треба. Свого часу костел уже в Тернополі зруйнували. Що зробили доброго?
Наше місто втратило надзвичайно красиву та цінну пам'ятку... Сектантів у Тернополі багато. Можуть початися різні нездорові речі. Зрештою, виженуть їх із парку – вони підуть і побудують в іншому місці.

Відео дня
>"Мізки просто... виймають"
Євген ЗАПЛЕТНЮК (33 р.), митрофорний протоієрей Української автокефальної православної церкви:
- Нині багато тернополян запитують, чи зносити ті споруди буде морально, чи допустимо застосувати силу щодо секти. Я вважаю, що це треба робити, причому категорично і якомога швидше! Попередня міська влада злегковажила цим питанням. Якби вони думали про наслідки, то не допустили б до того, що вже стоять споруди і правляться начебто служби. Варто було відразу – ще коли фундаментів не було - тих людей притягнути до відповідальності. Зрештою, навіть зараз не настільки важливо усе там розвалити, як покарати винних. Крім того, варто відправити на примусове лікування тих із них, хто особливо буйний. Вони ж - психічно хворі люди. Ті, хто мав "радість" спілкуватися з ними, в цьому не сумніваються.
Разом із тим, мені ця проблема видається набагато глибшою. Наша влада почала думати про сектантство як про біду вже тоді, коли воно вже дало плоди. Йдеться про загрозу духовному і психічному здоров'ю наших громадян. Невже, якби та церква не звела незаконну будову, на неї не треба було зважати? Секта – це завжди свідчення асоціальності тієї спільноти людей, бо вони є хворими духовно. А ті секти нині вже є всюди! Вони не просто промивають мізки. Вони їх просто... виймають.

"А хто там будує?"
Анатолій ВОДОП'ЯН (64 р.), голова правління Тернопільської обласної організації Національної Спілки архітекторів України:
- Звісно, ми маємо особливий випадок. Однак незаконно захоплювати території та зводити там споруди не можна. І наголошую: архітектурної цінності будівлі у парку не мають!
Я висловлюю не лише свою думку, а переважної більшості архітекторів краю. Не зможемо вирішити цю проблему – матимемо прецедент. Отже, забудовувати незаконно можна буде кожну вільну ділянку. До того ж, йдеться про парк – громадське місце. Назва чого варта – Національного відродження. А хто там будує? Тож усе варто демонтувати і навіть не звертати увагу – капітальні ці споруди чи ні. Більше того, вони ще й штраф мають заплатити – 50% від вартості незаконно зведеної будівлі, адже так пише закон.

"Чим вони гірші?"
Олександр РОМАНЦОВ (46 р.), громадський діяч:
- Дорогі тернополяни, може, досить усе ламати і трощити! Цей охайний та облаштований комплекс споруд є окрасою парку. Погоджуюся, та релігійна громада є неканонічною і є "більмом в оці" для всіх. Однак і християнство на початках теж було ворожим Римській імперії. Згодом це призвело до зворотного ефекту! Чим вони гірші за Свідків Єгови, Адвентистів сьомого дня і т.п.? Тільки тим, що в них немає "бумаги з печаткою"?
Потрібно узаконити цей комплекс і в подальшому не допускати подібних випадків.

"Щастя" передали у спадок
Олег МАРТИНЮК (50 р.), радник права:
- Там хрест встановлений? Там образи, фігури Божої Матері є? Так. Колись уже знімали і паплюжили релігійні святині. Пам'ятаю, бо це було на моїх очах. І для тих людей такі діяння не були неетичними. Я знаю, що і нині знайдуться ті, хто не лише зніме ті фігури, а ще й поб'є їх кайлами та молотами. Йдеться про те, аби провести законну процедуру, але найменш безболісно. Так, я про це переживаю!
До того ж, чи це перша і остання земельна ділянка у Тернополі, яку незаконно захопили? То давайте будемо послідовні та позносимо все – житлові будинки, добудовані балкони. Де ви будете наступного дня? Тож до вирішення цього питання слід підійти дуже виважено. Ми любимо кричати, що є демократами. Але демократія – не диктат більшості, а повага до думки меншості і забезпечення її прав.
Нагадаю, та проблема виникла років 10 тому. "Свободі" те "щастя" передали попередники. Але саме вона має поставити крапку. Куди всі дивилися, які ті бабці в пакетах цеглу носили, у торбах - пісок? Власне, бруківку та інші будматеріали туди дитячими візочками не возили, бо там вели капітальне будівництво. Які заходи, передбачені законом, вживали контролюючі служби? Так, приписи начебто видавали, але штрафувати не було кого, бо власника як такого будівля не мала. Але якби хотіли знайти можливість впливу на окремих фізичних осіб, то могли б це зробити. Я знаю. Але усіх та ситуація влаштовувала.

Відчуваємо наслідки СРСР
Отець Миколай ЗІНКЕВИЧ, прес-служба Свято-Троїцького Духовного центру:
- Якщо організація не хоче юридично оформитися, то у неї є бажання уникнути відповідальності. Адже претензії висловити не буде кому. Якщо це дійсно релігійна організація, вона має чесно сказати, чим займається. І це мають знати всі тернополяни. Інакше ми можемо повторити досвід "Білого братства", Віссаріонів...
Так, нині місіонерську діяльність різного роду адепти ведуть надто активно, причому для цього вони залучають шалені кошти... Чому так важко Україні із цим впоратися? Ми досі відчуваємо наслідки політики СРСР. Хто спершу прийшов у Церкву? Лише зараз у Неї почали приходити ті, хто виріс у духовному середовищі, родинах отців. Раніше у Церкву прийшла частина людей, які не мали такого покликання. Вони йшли на парафію тільки тому, що був потрібен отець. До того ж, українські церкви фактично не мали школи підготовки священнослужителів. Лише тепер почали з'являтися отці, які мають наукові напрацювання, аби викладати у семінаріях. Насправді, аби зібрати належний викладацький склад, треба, щоб минуло не одне покоління...
Зносити – не зносити... Багато хто нині дискутує з цього питання. Причому дехто утримується, мовляв, я руки не бруднитиму. Але так триватиме, поки ця проблема не торкнеться їх особисто. Ми не застраховані від реалій, породжених фанатичним сприйняттям певних релігійних ідей. У токійському метро людей отруїли не тому, що готували теракт, а тому що вважали їх нечестивими. От і вирішили... почистити.

За ними - поважні люди
Павло СЛИВКА (62 р.), голова громадської ради з питань культури і духовності:
- Я не вважаю дану проблему лише релігійною. Більше того, вона вже вийшла за рамки місцевої. Це вже загально українська проблема. Причому політична – також. Адже тих 50-70 людей не можуть мати таких коштів, аби звести ту споруду. За ними стоять поважні люди, причому, я так думаю, - у погонах, послідовники спецслужб Союзу. Адже йде наступ на християнство... Якщо ми є християнами, то не можемо терпіти таке неподобство. Вини нинішньої влади у цьому немає. Вона, навпаки, хоче все врегулювати. Дивно, чому ради попередніх каденцій мовчали? Проблему треба було вирішувати на початках. Тепер владі варто прислухатися до думки авторитетних людей. Так, Духовна рада, в яку входять святі отці всіх традиційних церков, вважає, що ту спільноту треба із парку забрати. Такої ж думки – представники 22-х громадських об'єднань, які входять в "Українську народну раду". Тож позиція громади теж зрозуміла.
Нагадаю, один із богословів сказав, що секта – це рани на тілі Господньому. Їх потрібно вилікувати... Цитую ст. 35 Конституції: "...право на свободу світогляду і віросповідання може бути обмежене законом лише в інтересах громадського порядку, здоров'я і моральності населення або при захисті прав і свобод інших людей". Ті люди порушують цю статтю. І це можна довести. Чому вся громада має зважати на інтереси групи жінок, які там проводять свої акції? Богослужіннями це назвати не можна, бо духовні особи не визнають ту групу релігійною організацією.

"Вони платили всім..."
Володимир ДОБРОВОДСЬКИЙ (60 р.), приватний підприємець:
- Ніхто не знає, що то за організація, чим вони займаються, навіть звідки взялися. Як на мене, кожен свідомий городянин скаже, що їх там не треба. Адже вони все робили незаконно. Однак є інший бік – вони там за 10 років вклали чималі кошти. Весь цей час при владі чи на державній службі були люди, які мають також нести відповідальність.
У нас є величезний історичний досвід і руйнування, і відбудови церков. Згадайте "совєцькі" часи. Тепер виникла проблема, тому що за тими людьми хтось стоїть. І той хтось – із великими грішми. Очевидно, вони досі платили всім, щоб вони мовчали. Кабель до тієї каплиці також хтось "кинув" не просто так.... Так, я ці факти довести не можу. Але до цього мене привела логіка роздумів. Однак всьому є межа. Адже ми – українці і в нас ще є, хоч і приспана, совість і національна свідомість. Якщо це прорветься, то все може завершитися дуже важкими наслідками. Якби відповідні органи виявили і забрали звідти "вожака", ситуація сама врегулювалася б. Але на це потрібна воля.

У споруди є власник
Ірина ЖИГУНОВА (36 р.), член громадської ради з питань охорони здоров'я, материнства і дитинства, ініціатор "Вікно життя":
- Я погоджуюся, що у Тернополі виникла більше ніж релігійна проблема. Так, в Україні – свобода віросповідання. Кожен із нас має право вірити у що завгодно – хоч у макаронного монстра. Однак у даній ситуації йдеться про факт самозахоплення майже гектару комунальної землі. Окрім того, йдеться також про захоплення гідрологічної пам'ятки місцевого значення – джерела. Наскільки мені відомо, балансоутримувач у цієї споруди вже є. Благодійна організація "Скринька милосердя" на чолі з паном Мриглодом.
До речі, тривалий час та спільнота користувалася генератором для вироблення електроенергії. Віднедавна від щитової Співочого поля висить силовий кабель. Його просто по деревах кинули до ліхтаря, встановленого на захопленій території. Я не знаю, на якій підставі це зробили. Я не електрик, але розумію, як це використовують.
Тож я підкреслюю, що все, що там набудували, треба зносити, причому "під корінь", аби вони вже не мали куди повертатися. Джерело треба привести у первозданний вигляд, щоб дати змогу людям вільно до нього підходити.

Треба дочекатися суду
Андрій ЛЮБЕЦЬКИЙ (28 р.), інженер, приватний підприємець:
- За 20 років незалежності ми досить наруйнували. Пора б уже спинитися. Окрім того, політикам не варто втручалися у міжконфесійні питання, тому що це – неправильно. У мене таке враження, що політики в Тернополі "нацьковують" людей на релігійні громади. У нас – чимало проблем. Наприклад, на Київській знищили гектари лісу. Там можна було розбити парк. На "Дружбі" березовий гай "пішов" під зведення церкви. Зате інтерес до тієї каплички – інша справа! Хоча, гуляючи там, я не бачив, щоб ті люди зрубали хоча б одне дерево. Давайте визначимося: що - законно, а що – ні. Можливо, в діях тих вірян є якесь здорове зерно? Як на мене, для подальших дій треба дочекатися рішення суду, щоб наші вчинки були раціональними. Підемо битися з бабусями - покажуть нас по телевізору і скажуть, що в Тернополі діє інквізиція. Не бачу в цьому позитиву.
Додам, я переконаний, що до ліквідації того об'єкту в жодному разі не можна залучати звичайних людей. Це не той конфлікт, коли 15-16-річні хлопці можуть одягнути маски і піти на приступ. Сьогодні вони зламають каплицю, завтра – підуть грабувати...


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (55)
  • Anonymous

    ДО УВАГИ РЕДАКЦІЇ 20 ХВИЛИН ТА ІНШИХ ЗМІ ТЕРНОПОЛЯ Між будинками на вул. КОРОЛЬОВА 10 та КУПЧИНСЬКОГО 9 шляхом наглості хочуть будувати церкву попи-бізнесмени. На весні було встановлено ними хрест, АЛЕ мешканці протестували і представники міської влади обіцяли, що нічого будуватись там не буде. ВЖЕ у вересні богослужіння відновились і знову пішла мова про будівництво церкви. МЕШКАНЦІ запротестували знову, назбирали підписи жильців будинків проти забудови, просили ЗМІ висвітлити цю тему але, наприклад, TV4 відмовилось приїхати, а піп, який правив обізвав всіх "БЕЗБОЖНИКАМИ". ДОКИ РЕЛІГІЯ БУДЕ НАГЛИМ ТА БРУДНИМ БІЗНЕСОМ???!!! ЗАБУДОВУ ГЕТЬ!!! НЕВЖЕ В ТЕРНОПОЛІ НЕ ХВАТАЄ ЦЕРКОВ??? ОСОБЛИВО ДО КІНЦЯ ДОБУДОВАНИХ , А НЕ СІРИХ НЕДОРОБЛЕНИХ КОРОБОК З ШИФЕРІВ.
  • Anonymous

    ДО УВАГИ РЕДАКЦІЇ 20 ХВИЛИН ТА ІНШИХ ЗМІ ТЕРНОПОЛЯ Між будинками на вул. КОРОЛЬОВА 10 та КУПЧИНСЬКОГО 9 шляхом наглості хочуть будувати церкву попи-бізнесмени. На весні було встановлено ними хрест, АЛЕ мешканці протестували і представники міської влади обіцяли, що нічого будуватись там не буде. ВЖЕ у вересні богослужіння відновились і знову пішла мова про будівництво церкви. МЕШКАНЦІ запротестували знову, назбирали підписи жильців будинків проти забудови, просили ЗМІ висвітлити цю тему але, наприклад, TV4 відмовилось приїхати, а піп, який правив обізвав всіх "БЕЗБОЖНИКАМИ". ДОКИ РЕЛІГІЯ БУДЕ НАГЛИМ ТА БРУДНИМ БІЗНЕСОМ???!!! ЗАБУДОВУ ГЕТЬ!!! НЕВЖЕ В ТЕРНОПОЛІ НЕ ХВАТАЄ ЦЕРКОВ??? ОСОБЛИВО ДО КІНЦЯ ДОБУДОВАНИХ , А НЕ СІРИХ НЕДОРОБЛЕНИХ КОРОБОК З ШИФЕРІВ.

    Anonymous reply Anonymous

    Олег з БАМу, скиньте контакти на olga.urkova на gmail Ми з Вами зв'яжемося
  • Anonymous

    Архітектор каже :"Однак незаконно захоплювати території та зводити там споруди не можна". Чи стосується це УСІХ ЗАБУДОВНИКІВ Тернопільщини, чи лише СЕКТАНТІВ????
  • Anonymous

    тут давно вже все вирішили, і там абсолютно нецікавить громадська думка, а вся правда в цій капличці напевно дуже цікава, але нам її неговорять (маю на увазі хто ж той власник? який стільки бабла туда втиснув, і чого влада так боїться то всьо валити?, і ще купа питань є які так цікавлять людей), і що взагалі має статись щоб то всьо пелять знесли! коли я читаю ці коментарі в статті де вказують якісь дебільні приклади чого не варто зносити , то мною починає теліпати. Я рахую що всі!!!! Тернополяни (крім декількох придурків яких так цікавить щоб то всьо залишилось) хочуть щоб то всьо знесли. навіть взяти всі коментарі залишені під цією статею то бачим шо нікому та будова з сектою неподобається. Як би я хотів щоб вийшла стаття де було б написно "Капличку в парку знесли, винних покарали"

    Anonymous reply Anonymous

    Ура, сносят!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 Україна запустила глобальний флешмоб #СвітНаЇїПлечах до Євробачення-2024 21:26 На дачах у Тернополі знайшли труп людини 21:00 Мегазбір на комплекс розвідки БПЛА для 44-ї артбригади оголосили тернопільські волонтери 20:00 Тернопільщина втратила захисників Ігоря Войцехівського, Євгенія Мещерякова та Івана Ружила Від читача 17:10 Проект Брама вступив у боротьбу за чистоту медіа-простору 18:25 Лікар-хірург Роман Кохан отримав почесну грамоту Верховної Ради України (новини компаній) 18:04 У крові 2, 5 проміле алкоголю: загинула жінка, а водій відбувся умовним терміном 17:05 В аварії в Кременці травмувалися двоє дітей 16:10 Підробила медвисновок військовозобов’язаному: що сказав суд на Бережанщині? 15:45 Зеленський вніс до Ради законопроєкти про продовження мобілізації і воєнного стану 15:01 Спортсмени з Тернополя здобули перемогу на Кубку світу у Туреччині 14:10 На Великдень син поранив ножем свою маму — поліція 13:10 Рух транспорту відновили в районі вулиць Купчинського—Сахарова 12:35 На Тернопільщині водій тікав від поліції і скоїв ДТП 12:10 У Тернополі з багатоповерхівки випав чоловік 11:20 Загинув військовослужбовець з Козови Василь Височан 10:40 Скільки транспорту курсуватиме до кладовищ на Великодні свята і Провідну неділю 10:00 6 травня у парку Сопільче проведуть гаївки 09:01 Сьогодні Світлий або Обливаний Понеділок: звичаї та традиції свята 08:01 Війна забрала життя Героя Олега Курися, який народився в Чортківській громаді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up