Партнер рубрики Події

Тернопіль: якою була дискусія під час громадської ради

Тернопіль: якою була дискусія під час громадської ради
Незаконно зведену споруду таки демонтують. Утім, не всім городянам такі радикальні дії подобаються.

Нагадаємо, засіданні Громадської ради відбулося 21 вересня у редакції газет "RIA плюс" і "20 хвилин". Усі, хто мав можливість, переглянули відеотрансляцію. Втім, аби не виникало сумнівів у нашій неупередженості з даного питання, пропонуємо ознайомитися з тим, як відбувалася дискусія.

Проклинали усіх у парку
- Ми маємо документи, що підтверджують факт самозахоплення землі, - каже заступник мера з гуманітарних питань Леонід Бицюра. – Ми маємо всю інформацію про те, що там відбувалося, починаючи з 2003 р., коли зафіксувати перші дії з облаштування каплички. Та громада називає себе Святою католицькою церквою Непорочного серця Марії. Вона нині працює спільно з благодійним фондом "Скринька милосердя". Однак для суду це не стало аргументом. Він відхилив позовні вимоги і міськради, і КП "Об'єднання парків".

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Утім, міська влада продовжує обстоювати свою правоту, бо йдеться не лише про матеріальний бік справи, а й про духовне здоров'я громадян. Мовляв, та громада, яка, до речі, складається не з жителів Тернопілля, застосовує різні методики впливу на психіку людей. Тобто йдеться про групу, яка має чітко скоординовані алгоритми дій на випадок різних ситуацій, в тому числі демонтажу свого "храму".
- Тож цю процедуру озвучувати ми не бачимо сенсу, - вважає він. – Але підготуємося до неї належно, запевняю вас. На даний час це питання перебуває на контролі в управлінні міліції. Адже порушена кримінальна справа щодо факту самозахоплення землі.
До того ж, сусідство із Співочим полем, де відбуваються масові акції, концерти, святкування, також є, на думку чоловіка, неприпустимим.
- Було дуже неприємно, коли ті бабці під час святкування Дня міста обійшли всі намети – майстрів народних ремесел, учасників фестивалю борщу та інші із прокльонами на адресу тих людей, - додає він. – Чи може так тривати? Ні! Тому тішить, що і духовенство, і більшість громади вважають, що той об'єкт місту не потрібен.
Приватний підприємець, представник форуму "Крапка" Тимур Скорбенко підтвердив цю інформацію. Більше того, заявив, що жінки із "паркової" спільноти телефонують йому особисто на мобільний телефон та погрожують. Приватний підприємець Святослав Журовський, у свою чергу, нагадав, що будь-які дії на адресу "паркової" спільноти, не є релігійним переслідуванням.
- Парк – це місце відпочинку, куди приходить багато тернополян, - додає він, - і вони не повинні відчувати впливу тієї громади.

Освятили тільки хрест
Спільнота, яка облаштувала комплекс будівель у парку, не подавала жодних документів на реєстрацію себе як релігійна громада, стверджує заступник начальника головного управління з питань внутрішньої політики, національностей, релігій, преси та інформації обладміністрації Микола Сивирин.
- За Законом "Про свободу совісті", релігійною громадою вважають місцеву організацію віруючих, які добровільно об'єднуються з метою спільного задоволення релігійних потреб, - пояснює чиновник. – Ключове слово – "місцеву". Будучи там неодноразово, я не побачив там тернополян. Натомість були автомобілі з львівськими номерами.
Пан Сивирин погоджується, що їм начебто і не обов'язково "легалізуватися". Однак якщо вони хочуть отримати статус юридичної особи, аби робити подальші кроки щодо відчуження землі і таке інше, їм без цього не обійтися.
Влада обіцяє при проведенні демонтажу споруд у парку здійснити процедуру розсвячення предметів, які мають релігійну цінність.
- Дане місце було освячене – там свого часу представники однієї з традиційних конфесій встановили хрест, - додає Микола Сивирин. – Це зробили за всіма канонами. І все!

До речі, тернополянка Ірина Чубата висловила позицію мешканців будинків, зведених на межі із парком Національного відродження. Люди нарікають, що вранці та ввечері не можуть нормально відпочити через надто голосні "відправи", які проводять у парку.
- Принаймні варто було б виставити якісь умови щодо проведення їхніх акцій, але не думаю, що вони на це добровільно погодяться, - визнає вона. – Та дозволяти їм псувати життя тернополян не можна. Варто робити якісь радикальніші кроки.
Скарги досі були марними
Голова громадської ради з питань культури і духовності Павло Сливка вважає, що дана ситуація виникла тому, що традиційні церкви самоусунулися від вирішення проблеми. Мовляв, треба впливати на тих сектантів зокрема і з духовної позиції.
- Місіонерської роботи представники трьох традиційних українських конфесій фактично не ведуть, - додає радник права Олег Мартинюк. – Працювати їм треба по-іншому.
Серед вірогідних шляхів вирішення проблеми учасники Громадської ради називали зокрема проведення загально міського референдуму, а також оформлення офіційних скарг-звернень від мешканців прилеглих житлових будинків. Проте було сказано і чимало контраргументів з цього приводу. Адже люди вже скаржилися, але це жодних результатів не дало. Ще один варіант – передачу комплексу одній із офіційних релігійних громад - також розкритикували. Адже жодна з них не хоче брати тих споруд, бо при їх зведенні не витримали вимог канонічності. Отже, іншого виходу як демонтаж – дійсно немає.
- У місті вже зняли одну незаконно встановлену культову споруду, - нагадує пан Сивирин. - Ця громада зрозуміла, що зробила помилковий крок. Тож тепер вона взялася до певної процедури - має легалізуватися, а згодом звернутися до міської влади, про виділення земельної ділянки. Після цього треба отримати дозвіл на встановлення малої архітектурної форми чи чогось іншого.

Питання про демонтаж дійсно винесуть на сесію міськради.
- Ми знаємо, що більшість тернополян сприймає цю проблему як власну, - каже заступник мера Леонід Бицюра. – Тому винесемо питання про демонтаж споруд у парку на сесію міськради. Депутати також мають висловити свою думку про дану ситуацію.

Коментар
Микола СИВИРИН (32 р.), заст. нач. головного управління з питань внутрішньої політики, національностей, релігій, преси та інформації обладміністрації:
- Я не маю з ким вести діалог. Та громада незареєстрована. Ними нібито опікуються якісь монахині. Але їхня організація теж незареєстрована. Коли я прийшов до них і показав посвідчення, переді мною зачинили ворота. Тож позиція – збудували, то нехай буде – неправильна.

Довідка
В області нині зареєстровані 1694 релігійні громади. У Тернополі – 96.
Близько 20-ти релігійних конфліктів на Тернопіллі вважають "тліючими". Консенсусу між релігійними громадами досягають шляхом переговорів.
За інф. Миколи СИВИРИНА

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (16)
  • Anonymous

    30 вересня на сесії буде вирішуватись питання по демонтажу. Всі, хто бажає підтримати це рішення, приходьте під міськраду на 9год 30хв
  • Anonymous

    Час нагадати нашому шановному меру скільки відсотків йому знадобилось при голосуванні щоб прийти до влади, а ще скільки відсотків тернополян його не підтримують - врази більше ніж не підтримують демонтаж, але ніхто на цьому не зациклюється, і до уваги не бере, тож чому так все впирається у 8% незгідних?
  • Anonymous

    "Ще один варіант – передачу комплексу одній із офіційних релігійних громад" - так от в чому справа, громаду ніжно готують до того що секту звідти випруть, але віддадуть офіційній церкві? Та суть не в тому що то є невизнана секта, більшості тернополян всерівно, суть в самій будові у центрі парку, її там бути не повинно, і справа навіть не у тому канонічно це чи ні, це є парк, і громада міста хоче щоб пакр залишався парком, а не перетворювався на релігійний комплекс, а з такими темпами не за горами той час коли парку не буде взагалі.
  • Anonymous

    чергова стаття спрямована на збаламучення Тернополян, і цей жарт про референдум, може ще відповідь Папи почекаємо
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:10 Підробила медвисновок військовозобов’язаному: що сказав суд на Бережанщині? 15:45 Зеленський вніс до Ради законопроєкти про продовження мобілізації і воєнного стану 15:01 Спортсмени з Тернополя здобули перемогу на Кубку світу у Туреччині 14:10 На Великдень син поранив ножем свою маму — поліція Від читача 16:45 Презентація манускрипту «Лемент Херсонщини» 13:10 Рух транспорту відновили в районі вулиць Купчинського—Сахарова 12:35 На Тернопільщині водій тікав від поліції і скоїв ДТП 12:10 У Тернополі з багатоповерхівки випав чоловік 11:20 Загинув військовослужбовець з Козови Василь Височан 10:40 Скільки транспорту курсуватиме до кладовищ на Великодні свята і Провідну неділю 10:00 6 травня у парку Сопільче проведуть гаївки 09:01 Сьогодні Світлий або Обливаний Понеділок: звичаї та традиції свята 08:01 Війна забрала життя Героя Олега Курися, який народився в Чортківській громаді 21:01 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 20:01 Борсук «життєрадісний»: у лісі на Тернопільщині фотопастка зафіксувала рідкісну тварину photo_camera 19:03 Відео у TikTok від тернополян та про Тернопіль: дивіться підбірку! play_circle_filled 18:01 Благодатний вогонь вже привезли у тернопільські церкви photo_camera 17:02 Великдень на передовій: українські воїни розповіли як не забувають про традиції
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up