4 вересня Чортків відзначатиме 500 років з дня отримання статусу міста (ПРОГРАМА ЗАХОДІВ)

4 вересня Чортків відзначатиме 500 років з дня отримання статусу міста (ПРОГРАМА ЗАХОДІВ)

Всі події будуть транслюватися на сторінці міської ради у Facebook.

У неділю, 4 вересня, Чортків відзначатиме 500-ліття із дня отримання статусу міста.

Заходи з відзначення ювілею міста почнуться о 8:30 спільною молитвою на площі Героїв Євромайдану, повідомляють в міській раді Чорткова.

Також на гостей та мешканців міста чекатиме урочисте підняття прапорів міст-побратимів біля міської ради, висадка дерев у парку імені Франка, урочисте відкриття скверу Качинських та багато іншого.

Відео дня

Окрім цього, о 18:00 год. на площі Героїв Євромайдану виступатиме військовий оркестр 194-го понтонно-мостового полку Міністерства оборони України.

Поруч зі сценою стоятиме скринька, куди просимо вас пожертвувати кошти для придбання чергового авто для бійців Чортківської терооборони.

На сторінці міської ради Чорткова поділились програмою відзначення ювілею.

Також 4 вересня в Чорткові відбудеться другий у його 500-літній історії мистецький аукціон, повідомляють в міській раді. Виручені гроші спрямують на підтримку Збройних сил України.

З молотка продаватиметься один лот — три книжки історії Чорткова авторства уродженця Білої на Чортківщині, письменника, журналіста, педагога, редактора, краєзнавця Петра Федоришина. Це тритомне видання («Світло і тіні чортківських замків», 2019; «Таємниці скарбів Садовських», 2021; «У круговерті часу», 2022) видрукуване в одному примірнику преміум-класу — на папері високої якості, в шкіряній оправі, вишукано оформленій металевими гербами всіх власників Чорткова. Проте головна цінність ексклюзивного фоліанта не в коштовній поліграфії, а в інформаційних, змістових родзинках, що не ввійшли в тиражовані томи. Вестиме аукціон заслужений та народний артист України Гриць Драпак.

«Щоби зробити це видання унікальним, я приберіг для нього багато цікавих епізодів з історії Чорткова, яких немає в основному її варіанті, тобто в трьох томах, — пояснює Петро Степанович. — Наприклад, у тиражованому виданні я розповідав про колекцію портретів Гієроніма Садовського, але не сказав, який із них слугував для підглядання і прослуховування кімнати, де гралися діти власників маєтку чи збиралися гості. Цей портрет із вирізаними очима нині зберігається у фондах Львівського історичного музею.

Аукціон відбуватиметься наживо і онлайн у Чорткові 4 вересня на майдані перед міською радою. Початок о 15 годині 15 хвилин. Ознайомлення з лотом і початок реєстрації учасників аукціону розпочнеться о 14 годині 30 хвилин у фоє приміщення міської ради. Для реєстрації не потрібні жодні документи, учасники отримають лише номерки. Якщо ціна не досягне резервної і видання не продасться, автор виставить його на одному з європейських аукціонів.

Також цього дня, у рамках відзначення 500-річчя Чорткова, відбудеться, окрім низки важливих заходів, продаж спеціально випущеної поштівки із репродукціями старих світлин архітектурних пам’яток міста й вітанням його голови Володимира Шматька. Лише протягом одного дня — 4 вересня — листівка буде погашена печаткою Гієроніма Садовського, унікальним за композицією предметом сфрагістики, що зберігається у фондах Львівського історичного музею. Погашення відбудеться під час реєстрації учасників аукціону.

Коментарі

keyboard_arrow_up