У Тернополі діток із проблемами зору залучили до створення казки та запису аудіокниги

У Тернополі діток із проблемами зору залучили до створення казки та запису аудіокниги

Презентація підсумків проєкту «Історії тих, хто бачить серцем» відбулася у Тернопільській міській ЦБС  у Міжнародний день незрячих, Всесвітній день добра, в рамках IV міжнародного кінофоруму Film Wave/КіноХвиля. Спеціально для діток із проблемами зору записали хрестоматію для 3-4 класів та спільно вигадану казку «Соломійка в країні Байдужості».

Ініціатором даного проєкту стала відома письменниця, казкарка та керівник креат-студії «ІРИска» Ірина Мацко. Організатори – Леонід Бицюра, Оксана Ратушняк, Світлана Козелко, Наталя Турчин, Хома Олександр, Наталія Музичук. Проєкт стартував у квітні 2019 року. За цей час провели серію зустрічей-занять з слабозорими та незрячими дітками та їх батьками. Зокрема відбулися майстер-класи з гончарства, валяння вовни, малювання, виготовлення рамки, ляльки-мотанки та інші. Їх провели Людмила Павлова, Тетяна Іскрицька, Наталя Грицаєва, Уляна Джигринюк, Руслан Друк, Ольга Базник-Щедріна, Зоряна Олендер. До проєкту долучилися також Олена Коваль, Лариса Овчарук, Ольга Навроцька, Юлія Мазуренко, Ірина Піка, Артем Пашко, Сергій Лупійчук, Олена Мудра.

  • Дуже добре, що наш проєкт є лише маленькою частинкою в загальному русі добра в Україні і всьому світі, – каже Ірина Мацко. – До нього долучилося дуже багато людей, він став масштабним рухом. Ми провели серію зустрічей і майстер-класів для слабозорих і незрячих діток і їх батьків, написали спільну казку, озвучили її, також вона буде надрукована шрифтом Брайля. Випадково я натрапила на проєкт «Еко-казки шрифтом Брайля», і нам надіслали дві таких книги, які будуть у бібліотеках.

Директорка Тернопільської міської ЦБС Світлана Козелко зазначила, що у фондах бібліотечної системи є 18 книг шрифтом Брайля, їх планують поповнювати завдяки співпраці з луцьким видавництвом, яке друкує такі спеціалізовані видання.

Відео дня

Керівник Medialab Ternopil Оксана Ратушняк розповіла, як відбувався запис хрестоматії для 3-4 класів та хто її озвучував. Також вона представила діток, які озвучували казку «Соломійка в країні Байдужості». Зважаючи на їхні проблеми з зором, текст доводилося вчити напам’ять. До речі, ця казка невдовзі буде надрукована шрифтом Брайля завдяки Віталію Ткачуку. Її писали і  озвучували 19 дітей, восьмеро з них – з порушеннями зору. У планах Medialab Ternopil  – озвучити підручник із фізики.

Головну героїню казки озвучувала Ірина Лупійчук.

  • Соломійка всім довіряла і дуже любила читати книги, – каже дівчинка.

Інший учасник проєкту «Історії тих, хто бачить серцем» Арсен Кафтан озвучив містера Кота. Цей герой вразив хлопчика своєю добротою та щирістю.

  • Такі проєкти дуже потрібні для того, щоб інші розуміли, що є діти з особливими потребами, які хочуть уваги до себе, – додає мама Арсена Ірина Мар’яна Кафтан.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up