У Тернополі презентували фільм про Василя Сліпака

У Тернополі презентували фільм про Василя Сліпака

Зала тернопільського Палацу Кіно не змогла вмістити всіх охочих потрапити на  прем'єру стрічки про життя оперного співака Василя Сліпака "Міф", яка відбулася 1 лютого.

Фільм про життя та загибель в АТО соліста Паризької опери Василя Сліпака привезли до Тернополя його старший брат Орест та автори стрічки: режисер Іван Ясній, художник Юрко Журавель та Ярослав Попов, який відповідав за монтаж. Одночасно прем'єра відбувалася в Одесі.

У фільмі Василь Сліпак постає не шаблонним героєм, а живою людиною: чоловіком, який любив жінок і якому вони відповідали взаємністю, жартівником, емоційним та амбітним. Не дивно, що чимало із його друзів були вражені рішенням Василя кинути Париж і піти добровольцем в зону АТО. Вже на Донбасі Василь взяв собі позивний "Міф" - скорочено від "Мефістофель", його улюбленої ролі.

Сам фільм є не просто документальним. Він також є музичним завдяки вставкам оперних арій у виконанні Василя Сліпака та містить анімацію, над якою працював художник та музикант Юрко Журавель. 

Відео дня

 - Досі приємнішої роботи над мультфільмом, аніж над цим, у мене не було, - зізнається Юрко. - Хоча іноді доводилося все переробляти наново, за що я одночасно люблю і ненавиджу обох режисерів (посміхається - прим.автора). Але воно того варте... Був навіть раз, коли мені наснилося, що Василь прийшов, сів біля мене і сказав: "Ти малюй, а я буду сидіти поруч і дивитися, чи все добре".

У фільмі дві паралельних лінії: життєпис самого Василя Сліпака та анімаційна казка про Джельсоміно в Країні брехунів Джанні Родарі. 

 - Ще один режисер фільму Леонід Кантер прийшов до нас із цією казкою, яка так перегукується із життям Василя, і ми не заспокоїлися, доки не провели ці паралелі. В казці Джельсоміно своїм голосом руйнує в'язниці, в яких сидять ті, хто за правду. Туди їх запроторив злий король-пірат, Наш же "Міф" не пошкодував власного голосу в боротьбі за рідну країну, - розповідає Іван Ясній.

Незважаючи на те, що фільм містить важкі сцени: кадри з побиттям "євромайданівців", розстріл Небесної Сотні, стрілянину в АТО та навіть загибель самого Василя Сліпака, дивитися його можна навіть дітям.

 - Моя 8-річна донька дуже вподобала його. Особливо ті частини, які виглядають мультфільмом, - розповідає Іван Ясній. - Знаєте, на цей фільм можна навіть із попкорном йти. Як показує досвід, люди спершу їдять його, а потім їм, що називається, "не лізе". І вони починають вдумливіше дивитися на екран. А чи будуть вони доїдати той попкорн чи ні - це вже їхня справа. 

 

Що ж спонукало авторів взагалі взятися за життя Василя Сліпака?

 - До нас підійшли його побратими, - каже Іван Ясній. - І запропонували, аби ми зняли про нього фільм. Тож ми почали збирати матеріали по цілому світу. Хоча спершу не всі у Франції хотіли розповідати про Василя...

Закадровий голос у фільмі належить старшому брату загиблого співака - Оресту. Він каже, що в стрічці немає жодного кадру, із яким він незгоден.

 - Важко в одну годину вмістити людське життя, ще й такої багатогранної особистості, як мій брат. Він знав 9 мов. От поїхав на концерт до Німеччини і вже заговорив німецькою, і так всюди... Знаєте, такі фільми так швидко не роблять, однак хлопці впоралися за півтора роки. Насправді лише з часом можна буде точно сказати, що відбувається на Сході. Для когось це війна, для когось - АТО. Василя би пригнічувало те, що вже буде два роки, як його не стало, а наші хлопці досі гинуть ... Ми хотіли, аби його життєва історія привернула увагу до того, що там гинуть інші люди.

Робочою назвою фільму спершу була "Життя після смерті", розповів Ярослав Попов, який відповідав за монтаж.

 - Ця робота була прекрасною і страшною водночас, - каже Ярослав Попов. - Ми втрачали тижні, бо просто не могли взятися за неї. Все мало влягтися спершу. Бо коли ти бачиш всі ці кадри із боїв, із похорону - це дуже важко морально. Однак завдяки цьому фільму Василь продовжує своє життя вже в інший спосіб.

У фільмі побратим розповідає, що останніми словами Василя Сліпака були "розплинуся в тобі і вічно житиму" - це цитата із молитви українського націоналіста.

 - Я навіть спершу не зрозумів, що він мені сказав, - розповідає боєць.

Василь Сліпак загинув 29 червня 2016 року на Донеччині від кулі снайпера. Він став першим добровольцем, якого визнала держава.

Автори сподіваються, що фільм приверне увагу до долі бійців АТО та змісить інших задуматись. В 2018 році стрічку планують надіслати на 150 кінофестивалів.

 - Ми нікому не насаджуємо своєї думки, - каже Юрко Журавель. - Просто хочемо, щоб люди задумались, за що загинув Василь Сліпак.

Оскільки потрапити на прем'єру вдалося не всім охочим, то з 8 до 15 лютого фільм йтиме у прокаті в кінотеатрі Сінемасіті, повідомили організатори.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Саша Крест

    Чудовий був співак. Слухав його в Парижі у 2008. Голос просто неймовірний. Дуже шкода... Спи спокійно, герой...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up