Дослідила секрети українського щастя

Дослідила секрети українського щастя

У книжковій новинці «Секрети українського щастя, або хюґе по-українськи» тернопільська письменниця і казкарка Ірини Мацко розповіла, звідки українці можуть черпати щастя.

Нова книга Ірини Мацко «Секрети українського щастя, або хюґе по-українськи» вийшла у видавництві «САМІТ-КНИГА». Вперше авторка представила її на 26-му Форумі видавців у Львові. У другій половині жовтня презентує видання і в рідному місті.

Досліджуючи саме українське щастя, Ірина Мацко показала власний погляд на те, яке воно, від чого залежить, чи щасливі українці, що вважали щастям наші прадіди та які рецепти зоставили нам, коли ми почуваємося добре, затишно, спокійно, «хюжно».

–  Це надто важлива тема для мене, я довго працювала над нею, а ще довше міркувала над тим, чи є в українців свої секрети щастя, – каже авторка. – Чим ми можемо поділитися та й самі звідки можемо черпати силу, натхнення, де можемо заспокоїтися, відновитися і коли нам просто добре?

Відео дня

Надихнула «Маленька книга хюґе»

На написання нової книги Ірину Мацко надихнуло дослідження Міка Вікінга «Маленька книга хюґе. Як жити добре по-данськи».

–  Мені пощастило бути на презентації цієї праці та познайомитися з автором, який досліджує щастя багато років, і створив цілий інститут щастя, – розповідає письменниця. – Мене зачепило, чому українці мають вчитися бути щасливими по-данськи? Ми маємо свої секрети щастя, бо ми на своїй землі, зі своїми традиціями, звичками, природою. Ми теж вміємо бути щасливими, але просто це забули.

Ті цінності, які зараз транслюються в світі – до збагачення, до набуття певного статусу, затирають українцям відчуття щастя до простих речей, вважає пані Ірина. Поняття «хюґе» – це не лише щастя, а й задоволення, затишок, наповнення, гармонія, це відчуття, коли людині просто добре.

–  Ми забули як це бути щасливими від дрібниць – від того, що за вікном холодно, а ми в теплі, коли можна закутатись у плед і зробити собі чай з думкою про те, що мені вже добре, а не чекати на той день, коли на голову звалиться мільйон, – пояснює авторка. – У своєму дослідженні я думала про нас українців. Ця тема мені була дуже цікавою та важливою. Я її дуже хотіла розкрити наскільки могла. З іншого боку мені було страшно, бо треба говорити за всіх українців, а чи маю я право на це? Тому вирішила, що це буде мій погляд на те, звідки українці можуть черпати щастя.

Що змушує українців радіти

Видання складається з 9 розділів. Кожен із них має історичне підґрунття, тобто як колись українці відчували щастя і до тепер. Наприклад, пісні і танці колись приносили велике задоволення, бо наші предки багато співали й танцювали, вкладаючи свої емоції й отримуючи заспокоєння чи підбадьорення. Зараз українці теж люблять співати.

Дуже важливими були і залишаються родинні зв’язки.

–  Як на мене, то ми можемо навіть показувати світові як це має бути – по-родинному, разом, – каже Ірина Мацко. – В книжці є розділ «Бути разом» – це родина, сім’я, наші зв’язки, які ми тримаємо з поколіннями – бабусями, дідусями, про яких ми пам’ятаємо, шануємо, цінуємо. Ми часто зустрічаємося на родинні свята, підтримуємо один одного. При чому в нас ці зв’язки тісніші, ніж у світі.

Примітно, що у виданні авторка згадує про романтичні місця, куди можна поїхати, в тому числі є  вони в Тернополі й на Тернопільщині. Це маленькі затишні містечка, в яких хочеться жити.

–  У нас є гарна традиція – бути разом із друзями, – розповідає пані Ірина. – За кордоном вона не дуже підтримується, а українці завдяки їй щасливіші, бо зустрівшись із подругами на каві, поспілкувавшись із ними, ми відчуваємо полегшення. Це своєрідна психотерапія.

Відчуття щастя українцям приносить своя територія – місце, де вони почуваються добре. Це місця сили, своє обійстя, власна оселя. Українці люблять рідну землю, вміють тримати лад у господарці, створювати затишок в оселі. Тому це теж складові нашого хюґе.

Велике задоволення отримують наші співвітчизники від їжі, адже страви української кухні дуже смачні. Вже сам їхній аромат викликає задоволення.

У своїй книзі Ірина Мацко розповіла й про наші цінності, традиції, звичаї.

–  Це теж дає нам силу, – переконана дослідниця. – Приміром, коли ми вдягаємо вишиванку, то почуваємося захищеними, спокійнішими.

Унікальні у своєму баченні щастя

Секрети щастя письменниця досліджувала від ширшого поняття до вужчого, тобто від щастя «Бути разом» до щастя «На одинці з собою».

– Почуватися щасливими нам допомагають спогади, мрії, – каже пані Мацко. – Коли ми дбаємо про своє здоров’я, піклуємось про своє тіло. До речі, українці здавна харчувалися овочами з власного городу та фруктами зі свого саду, носили вбрання з натуральних тканин. Зараз теж починається серйозний рух на дотримання здорового способу життя. Додає відчуття задоволення і єднання з природою – походи в гори, сплави тощо.

За словами авторки, українці стали більш відкриті до подорожей. Це теж допомагає почуватися щасливішими. Взагалі кожна пора року по-своєму дарує приємні миттєвості для українців.

–  Щастя можливо отримати вже і тут, воно поруч, досить навчитися його бачити у простих речах, і гроші тут ні до чого, – переконана дослідниця. – Ми його не бачимо, бо нам затуманили голови тим, що треба заробляти більше, що без грошей ми нічого не варті.

Ірина Мацко включила до своєї книги розділ «Затишні слова» – як от «філіжанка», «колежанка» та інші, почувши які на душі стає тепліше. А ще авторка визначила 5 чуттів щастя українців. Вона переконана в тому, що ми – нація щасливих людей, які справді унікальні у своєму баченні щастя та його розумінні, адже завжди вміли радіти життю.

–  Щастя тільки на 10% залежить від обставин, а на 90% – від нас, – каже Ірина Мацко. – Ми самі обираємо цінності, за якими живемо, людей, яких впускаємо в свою долю, справи, яким присвячуємо час, думки. Насправді, все просто. Варто лише захотіти змінити свої погляди на життя, щоб стати щасливими.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up