15 квітня відзначаємо 483 річницю першої писемної згадки про Тернопіль: тематичні екскурсії та прогулянки містом

15 квітня відзначаємо 483  річницю першої писемної згадки про Тернопіль: тематичні екскурсії та прогулянки містом
  • 15-го квітня 1540 року – дата першої писемної згадки про Тернопіль. Цій події буде присвячена екскурсія у передвеликодню суботу.
  • І хоч погода у ці вихідні не дуже надихає на прогулянки, але всі, хто має бажання, можуть обрати для себе екскурсійні маршрути пішки або на теплоході.

«Красивих міст багато, а Файне – ОДНЕ!». Відео з таким заголовком опублікували на сторінці Управління культури і мистецтв Тернопільської міської ради.

Історія нашого рідного міста Тернопіль давня й трагічна. Рахунок віку ведуть з 1540 року. Саме 15 квітня 1540-го король Польський і Великий князь литовський Сигізмунд І Старий своєю грамотою надав привілей на заснування міста воєводі руському Яну Тарновському. Тож цей день вважають датою заснування Тернополя, – розповідають в URBAN-бібліотеці.
 
Перша писемна згадка про Тернопіль датована 15 квітня 1540 року, коли король Сигізмунд І у Кракові надав локаційний привілей великому коронному гетьману Польського королівства Іоанну Амору з Тарнова (Янові Тарновському) на заснування містечка-фортеці Тарнополє в спустошеній місцевості Сопільче. Тоді розпочалося будівництво замку, який після кількох перебудов, у зміненому вигляді зберігся до наших днів.
16 травня 1548 року Ян Тарновський домігся від короля дозволу на утворення ставу між берегами річки Серет, на місці, де він розташований і нині.
15 квітня 1944 — радянські війська взяли Тернопіль.
У березні-квітні 1944 року розгорілася одна з найбільш руйнівних у Другій світовій війні «битва за Тарнополь», який був перетворений німецькими військами у фортецю. У захисті Тернополя від Червоної армії брало участь військове формування з українців – Українська дивізія «Галичина».
Штурм міста завершився його звільненням від німецької армії 15 квітня 1944 року військами 60-ї армії 1-го Українського фронту.
Внаслідок військової операції було зруйновано 85% міста. У зв’язку з цим обласні органи влади та управління до серпня 1946 року перебували в Чорткові.
9 серпня 1944 року Президія Верховної Ради СРСР спеціальним указом перейменувала м. Тарнополь у Тернопіль.

Сьоодні ж наше файне місто – осередок туристичного і культурного життя у західній Україні. У Тернополі є куди піти і чим помилуватись.

– Ми ще і ще хочемо показати вам наше найпрекрасніше, найгостинніше, найкрасивіше, най... най... най... Наш чудовий Тернопіль! – зазначили в Управлінні культури та мистецтв.

Відео дня

Якщо вам цікаво дізнатись про заснування укріпленого Тернополя, будівництво замку та оборонних споруд, а також особливості тодішнього життя містян, то приєднуйтесь до екскурсій від Туристично-інформаційного центру Тернополя.

Його працівники запрошують на прогулянки Великоднім містом за таким графіком:

  • 15 квітня:

15:00 - «Тернопіль. Початок».

  • 16 квітня:

14:00 - «Тернопільські Великодні: від давнини до сьогодення».

Вся додаткова інформація за телефоном: 098 0 520 720 або в самому центрі, який розташований по вул. Грушевського 2.

А ще в нашому файному місті нарешті відкрили сезон прогулянок на теплоходах. У групі «Круїзи на теплоходах – Тернопіль» сповістили цю гарну новину і додали позитиву тим, що вартість квитків з минулого року не змінилась.

Тернополяни та гості міста можуть насолодитись річковими краєвидами на таких суднах:

  • «Ян Амор Тарновський» («Герой Танцоров») і «Капітан Парій»:

50 грн – повне коло по Тернопільському ставу;

25 грн – в одну сторону від центру до пляжу чи назад (зупинка на вимогу, оскільки пляжний сезон ще не розпочався; необхідність зупинки узгодьте з матросом перед відправленням від центрального причалу).

  • «Сигма»:

75 грн – повне коло із проходженням під Білецьким мостом і заходом на «Водну арену Тернопіль» (зупинки в Пронятині немає).

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» розповідали про те, як прикрасили обласний центр та інші міста Тернопільщини до Великодня.

 

Читайте також:

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Viktor Aleksandrovich Ka

    Самі цікаві місця у файному,дивіться на відео-https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=6007290906056853&id=100003280089708

  • Андрій Царьов

    - А пачьом вон тє кулічі?
    (Лунають постріли)

keyboard_arrow_up