Лемки відзначили Кермеш піснями та майстер-класами

Лемки відзначили Кермеш піснями та майстер-класами

Сотні лемків зібрались у Церкві Вознесіння Господнього 25-го травня, щоб відзначити народне свято Кермеш. Біля церкви вчили виготовляти писанки та слухали народних пісень.

При в’їзді в Тернопіль зі сторони львівської траси, в затишному куточку парку розмістилась дерев’яна церква. Біля неї сьогодні було велелюдно - тернопільські лемки відзначали у збудованому за власний кошт храмі власне свято - Кермеш. Ця подія зачепила багатьох.  В лемківському товаристві зареєстровано близько 12 тисяч людей. Якщо ж говорити загалом, то за статистичними даними, 200 тисяч людей приїхали в Тернопільську область із територій, де історично проживав цей етнос. 

 - Як і у Галичині, наша святкова традиція пов’язана із храмовим святом, – розповідає голова Тернопільського відділення Товариства „Лемківщина” Олександр Венгринович. -Ми організували сьогоднішні урочистості подібно до наших предків: перша частина – літургія, а в другій  - концертна програма та, говорячи сучасною мовою, майстер-класи. От і сьогодні ми запланували проведення майстер-класу із писанкарства. Для цього приїхали найкращі майстри із Івано-Франківщини, Львівщини. В програму також входить показ робіт різьбярів, гаївки.

Відео дня

Фестиваль поки що має виключно регіональний, місцевий характер – в Тернопіль з’їхалися гості із Чорткова, Збаража, інших районів та сусідніх областей. Запросили на цьогорічний Кермеш і голову Світової  федерації лемківських об’єднань Софію Федину. Іноземних гостей організатори не запрошували, але не виключають, що їхнє починання поступово переросте в потужний міжнародний фестиваль, що буде показувати усю красу культурної спадщини лемків.

Яке майбутнє чекає лемківську культуру? Про це, хитаючи головою, говорить Олександр Венгринович.

  • - Ми робили неодноразові спроби створити молодіжні організації, які б переймали надбання предків, продовжували справу плекання та збереження наших звичаїв і традицій, - каже він. - Проте систематичного підходу до виховання молоді у нас немає. Часто буває, що молоді хлопці і дівчата створюють подружню пару і вже не можуть або не хочуть передати далі пам’ять про свої корені. Однак не все так погано: на фестивалі в Монастириськах, де виступають співочі колективи, до 80 % складають молоді люди.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:01 Під час гасіння пожежі у свинокомплексі в Тернопільськомцу районі врятували 650 свиней 16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up