Науковий пікнік здивує дронами та міні-автомобілями

Науковий пікнік здивує дронами та міні-автомобілями

На епіцентр наукового життя  перетвориться Театральний майдан в неділю, 21 травня. Уже вп’яте тут відбудеться науковий пікнік. Тут покажуть цікаві експерименти із фізики, хімії, біології та інженерії.

 

Як вивести пляму із забрудненого одягу? Це буденне питання здається стоїть осторонь серйозної науки. Однак на презентації цьогорічних наукових пікніків, викладачі Галицького коледжу.показували простий спосіб позбавитися бруду, яким будь-яка домогосподиня може скористатися в домашніх умовах. Це лише один із 500 експериментів, які покажуть у неділю.

Наблизити науку до кожної людини та показати на практиці, якою захоплюючою і корисною вона може бути  - таку мету ставлять перед собою організатори пікніків Христина Білінська та Михайло Сиротюк.  На театралці з 12.00 до 18.00 тернополяни мають змогу побачити роботу 34 команд із Тернополя, Чернівців, Львова та інших міст України. В програмі буде хімічне шоу, показ робототехніки (схожими на автомобіль маленькими рухливими пристроями) та дронів, інші дива науки і техніки. Як і в минулі роки в басейн налиють спеціальну неньютонівську рідину, в якій неможливо потонути. До Тернополя привезуть виставку «Мікроби, як люди», яку Харківський університет підготував з допомогою науковців Оксфордського університету.

Відео дня

Науковий пікнік відбудеться за підтримки педагогічного та технічного університету, Галицького коледжу. Третій рік поспіль захід підтримує Міністерство освіти та науки України, яке допомагає організувати Форум наукових пікніків у Києві. А вже 3 червня наші представники побувають  на Варшавському стадіоні, де відбудуться один із найбільших фестивалів наукових пікніків у Європі.

Наукові пікніки з минулого року проводять і в районних центрах – Бережанах і Кременці. Окрім того, Михайло Сиротюк розповів, що у планах організувати мобільну лабораторію, яка зможе дістатись найвіддаленіших сіл і покаже школярам і дорослим наукові експерименти.

Цього року науковий пікнік стане своєрідним «живим» анонсом «Центру науки», який відкриється у Тернополі у вересні. Заклад, на який гроші виділить міська рада, здобув перемогу в конкурсі «Громадський проект» і стане місцем розвитку наукового мислення у маленьких тернополян.  

На важливості науково-популярної роботи серед наголосив і керівник Станції юних техніків, який розповів про польський досвід організації наукових центрів:  

 - Діти заходять на цілий день в Центр науки, їм видаються набір інструментів або реактивів, залежно від того, яку тему вони вивчають в цей день. Дитина разом з батьком або матірю проводять експерименти або досліди, тим самим повторюючи шлях, яким до них пройшли видатні науковці. В Польщі 8 таких центрів, які мають свою спеціалізацію, які дозволяють розпалити в дітях інтерес до науки, підштовхують до вибору майбутньої професії. Йде комп’ютерна революція, яка просто ліквідує третину робочих місць в найближчі десять років. Тому нам потрібно вчитися новітнім технологіям, щоб молоде українське покоління не залишитись осторонь прогресу.  

Справді, школярі намагаються долучатися до проведення наукових пікніків. У них візьмуть участь 9 тернопільських шкіл – як вчителі так і допитливі учні. Модель літального апарату на презентації показував 9-річний Віктор Наконечний із школи №28 разом із наставником. Його машина полетить над Театральним майданом, знімаючи на камеру усіх присутніх і виводячи зображення на екран.

Крім того, Центр Науки стане туристичною принадою Тернополя, адже немало людей із Західної України, захочуть побачити  наукові атракціони та власноруч зайнятись дослідами.  

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up