Створила українського супергероя

Створила українського супергероя

Для журналістки і письменниці Лори Підгірної історія – то бренд, що може приносити гроші громаді. Завдання авторів – привабити читачів, аби ті і подорожували, і вивчали історію.

Подільська письменниця, журналістка, громадська діячка, авторка проекту «Літературний туризм» Лора Підгірна презентувала на Тернопіллі два романи з серії «Пригоди Марка Шведа» – «Червона Офелія» та «Печатка Святої Маргарити» та свій новий роман «Омбре. Над темрявою і світлом». Літературні івенти відбулись у Тернополі, Теребовлі, Червоному та Заліщиках.

Грається з текстом

Лора Підгірна народилася в Кам’янці-Подільському у п’ятницю 13 червня, тож чорної п’ятниці аж ніяк не боїться, навпаки вважає її щасливим днем. Закінчила історичний факультет місцевого університету.  Письменницьку діяльність розпочала порівняно недавно. До цього 28 років працювала журналісткою. Дописувала статті в газету ще школяркою. Згодом працювала в різних виданнях у Хмельницькому, в Києві.

Відео дня

–             Це дозволило мені зрозуміти одну річ, – що з текстом можна гратися вже у письменницькому форматі, – каже жінка. – Ще дитиною, коли я читала книги відомих авторів, іноді переписувала кінцівки на свій лад.

Займаючись журналістикою, Лора Підгірна працювала в напрямку жіночої прози, публіцистики тощо. Це їй згодом дуже знадобилося у письменницькій діяльності, адже письменник може приміряти на себе різні образи, творити героїв, дію і динаміку в сюжеті.

Захопилась краєзнавством

З Тернопільщиною Лору Підгірну поєднують родинні зв’язки, адже практично всі її родичі жили в Мельниці-Подільській, а вона з батьками, бабусею та дідусем – у Кам’янці-Подільському. Там ніхто не ходив до церкви, тож маленьку Лору дуже дивувало те, що по той бік Збруча люди живуть по-іншому.

–             Я закінчила історичний факультет університету з червоним дипломом, проте історія України залишалася для мене німою, – каже письменниця. – Аж доки доля не закинула мене в містечко Волочиськ на Збручі. Я приїхала туди з метою видавати культурологічний альманах про цікавих людей, культурно-історичні події, проекти. Проте газета не пішла, бо місцеві жителі залишились на рівні 1983 року.

Лора Підгірна роздумувала над питанням, що робити далі. Саме в той час вона познайомилася з молодим заробітчанином, який працював у Польщі. У вільний час він ходив в польські архіви, де шукав цікаві історичні матеріали про рідний край. Своїми знахідками вирішив поділитися з журналісткою, запропонувавши їй екскурсію у село Тарноруда, яке розділене Збручем і належить до двох областей. Виявилось, що це село цікаве своїми історичними пам’ятками, давнім цвинтарем, до того ж колись воно належало коханій жінці Оноре де Бальзака Евеліні Ганській. Лора Підгірна створила на «Фейсбуці» сторінку, де почала порційно викладати свої краєзнавчі розвідки. Таким чином їй вдалося зацікавити місцевих жителів їхньою ж історією.

–             Коли накопичилося вже чимало такого матеріалу, до мене зателефонували з видавництва і запропонували написати книгу для нової серії «Український детектив», – пригадує Лора Підгірна. –  Я погодилася написати історичний роман в стилі Дмитра Донцова, збагнувши, що весь необхідний матеріал у мене вже є. Все склалося в один пазл і мені залишилося лише вигадати героя, якого можна помістити в певне історичне тло – період Української Народної Республіки.

Творить історичний вестерн

Саме тоді жінка збагнула, чому вона опинилася у Волочиську і що вона тут робить. Так в неї виник образ українського супергероя Марка Шведа – хлопця-кам’янчанина, який в часи УНР почав працювати в Українській розвідочній управі при Директорії.

–             Це той герой, який повинен з’явитися в Україні, – вважає письменниця. – Адже кожна нація дуже пишається своєю історією, з котрої творить бренд. В кожної нації є свої супергерої, якими всі пишаються. І лише в Україні герої важко борються, страждають і помирають. Вони не несуть переможного духа. Приміром в Америці ніхто не цурається таких героїв як капітан Америка, Супермен тощо.

Тож у Лори Підгірної виникла потреба створити такого героя, який би уособлював переможний дух, якого би не брали кулі, якого би любили жінки, який би потрапляв у неймовірні пригоди і переходив з книжки в книжку, як американський Джеймс Бонд. Власне серія «Пригоди Марка Шведа» – це український історичний вестерн. Перша книжка даної серії – роман «Червона Офелія». В ньому події відбуваються у 1919 році у Кам’янці-Подільському, Волочиську й Тарноруді.

–             Місцеві жителі не знають, що рішення про Брусилівський прорив генерал Брусилов приймав на Волочиській залізничній станції, – каже письменниця. – Мало-хто знає, що містечко Волочиськ колись було настільки етнічне і свідоме, що коли більшовики туди прийшли, то люди збунтувалися проти продрозверстки й колективізації. Через це більшість населення примусово вивезли в Казахстан.

Написала «Червону Офелію»

Сюжет роману «Червона Офелія» розвивається навколо того, що за тиждень до приїзду Симона Петлюри більшовицькі агенти викрадають кліше для друку 250-ти гривневої купюри. Марко Швед як розвідник УНР повинен його знайти й повернути, викривши агентів. Тож роман сповнений шалених пригод, пристрасного кохання, зрада друзів. Події завершуються на річці Збруч.

–             Я намагалася написати таку книжку, після прочитання якої читачеві захотілося би дізнатися, що ж насправді відбувалося, де в романі правда, де вигадка, – пояснює Лора Підгірна. – До речі, друзями Марка Шведа є Кость Чорницький, який ніяк не може вирішити до чиєї сторони пристати, та син Михайла Коцюбинського – Юрко. Останній став зрадником свого народу, бо під його керівництвом відбулася різня в Києві, а його теща провадила «червоний терор» у Харкові.

Переплетіння вигаданих персонажів із реальними, на думку письменниці, створило видимість того, що українська історія нічим не гірша за історію Великобританії чи Франції.

Прив’язка до Тернополя

Продовження серії «Пригоди Марка Шведа» Лора Підгірна подала в другій книзі «Печатка Святої Маргарити».

–             У книзі «Печатка Святої Маргарити» сюжет розвивається навколо легенди про королеву Маргариту Шотландську, яка доводиться онукою Ярославу Мудрому, і є донькою князівни Агафії, – каже письменниця. – До речі, Маргарита Шотландська є прабабцею короля Річарда Лев’яче Серце. Коли рік тому я взялася за книгу «Печатка Святої Маргарити», у мене виникло закономірне письменницьке бажання якось прив'язати мого героя до тих місць, які я знаю і люблю, зокрема до Тернополя, через який мій літературний герой, розвідник УНР, Марко Швед, повертається до окупованого більшовиками Кам'янця для виконання своєї таємної місії.

Письменниці був потрібен хтось або щось – особа, місце, локація, які б гармонійно вписалися у сюжет епізоду і цікаво взаємодіяли із героєм. Зрештою вигадувати нічого не довелося, бо Лора Підгірна натрапила на дивовижну життєву історію тернопільської бізнес-леді Юстини Шидловської. Вона, заробивши свої статки у Канаді, повернулася із чоловіком у Галичину і в Тернополі відкрила знану у всій Європі «Подільську Гостинницю» де  діяла не менш розкішна кав'ярня «Болевард», різномантні крамнички, кінотеатр «Поділля».

Окрім бізнесу та сприяння мистецькому середовищу Юстина Шидловська мала чітку проукраїнську позицію, була щирою патріоткою і вочевидь, підтримувала зв'язки зі спецслужбами УНР. Пізніше співпрацювала із ОУН, очолювала «Союз Українок», дбала про тернопільське жіноцтво, ставши організаторкою першого дитячого садочка у місті. Зрештою, знаючи більшовицьку дійсність і розуміючи, що ситуація тільки загострюється, пані Юстина вирішила покинути Україну і через Краків виїхала до Австрії, де провадила вже інше, досить злиденне еміграційне життя. Там, у місті Інсбрук 9 жовтня 1947 року вона знайшла свій останній спочинок.

–             Я рада, що в моєму романі історія цієї жінки ожила, – каже Лора Підгірна. – Пані Юстина допомагає Марку Шведу виїхати зі скарбами Маргарити Шотландської з окупованих територій.

У планах авторки написати ще вісім книг серії «Пригоди Марка Шведа».

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up