“Суспільна амнезія — найвдаліший проект соціалізму”, - кажуть брати Капранови

“Суспільна амнезія — найвдаліший проект соціалізму”, - кажуть брати Капранови

Українці десятиліттями мовчали про страшний досвід власних родин, аби не наразитися на ще більшу небезпеку, та настав час розповідати, хто ми і звідки, переконані письменники брати Капранови.

Книга “Забудь-річка” увійшла до довгого списку найкращих книг минулого року за версією ВВС. І це не дивно, адже Дмитро та Віталій Капранови підняли важливу для українців тему: ми нащадки різних ідеологій та світоглядів, які об’єднувались в межах однієї родини. Наші дідусі воювали на різних фронтах, але кожну з тих історій варто пам’ятати та берегти.
І ось минулого року українські читачі нарешті дочекалися виходу нового роману - “Забудь-річка”, бо попередній автори видали ще за п’ять років до того.
- Те, що на нову книгу довелося чекати так довго, пояснити дуже легко, - розповідають письменники. - Це її товщина, адже в “Забудь-річці”  - 544 сторінки, тим паче, ми взялися за тему, яка більша за нас, і більша за вас — ХХ століття в українській історії. Трапилося це з двох причин: по-перше, ми самі з ХХ століття, а по-друге, у нас було двоє дідів: тато батька служив в Червоній армії, кулеметник, герой “Червоної Зірки”, а дід по маминій лінії — “ворог народу”, 58 стаття, вісім років таборів. І Отак вже скільки років ми живемо за такою схемою: в Радянському Союзі героєм потрібно було вважати одного діда, а іншого зрадником, а сьогодні — все навпаки.
 
Правду берегли перш за все від дітей
Така ситуація братам завжди не подобалась, бо виходило, що одного діда завжди треба було соромитися, але ж вони обоє їм рідня. Тому боротися з такою ситуацією вирішили за допомогою книжки. Ще одна проблема — це сімейні історії, які іноді приховують, видаючи за правду якісь вигадані сюжети. Хоча правда згодом потім все рівно виринає на поверхню.
 
- Простий приклад з нашого життя: мама нашого батька завжди розповідала йому, що вся її родина свого часу загинула від тифу, в тому числі 11 дітей, - розповідають брати Капранови. - І тільки коли батьку було 74 роки, вже ми йому розповіли, що насправді їх розкуркулили і відправили в Сибір. А бабусю, маленькою, скинули з воза, сусіди підібрали і тому вона вижила. Ми про це довідалися від нашої бабусі, яка свого часу просто по-жіночому з нами цим поділилася. Але стільки років мовчати! Рідному сину не розповісти про його дідів і бабів!
 
Правда криється в тому, що в ті часи говорити про таке було дуже небезпечно, пояснюють письменники. Походження могло бути одночасно вироком. Якщо ти з родини куркулів, священників, жандармів чи буржуазії — до війни це був вирок. 
- А після війни вироків побільшало, - продовжують автори. - Якщо твоя родина була в лісах чи співпрацювала з німцями в якійсь дивізії чи просто в поліції — це вже був вирок всій твоїй родині. Навіть ми, коли вступали до інституту, то заповнювали анкету із питанням про те, чи були ви чи ваші родичі в полоні, партизанських загонах, проживали на окупованих територіях у часи Великої Вітчизняної. Звісно, ми писали, що ні. Але українці не можуть писати “ні”, бо в той час вся Україна була на окупованій території. Але й написати “так” не можна було, бо тоді хрест на будь-якій кар’єрі, плюс помітка в особовій справі. Тому дітям не розповідали, щоб вберегти і їх, і всю родину. Бо синдроми “Солодкої Дарусі” і “Павліка Морозова “тоді були чи не найпоширенішими явищам. Якщо ненавмисно, то здуру можна було підвести під статтю всю родину.
А стаття мала подвійну дію: ти міг відсидіти за нею десять років, а тоді тебе могли за нею ще раз засудити і розстріляти, пояснюють брати Капранови. Тому й виникла така собі добровільна втрата пам’яті поколінь. 
- Звісно, всі ці історії вимагають глибокого осмислення, тож ми знайшли для них аналогію — наново відкрили забуту всіма Забудь-річку. Наші предки в ще дохристиянські часи вірили, що наш світ і той світ розділяє така собі річка. Коли людина помирає, її душа пролітає над цими водами і все забуває. Коли ж людина народжується знову, то пролітає назад і знову все забуває. Тож в нас склалося враження, що ця річка це ніяка не вигадка, і прокопана вона чи не в кожній сучасній родині між нашими дідами-прадідами з ХХ століття і нами, - зазначають автори.  - Тільки вона більшою мірою добровільна. Таке враження, що ця Забудь-річка — це найуспішніший проект соціалізму, успішніший навіть за Дніпровську ГЕС, БАМ, Донбас і таке інше.
Донбас — це один із наслідків цього явища, переконані письменники.
- Адже для вас не секрет, що і після перших визвольних змагань 20-х років, і після Другої світової всі, хто був повстанцем і вижив, хто ховався від того, що був у полоні, хто співпрацював з німцями чи воював за петлюрівців чи за УГА, всі втікали на Донбас масово, кажуть автори. -  Бо там не питали документів, хочеш працювати — кайло в руки і копай! І там дуже багато оцих націоналістичних елементів, діти яких сьогодні носять “колорадські” стрічки. Бо їм просто не сказали, ким були їхні батьки.
 
Трохи правди і трохи вигадки
Так у братів Капранових і виникла ідея написати роман на цю тему, аби глибше в ній розібратися. Сюжет ґрунтується на одній і тій же людині, яка проходить три різні сторони війни: Червону армію, ліс і німецьку армію. Але зробити це без елементу фантастики не вдавалось, тож спосіб письменникам підказала їхня схожість. 
- Ще одну підказку нам дав ветеран війни Петро Галицький, - пригадують брати Капранови. - Він розповів історію, як за війни копав траншеї на Київщині, і в них в бригаді був єврей із Одеси. Коли почався наступ, всі кинулись втікати, а єврей сів і заплакав, бо втікати йому немає куди, і його точно вб’ють. Тож Петро віддав йому свої документи, адже в рідному селі його і так всі знають, і так стало на світі два Петра Галицьких. До слова, Галицькі в Одесі -  сьогодні досить відома родина, бізнесмени, хтозна, можливо, це якраз нащадки того юнака, який потім пішки дійшов до рідного міста.У родині Капранових також була історія із підробкою документів. Коли їхнього діда посадили, бабуся не захотіла сидіти як дружина “ворога народу” і втекла до Молдови, де виправила документи, де вказала, що незаміжня, а сама потайки їздила в Україну і посилала чоловікові посилки на Сибір. 
 
- А коли через вісім років діда випустили, і він приїхав до неї, то вона його не прийняла, бо ж за документами незаміжня. І 58 стаття має зворотну дію: якщо дізнаються, що вона брехала радянській владі, то її з доньками заслали б на Сибір. Тож дід два роки ходив з одного кінця Дубоссар на інший, до дружини, поки не помер дідо Сталін. Аж тоді родин а возз’єдналася, - розповідають автори.
 
В “Забудь-річці” сюжет знаходить свій початок в Бережанах. 39-й рік, приходять “совіти”, і зустрічаються троє хлопців: один місцевий із села з-під Бережан, другий - син офіцера УНР, а третій — комсомолець з Полтави, який приїхав організовувати комсомол. 
Спершу заарештовують сина офіцера УНР, він потрапляє в табір, а тоді потрапляє в Червону армію, але під документами селянина Степана Шагути. Другим під час німецької окупації потрапляє в штрафбат, а тоді в дивізію “Галичина” комсомолець з Полтави. А місцевий селянин втікає до лісу і потрапляє в українську “партизанку”.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up