Тернопільські бібліотекарі сприяють соціальній інклюзії дітей з особливими потребами

Тернопільські бібліотекарі сприяють соціальній інклюзії дітей з особливими потребами

У рамках«Бібліофест ІХ» 26 вересня у Тернопільській бібліотеці-філії №8 для дорослих провели захід «Бібліотека – простір для кожного», під час якого розповіли про реaлізaцію громaдського проєкту «Можливості – обмежені, здібності – безмежні». Нагадаємо, що це один із цьогорічних переможців «Громадського бюджету» серед малих проєктів. Його реалізовують дві міські бібліотеки – №8 для дорослих і №4 для дітей. Обидві знаходяться за однією адресою на вул. Лепкого, 6.

На впровадження даного проєкту міська рада виділила 190 тисяч гривень. За ці кошти у бібліотеках оновили зали і фасад, закупили меблі, мультимедійний екран, мультимедійну дошку, друковану продукцію про свої заходи. Тут для дітей з особливими потребами та їхніх батьків проводять безкоштовні майстер-класи, зустрічі з волонтерами, письменниками, медиками, психологами тощо.

  • Ідея проєкту «Можливості – обмежені, здібності – безмежні» виникла у зв’язку з близьким сусідством до обох бібліотек навчально-реабілітаційного центру для дітей з ДЦП і навчально-виховного комплексу №28, де навчаються діти, які погано бачать, – розповіла директорка комунальної установи «Тернопільська ЦБС» Світлана Козелко. – Тож саме для них ми організували цікавий простір для відпочинку, спілкування і творчості.

Відео дня

На звітний захід про реалізацію даного проєкту завітали особливі діти. Вони привітали присутніх піснею «Моя сорочка вишиванка».

Учень навчально-реабілітаційного центру для дітей з ДЦП Сергій Ткачук розповів, що разом із однокласниками є частим гостем бібліотеки.

  • Я люблю читати пригодницькі книги, якісь веселі історії, – розповідає хлопець. – В бібліотеці після оновлення стало цікавіше. Для нас тут проводять майстер-класи, зустрічі з письменниками та іншими відомими людьми.

Для дітей із вадами зору є можливість читати книги шрифтом Брайля. 20 таких видань розташували на окремому стелажі «Читання на дотик». Їх у березні подарували установі колеги з Луцька – члени громадської організації «Сильні духом». За словами директорки бібліотеки-філії №8 для дорослих Ганни Заставецької, це єдина книгозбірня бібліотечної системи Тернополя, у фондах якої є книжки для людей з вадами зору.

Окрім цієї виставки у залі діє експозиція малюнків художниці-ілюстраторки Світлани Костишин.

Привітала усіх присутніх директорка благодійного фонду «Єднання поколінь», голова Центру «Бебіко» Ольга Гордієнко. Про творчість свого батька Василя Ярмуша розповіла його донька Мирослава. Вона представила дитячу збірку «Кіт Мацько» українською та англійською мовами, а також відеопоезію «Дума про Україну» та кліп на пісню «Не говори», автором слів є Василь Ярмуш, а музики – Андрій Підлужний. Режисер кліпу – Мирослава Ярмуш.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up