Тернополян ловили вудками з балкона і лякали привидами

Тернополян ловили вудками з балкона і лякали привидами

Атмосферно і містично відбулася презентація книжки легенд Ірини Мацко «Містика тернового поля» у перший день фестивалю Бібліофест -VIII: «Тернопільські читання по-особливому». Тернопролян запрошували завітати на подію у цікавий спосіб – ловили вудками просто з балкону центральної міської бібліотеки для дорослих. Тут на всю вулицю Руську лунала жива музика від гурту 4.K_BAND. Відвідувачів заходу зустрічали акторки молодіжного театру Галицького коледжу ім. В. Чорновола «Багато галасу» в образах чарівних відьом. Вражав і декор бібліотеки – чорно-білі кульки, свічки, дзеркала,  кажани, чорні кішки. Перед презентацією вимкнули світло і запалили свічки. Це додало особливої таємничості й містичності.

Перша збірка легенд Тернополя «Містика Тернового поля» вийшла у видавництві «Мандрівець». Впродовж року авторка книги Ірина Мацко збирала та упорядковувала усе цікаве та легендарне. Відтак написала 13 легенд. Ілюстрації до книжки зробив тернопільський художник Володимир Бахтін.

Відео дня
  • Ми підтримали ідею Ірини Мацко в зборі і виданні легенд нашого міста, – зазначив заступник міського голови з гуманітарних питань Леонід Бицюра. – Виявилося, що ми не тільки не маємо єдиної збірки тернопільських легенд, а й не маємо єдиної історії нашого міста, тому ми приділяємо багато уваги розкопкам, спогадам старожилів. Наше завдання полягає в тому, щоби передати дуже цінну інформацію від людей, які відходять у засвіти, наступним поколінням. Хочемо, щоб нащадки знали в чому дух і характер Тернополя.

На думку пана Бицюри, легенди можуть надихнути на подальший творчий пошук, а також стати основою для кінофільмів.

  • Містика і дива є навколо нас завжди і їх потрібно просто побачити, – зазначила Ірина Мацко. – Я завжди знала, що ці дива є, і ті легенди, які має кожен населений пункт, не настільки відомі людям, проте їх варто знати. Мені стало цікаво, чи в Тернополі є привиди? Виявилось, що таки є на кладовищах, які перенесли з певних причин.

Збірку легенд жінка писала минулої зими, тож сама відчула містичний вплив потойбіччя. Каже, що творила переважно вночі і не раз чула дивний стукіт, проте списувала це на домашніх улюбленців. Остання легенда про місце сили в Тернополі вийшла оптимістичною. Його можна знайти у центрі трикутника, створеного трьома храмами – Надставною церквою, Катедрою та Храмом Різдва Христового. Саме цю легенду авторка шукала найдовше.

  • Мені хотілося донести до людей думку про те, що там, де ми народилися, там маємо бути, бо це наше місце сили, – додала Ірина Мацко.

Модератором презентації була журналістка та співзасновниця Тернопільської кінокомісії Наталія Турчин. Вона дуже артистично прочитала кілька легенд із збірки «Містика Тернового поля», а також три легенди авторства заступника міського голови Тернополя з гуманітарних питань Леоніда Бицюри. До речі, саме його 13 легенд увійдуть до наступної збірки, адже у Тернополі започаткували серію книг «Скарби файного міста».

Будуть і віршовані легенди. Їх створила тернопільська журналістка і письменниця Лілія Костишин. Кілька з них вона зачитала при свічках на презентації «Містики Тернового поля».

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • тойво

    Балкони зараз аварійні.стільки людей на ньому..
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up